Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Talon ulkovalaistus: suunnittelu ja toteutus

Valaistus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun puhutaan kodin viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Erityisesti ulkovalaistuksella on merkittävä rooli siinä, miten kotimme koetaan ja miten se toimii pimeän aikaan. Hyvin suunniteltu ja toteutettu ulkovalaistus ei ainoastaan korosta kotisi kauneutta ja arkkitehtuuria, vaan myös parantaa näkyvyyttä, lisää turvallisuutta ja luo kutsuvan tunnelman niin asukkaille kuin vieraillekin. Tässä oppaassa käydään läpi, miten voit suunnitella ja toteuttaa tehokkaan ulkovalaistuksen, joka täyttää sekä esteettiset että funktionaaliset tarpeet.

Miksi ulkovalaistus on tärkeää?

Ulkovalaistuksen tärkeys ulottuu monille eri osa-alueille. Ensinnäkin, turvallisuus on suurin syy valaista ulkoalueet. Hyvin valaistu piha ja rakennuksen ulkopuoli vähentävät kompastumisen ja liukastumisen riskiä, ja tekevät kodistasi vähemmän houkuttelevan kohteen mahdollisille tunkeilijoille.

Toiseksi, esteettisyys ja tunnelman luominen ovat olennaisia tekijöitä, jotka parantavat kotisi ulkonäköä ja lisäävät kiinteistön arvoa. Lisäksi, funktionaalinen valaistus, kuten polkujen, ajoväylien ja sisäänkäyntien valaiseminen, tekee kotiin saapumisesta ja siellä liikkumisesta helpompaa ja miellyttävämpää.

Pihan ulkovalaistus lisää turvallisuuden tunnetta

Ulkovalaistuksen suunnittelun perusteet

Ulkovalaistuksen suunnittelu alkaa tarpeiden ja tavoitteiden kartoittamisella. On tärkeää miettiä, mitä alueita halutaan valaista ja miksi. Haluatko korostaa tiettyjä arkkitehtuurisia yksityiskohtia tai luoda turvallisen reitin autotallista ovelle? Valonlähteiden valinta ja niiden sijoittelu ovat keskeisiä päätöksiä, jotka vaikuttavat lopputulokseen.

Värilämpötila, eli valon värisävy, on myös tärkeä tekijä, joka vaikuttaa valaistuksen tunnelmaan. Lämmin valkoinen valo luo kutsuvan ja kodikkaan tunnelman, kun taas kylmän valkoinen valo voi tehdä ulkoalueesta modernimman ja teollisemman näköisen.

Talon ja pihan ulkovalaistus

Valaistuksen suunnittelu talon ja piha-alueen osalta on monipuolinen tehtävä, joka vaatii huolellista harkintaa. Tavoitteena on löytää tasapaino esteettisyyden, turvallisuuden ja käytännöllisyyden välillä. Tässä muutamia vinkkejä, miten saavutat tämän tasapainon:

 1. Julkisivuvalaistus: Julkisivun valaistuksella voidaan tuoda esiin rakennuksen parhaat piirteet ja luoda vieraanvarainen tunnelma. Käytä esimerkiksi seinävalaisimia tai maahan upotettuja valoja korostaaksesi tekstuuria tai arkkitehtuurisia yksityiskohtia.
 2. Polku- ja ajotievalaistus: Tärkeää on valaista reitit, jotka johtavat kotiisi, kuten kävelytiet ja ajotiet. Pylväs- ja pihavalaisimet tai maahan upotetut led-valot voivat ohjata turvallisesti ovelle, parantaen samalla alueen esteettisyyttä.
 3. Puutarha- ja pihavalaistus: Pihan viheralueet, puut ja pensaat voidaan tuoda esiin suunnatulla valaistuksella. Valonheittimet tai koristevalot voivat luoda näyttäviä efektejä ja tuoda esiin puutarhan parhaita puolia.
 4. Erityispiirteiden valaistus: Jos kotisi on esimerkiksi hirsitalo tai vanha rakennus, valaistuksella voi korostaa näitä ainutlaatuisia piirteitä. Esimerkiksi lämpimän valkoisen valon käyttö voi korostaa hirsitalon luonnollista lämpöä ja kauneutta.

Valaistussuunnitelmassa kannattaa myös huomioida värilämpötilan merkitys. Lämmin valo luo kodikkaan ja kutsuvan tunnelman, kun taas viileämmät sävyt tuovat esiin modernia eleganssia. Valitse värilämpötila, joka sopii parhaiten kotisi tyyliin ja toivomaasi tunnelmaan.

