Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
On monia tapoja sisustaa ja tehdä kodista miellyttävämpi paikka. Erilaisilla tekstiileillä, väreillä, huonekaluilla ja koriste-esineillä saadaan tuotua uutta ilmettä kotiin. Mutta ei unohdeta yhtä tärkeää asiaa – nimittäin valaisimia. Vaikka valaisimien pääasiallinen tehtävä on valaista koti oikealla tavalla, ovat ne myös osa sisustusta. Valaisimen ulkonäkö vaikuttaa suuresti myös tilan ilmeeseen. Myös valon värisävyillä on vaikutusta sisustukseen, sillä esimerkiksi kirkas valkoinen ja lämmin valkoinen toistavat värejä ihan eri tavoin vaikuttaen tilan yleisilmeeseen.
SuperLEDin valikoimasta löytyy valtavat määrät eri näköisiä, mallisia, värisiä ja tyylisiä valaisimia jokaiseen tyyliin. Olipa sisustuksesi sitten minimalisitinen tai täynnä erilaista designia, meiltä löytyy varmasti sinun sisustukseesi sopivat valaisimet. Tässä tekstissä esittelemme muutamaan erilaiseen sisustustyyliin sopivia valaisimia.
Minimalistisessa sisustustyylissä keskitytään yksinkertaisuuteen. Tavaraa on mahdollisimman vähän eikä ylimääräisiä koriste-esineitä näy. Tällöin myös valaisimelta vaaditaan huomaamattomuutta ja yksinkertaisuutta. Minimalistiseen valaistukseen sopivat hyvin yksinkertaiset upotettavat alasvalot, sillä ne ovat upotettavuutensa ansiosta huomaamattomia ja yleisilmeeltään simppelin tyylikkäitä. Valitsemalla vielä katon kanssa samanvärinen kehys valaisimelle, on lopputulos todella huomaamaton.
Myös erilaiset LED-paneelit ja LED-plafondit sopivat hyvin pelkistettyyn sisustukseen, sillä ne ovat ulkonäöltään hyvin yksinkertaisia, mutta tehokkaita valaisimia.
Boheemissa sisustuksessa korostuu luonnonmukaisuus eli luonnonmateriaalit ja –värit. Boheemissa tyylissä käytetään runsaasti tekstiilejä ja suositaan erilaisia bambu- ja rottinkikalusteita. Viherkasvit, mehikasvit, kuivakukat ja –heinät kuuluvat oleellisena osana boheemiin sisustukseen. Rottinkiset ja muut luonnonmateriaalista valmistetut valaisimet sopivatkin hyvin boheemiin sisustukseen.
Skandinaavinen sisustustyyli on selkeälinjaista, modernia ja ajatonta. Vaaleat sävyt, luonnonvalo ja pelkistetty tunnelma ovat myös läsnä tässä sisustuksessa. Skandinaavisessa sisustuksessa hyödynnetään luonnonmateriaaleja ja maanläheisiä sävyjä. Selkeälinjaiset ja modernit valaisimet sopivat hyvin tähän sisustustyyliin. Koska sävyt ovat muuten vaaleita, voidaan esimerkiksi mustilla valaisimilla tuoda sisustukseen tummia väriläikkiä.
Sessak Zeone 4-os riippuvalaisin, mattamusta |
Teollisessa tyylissä on paljon rustiikkia ja rouheutta sekä boheemia tunnelmaa. Loft-asunnolla tarkoitetaan asumiskäyttöön muutettua tilaa, joka on aikaisemmin toiminut esimerkiksi tehtaana. Loft-asunnot ovat tyypillisesti avaria ja niissä on säilytetty jotakin alkuperäisestä rakennuksesta, kuten esimerkiksi tiiliseinä ja korkeat ikkunat. Rouheaan sisustukseen sopivat myös rouheat ja näyttävät valaisimet. Myös esimerkiksi kauniita tiiliseiniä tai muita yksityiskohtia voidaan korostaa kohdevalaisimilla.
Sessak Bell riippuvalaisin, hiekanmusta |
Kotoisan klassinen tyyli taipuu moneksi. Klassisessa sisustuksessa suositaan vaaleita maanläheisiä värejä beigestä harmaan eri sävyihin. Perusvärejä piristetään iloisen värisillä yksityiskohdilla. Kalusteissa suositaan suoraviivaisuutta ja pitkää käyttöikää. Klassinen sisustustyyli on harkittu ja tyylikäs mutta kestää elämää.
Tähän sisustustyyliin sopivat monenlaiset valaisimet. Yleisvaloksi sopivat kaikenlaiset alasvalot, LED-paneelit, LED-plafondit ja muut kattovalaisimet. Erilaisilla LED-seinä- ja sisustusvalaisimilla saadaan lisättyä piste i:n päälle. Kuitenkin lasiset ja metalliset yksityiskohdat tuovat ylellisyyttä, joten niiden käyttö esimerkiksi valaisimissa voi olla suotavaa.
Tässä on esiteltynä vain joitakin esimerkkejä ja vaihtoehtoja erilaisiin sisustustyyleihin sopivista valaisimista. Sisustustyylejä on loputtomasti ja näin myös valaisinvaihtoehtoja on paljon. Ei myöskään ole missään nimessä kiellettyä yhdistellä erilaisia sisustustyylejä, kuten monet varmasti tekevätkin. Kuten sanottua, sisustustyylejä on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Pääasia on, että valitsee omaan makuun sopivat sisustuselementit ja valaisimet omaan kotiinsa.
Valaisinta valitessa on paljon asioita, joita tulee ottaa huomioon: esimerkiksi valon väri, valaisimen teho, käyttötarkoitus ja asennuspaikka. On kuitenkin tärkeää, että myös valaisimen ulkonäkö miellyttää silmää ja sopii muuhun sisustukseen.
Millainen valaisin sopii sinun kotiisi? Tutustu laajaan valikoimaamme ja löydät varmasti sopivan valaisimen juuri sinun makuusi!
Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.
Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.