Sivurakennusten ulkovalaistus

Autotallin ja muiden sivurakennusten valaistus

Autotallin ja muiden sivurakennusten valaistus on yhtä tärkeää kuin itse asuintalon valaistus. Hyvä valaistus parantaa näiden alueiden turvallisuutta ja käytännöllisyyttä, samalla kun se voi olla osa suurempaa ulkovalaistuksen suunnitelmaa. Esimerkiksi:

 • Autotallin ulkovalaistus: Erinomainen valaistus autotallin sisäänkäynnillä ja sisällä parantaa näkyvyyttä ja turvallisuutta. Kattoon tai seinään asennettavat valaisimet ovat hyviä vaihtoehtoja.
 • Sivurakennukset ja varastot: Valaise sivurakennukset ja varastot samalla tyylillä ja tehokkuudella kuin pääasuintalo. Tämä luo yhtenäisen ilmeen koko kiinteistöllesi.

Teknologian hyödyntäminen ulkovalaistuksessa

Teknologia tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkovalaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen, tehostaen valaistuksen käytännöllisyyttä, energiatehokkuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Tässä joitakin innovatiivisia ratkaisuja, jotka kannattaa ottaa huomioon:

 1. Liiketunnistimet: Liiketunnistimilla varustetut valaisimet ovat erinomainen valinta polkujen, sisäänkäyntien ja muiden avainalueiden valaistukseen. Ne syttyvät automaattisesti havaitessaan liikettä, parantaen turvallisuutta ja vähentäen energiankulutusta, koska valot palavat vain tarvittaessa.
 2. Älyvalaistus: Älyvalaistusjärjestelmät mahdollistavat valojen ohjaamisen älypuhelimella tai muilla älylaitteilla. Voit ajoittaa valojen syttymisen ja sammumisen, säätää valon voimakkuutta tai jopa muuttaa valon väriä tunnelman mukaan. Tämä lisää sekä mukavuutta että energiatehokkuutta.
 3. Aurinkoenergialla toimivat valaisimet: Aurinkoenergialla toimivat valaisimet ovat ympäristöystävällinen ja kustannustehokas valinta ulkoalueiden valaistukseen. Ne keräävät aurinkoenergiaa päivän aikana ja syttyvät automaattisesti hämärtyessä, tarjoten valaistusta ilman sähköverkon tarvetta.
 4. Värilämpötilan säätö: Joissakin valaistusjärjestelmissä on mahdollisuus säätää valon värilämpötilaa. Tämä tarkoittaa, että voit valita lämpimän valon kodikkaaseen tunnelmaan tai kylmemmän valon tehostamaan modernia ulkonäköä tilanteen mukaan.

Teknologian avulla voit räätälöidä ulkovalaistuksesi vastaamaan täsmälleen tarpeitasi ja toiveitasi sekä tehdä järjestelmästäsi älykkäämmän ja energiatehokkaamman.

Talon ja pihan ulkovalaistus

Ulkovalaistuksen asentaminen ja ylläpito

Ulkovalaistuksen asennus ja ylläpito ovat viimeiset askeleet onnistuneeseen ulkovalaistusprojektiin. Tässä muutamia huomioitavia seikkoja:

 • Asennus: Vaikka monet ulkovalaistuksen komponentit on suunniteltu DIY-asennusta silmällä pitäen, monimutkaisemmissa järjestelmissä tai sähkötyötä vaativissa asennuksissa on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen turvallisuuden ja laadun takaamiseksi.
 • Ylläpito: Säännöllinen ylläpito ja tarkastukset takaavat, että ulkovalaistusjärjestelmäsi toimii tehokkaasti ja turvallisesti pitkään. Varmista, että valaisimet, johdot ja muut osat ovat hyvässä kunnossa ja vaihda palaneet lamput välittömästi.
 • Energiatehokkuus: Valitse energiatehokkaita valaisimia, kuten LED-valoja, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin perinteiset valaisimet. Tämä vähentää sähkölaskujasi ja on ystävällisempi ympäristölle.

Näillä vinkeillä voit varmistaa, että ulkovalaistuksesi ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan on myös kestävä, turvallinen ja kustannustehokas.

Yhteenveto

Ulkovalaistuksen suunnittelu ja toteutus ovat olennaisia asioita, kun halutaan parantaa kodin ulkonäköä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Tässä oppaassa olemme käsitelleet, kuinka tärkeää on ymmärtää ulkovalaistuksen perusteet, suunnitella huolellisesti ja hyödyntää nykyaikaista teknologiaa valaistuksen tehokkuuden ja mukavuuden maksimoimiseksi. Olemme myös korostaneet, miten eri alueita kuten pihaa, talon julkisivua, autotallia ja muita sivurakennuksia voidaan valaista tyylikkäästi ja käytännöllisesti.

Kun suunnittelet ja toteutat ulkovalaistusta, luot paitsi turvallisen ja toimivan myös visuaalisesti viehättävän ympäristön, joka houkuttelee viettämään aikaa ulkona ja nauttimaan kodin ulkonäöstä eri vuodenaikoina. Oli kyseessä sitten uuden valaistussuunnitelman laatiminen tai vanhan päivittäminen, kannustamme sinua lähestymään projektia luovasti ja harkiten, ottaen huomioon sekä esteettiset että toiminnalliset tarpeet.

Jos kaipaat lisäapua tai inspiraatiota, älä epäröi kääntyä ammattilaisten puoleen tai etsiä lisää tietoa ja resursseja ulkovalaistuksesta. Investoimalla aikaa ja resursseja laadukkaaseen ulkovalaistukseen, voit nauttia sen tuomista eduista vuosien ajan.

Nyt on sinun vuorosi tarttua toimeen! Arvioi kotisi ulkovalaistuksen tarpeet, suunnittele unelmiesi valaistus ja tee kotisi ulkotiloista yhtä viihtyisiä ja kutsuvia kuin sisätiloistakin.

Anna ammattilaisen auttaa! Tutustu valaistussuunnittelupalveluumme >>

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

10.5.2024

Keittiön välitilan valaisin – valinta ja asennus

Välitilan valaistus on yksi niistä pienistä yksityiskohdista, joka voi muuttaa koko keittiön ilmeen ja tunnelman. Oikein valittu ja asennettu valaistus ei ainoastaan paranna tilan visuaalista vetovoimaa, vaan tekee myös keittiön käytöstä käytännöllisempää ja turvallisempaa. Valaistuksen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat niin valon laatu kuin asennuksen helppous ja turvallisuus. Tässä blogissa käymme läpi, miten valitset oikeanlaisen valaistuksen juuri sinun keittiösi välitilaan ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

2.5.2024

Spottivalojen suunnittelu ja asennus kattoon

Spottivalot ovat suosittu valinta monenlaisiin tiloihin niiden monipuolisuuden ja tehokkuuden ansiosta. Niiden avulla voidaan luoda sekä yleisvalaistusta että kohdennettuja valotehosteita, jotka parantavat huoneen ilmettä ja tunnelmaa. Tässä blogissa käymme läpi, miten voit suunnitella ja asentaa spottivalot kattoon itse, tuoden esille erilaisia suunnitteluvaihtoehtoja ja tarjoamalla käytännöllisiä ohjeita asennusprosessiin.

24.4.2024

Kuinka valita oikea valaisin ruokapöydän päälle

Valaistus on avainasemassa luotaessa tunnelmaa ja toiminnallisuutta kotiin, ja sen merkitys korostuu erityisesti ruokailutilassa. Ruokapöydän päällä roikkuva valaisin on paljon enemmän kuin vain käytännöllinen tarve – se on keskeinen elementti, joka määrittää koko tilan ilmeen ja vaikuttaa olennaisesti siihen, miten tilaa käytetään.

18.4.2024

Liiketunnistin vs hämäräkytkin: kumpi ulkovalaistukseen?

Nykyajan teknologia tarjoaa monipuolisia ratkaisuja kotien ulkovalaistuksen automatisointiin, jotka lisäävät sekä mukavuutta että turvallisuutta. Kaksi suosittua teknologiaa tässä yhteydessä ovat liiketunnistimet ja hämäräkytkimet. Molemmat teknologiat mahdollistavat valojen hallinnan automaattisesti eri tavoin, mutta kumpi niistä on paras valinta omalle pihallesi?

10.4.2024

Talon ulkovalaistus: suunnittelu ja toteutus

Valaistus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun puhutaan kodin viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Erityisesti ulkovalaistuksella on merkittävä rooli siinä, miten kotimme koetaan ja miten se toimii pimeän aikaan. Hyvin suunniteltu ja toteutettu ulkovalaistus ei ainoastaan korosta kotisi kauneutta ja arkkitehtuuria, vaan myös parantaa näkyvyyttä, lisää turvallisuutta ja luo kutsuvan tunnelman niin asukkaille kuin vieraillekin. Tässä oppaassa käydään läpi, miten voit suunnitella ja toteuttaa tehokkaan ulkovalaistuksen, joka täyttää sekä esteettiset että funktionaaliset tarpeet.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti