Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Kuinka valita oikea valaisin ruokapöydän päälle

Valaistus on avainasemassa luotaessa tunnelmaa ja toiminnallisuutta kotiin, ja sen merkitys korostuu erityisesti ruokailutilassa. Ruokapöydän päällä roikkuva valaisin on paljon enemmän kuin vain käytännöllinen tarve – se on keskeinen elementti, joka määrittää koko tilan ilmeen ja vaikuttaa olennaisesti siihen, miten tilaa käytetään.

Tässä blogissa käymme läpi, kuinka valita oikea valaisin ruokapöydän päälle erilaisia vaihtoehtoja vertaillen ja vinkkejä tarjoten. Olipa kyseessä sitten perheen yhteiset ateriat tai juhlavat illalliskutsut, oikeanlaisella valaisimella voit varmistaa, että ruokapöytäsi on paitsi toimiva myös esteettisesti miellyttävä.

Mikä tekee ruokapöydän valaisimesta niin tärkeän?

Ruokapöytä toimii kodin kokoontumispaikkana, jossa perheet ja ystävät viettävät aikaa yhdessä. Valaisin ruokapöydän päällä ei ole vain käytännöllinen valonlähde; se on merkittävä osa tilan visuaalista ilmettä ja tunnelman luojana erittäin tärkeä. Oikean valaisimen valitseminen on keskeistä, koska se vaikuttaa suoraan siihen, miten tilaa käytetään ja miten se koetaan.

Ruokapöydän valaisin voi muuttaa koko huoneen ilmeen, olipa kyseessä sitten arkinen ateria tai juhlava illallinen. Hyvin valittu valaisin voi tehostaa ruokapöydän muotoa ja pintamateriaaleja, tuoda esiin ruoan värit ja jopa vaikuttaa ruokailukokemuksen laatuun. Valaistuksen voimakkuus ja väri vaikuttavat myös ruokien ja juomien visuaaliseen houkuttelevuuteen ja jopa makuun.

Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon sekä esteettiset että toiminnalliset seikat, kuten valon intensiteetti, sen suunta ja kuinka se heijastuu pinnalta toiselle. Täydellisen valaisimen löytäminen vaatii huolellista harkintaa ja ymmärrystä tilan tarpeista sekä sisustustyylistä.

omaan sisustukseen sopiva valaisin ruokapöydän päälle

Valaisintyypit ruokapöydän päälle

Kun valitset valaisinta ruokapöydän päälle, on tärkeää ymmärtää eri valaisintyyppien ominaisuudet ja niiden soveltuvuus erilaisiin tiloihin ja sisustustyyleihin. Tässä osassa käsittelemme kolmea suosittua valaisintyyppiä, jotka ovat riippuvalaisimet, kattokruunut ja monihaaraiset valaisimet.

 1. Riippuvalaisimet: Riippuvalaisin on yksi suosituimmista valinnoista ruokapöydän ylle. Se roikkuu kattokoukusta yhden tai useamman johdon varassa, ja sen korkeutta voidaan säätää tarpeen mukaan. Riippuvalaisimet keskittävät valon suoraan alaspäin, mikä tekee niistä ihanteellisen valinnan pöytätason valaisuun. Ne ovat saatavilla monissa tyyleissä, mukaan lukien modernit minimalistiset mallit ja rikkaasti koristellut vaihtoehdot.
 2. Kattokruunut: Kattokruunu on elegantti valinta, joka lisää tilaan näyttävyyttä ja glamouria. Ne sopivat erinomaisesti perinteisempiin tai juhlavampiin tiloihin ja ovat usein monihaaraisia, varustettuna useilla lamppuilla, jotka heijastavat valoa laajalle alueelle. Ruokapöydän päällä oleva kattokruunu on huomion keskipiste, joka voi määrittää koko ruokailutilan ilmeen.
 3. Monihaaraiset valaisimet: Monihaarainen valaisin on käytännöllinen ratkaisu, joka yhdistää useita valonlähteitä yhteen asetelmaan. Tämä mahdollistaa valon jakautumisen tasaisesti yli suuren pöydän ja sopii hyvin suurille ruokailualueille. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden luoda luovia ja personoituja valaistusratkaisuja, sillä monihaaraisia valaisimia on saatavilla lukemattomissa tyyleissä ja muodoissa.

Jokaisella valaisintyypillä on omat etunsa ja soveltuvuutensa, riippuen pöydän koosta, huoneen korkeudesta ja yleisestä sisustuksesta. Valinnan tehdessäsi on tärkeää harkita, kuinka valaisin vaikuttaa tilan yleiseen tunnelmaan ja kuinka se toimii yhdessä muiden huoneen elementtien kanssa.

Kuinka valita oikea koko ja muoto

Valaisimen valinnassa ruokapöydän päälle on tärkeää ottaa huomioon sekä koon että muodon sopivuus tilaan. Tässä osiossa annamme vinkkejä siitä, kuinka valita valaisin, joka tasapainottaa toiminnallisuuden ja esteettisen näkökulman.

 1. Mittasuhteet: Valaisimen koon tulisi olla suhteessa ruokapöydän kokoon. Yleinen sääntö on, että valaisimen tulisi olla noin 1/3 pöydän pituudesta, mikä auttaa varmistamaan, että valo jakautuu tasaisesti pöydän yli ilman, että se tuntuu liian suurelta tai pieneltä. Liian suuri valaisin voi tuntua hallitsevalta, kun taas liian pieni ei ehkä tarjoa riittävästi valoa koko pöytäpinnalle.
 2. Ripustuskorkeus: Oikea ripustuskorkeus on myös avainasemassa. Valaisimen tulisi riippua noin 75-90 cm pöytätason yläpuolella. Tämä korkeus auttaa keskittämään valon pöydälle tehokkaasti ja estää valon häikäisyn suoraan silmiin istuttaessa. Ripustuskorkeuden säätäminen tilanteen mukaan voi myös olla hyvä idea, erityisesti jos käytössä on säädettävä riippuvalaisin.
 3. Muoto ja tyyli: Valaisimen muodon tulisi harmonisoida ruokapöydän ja ympäröivän tilan kanssa. Pyöreä tai ovaali valaisin toimii hyvin pyöreän tai ovaalin pöydän yllä, kun taas suorakulmainen tai lineaarinen valaisin sopii parhaiten suorakulmaisille tai pitkänomaisille pöydille. Muodon valintaan vaikuttaa myös huoneen yleinen sisustustyyli – moderniin tilaan sopii yksinkertaiset ja selkeät muodot, kun taas perinteisempiin tiloihin voi sopia koristeellisempi ja yksityiskohtaisempi design.

riippuvalaisin ruokapöydän päälle

Valonlaatu ja säädettävyys

Valaistuksen laatu voi vaikuttaa merkittävästi ruokailutilan tunnelmaan ja käytännöllisyyteen. Tässä osiossa käsittelemme, miten valita oikea valon intensiteetti ja värisävy sekä miten hyödyntää valaisimien säädettävyyttä.

 1. Valon intensiteetti: Valaisimen intensiteetin tulisi olla riittävän voimakas ruokailutoimintoihin, mutta samalla tarpeeksi pehmeä luomaan miellyttävä tunnelma. LED-valaisimet ovat suosittu valinta, sillä ne tarjoavat kirkasta valoa, joka on samalla energiatehokasta ja pitkäikäistä. On tärkeää varmistaa, että valaisimessa on mahdollisuus säätää valon voimakkuutta, jolloin voit mukauttaa valaistusta eri tilanteisiin sopivaksi.
 2. Värilämpötila: Valon värilämpötila kertoo valon sävystä, joka voi olla lämmin, neutraali tai kylmä. Lämmin valkoinen (noin 2700-3000 Kelvin) on suosittu valinta ruokailutiloihin, sillä se luo kotoisan ja kutsuvan ilmapiirin. Lämmin valo korostaa ruokien värejä tehden niistä houkuttelevampia, kun taas liian kylmä valo voi tehdä ruoasta vähemmän houkuttelevan näköistä.
 3. Säädettävyys: Säädettävät valaisimet tarjoavat joustavuutta valaistuksen hallintaan. Monet nykyaikaiset valaisimet sisältävät himmennystoimintoja tai jopa värilämpötilan säätöä, mikä mahdollistaa valaistuksen mukauttamisen päivän eri aikoihin tai erityisiin tilanteisiin. Tämä ominaisuus on erityisen hyödyllinen, jos ruokapöytää käytetään monipuolisesti esimerkiksi työskentelyyn tai lasten läksyjen tekoon.

Tyyli ja design

Valaisimen tyyli ja design ovat keskeisiä tekijöitä, kun määritellään ruokapöydän yläpuolelle sijoitettavan valaisimen vaikutusta tilaan. Valaisimen tulee täydentää huoneen sisustusta ja heijastaa kodin henkeä. Tässä osiossa käymme läpi, miten valitaan tyyli, joka sopii sekä henkilökohtaiseen makuun että tilan yleiseen ilmeeseen.

 1. Sisustustyylin mukainen valaisin: Valaisimen tulisi sopia yhteen muun huonekaluston ja sisustuselementtien kanssa. Moderniin tilaan sopivat yksinkertaiset ja minimalistiset valaisimet, kun taas perinteisempiin tai rustiikkisiin tiloihin voi valita koristeellisemmat ja materiaaliltaan lämpimämmät valaisimet. Metalli, lasi ja puu ovat suosittuja materiaaleja, jotka tuovat omaa luonnettaan valaisimeen.
 2. Värin ja materiaalin vaikutus: Valaisimen väri ja materiaali vaikuttavat suuresti siihen, kuinka se sulautuu tai erottuu ympäristöstään. Kirkkaat metallit, kuten kupari ja messinki, lisäävät tilaan lämpöä ja heijastavat valoa kauniisti, kun taas mattapintaiset mustat tai valkoiset valaisimet tuovat modernia eleganssia.
 3. Designin uniikkius ja näyttävyys: Valaisin voi toimia myös taiteellisena lausuntona. Erikoiset muodot ja suunnitteluratkaisut voivat tehdä valaisimesta huoneen keskipisteen. Olipa kyseessä sitten suuri kattokruunu tai sarja pienempiä riippuvalaisimia ryhmässä, designin tulisi herättää huomiota ja keskustelua.

ruokapöydän valaisin viimeistelee tilan

Asennusvinkkejä ja huomioitavia seikkoja

Kun valaisin on valittu, on tärkeää kiinnittää huomiota sen oikeaoppiseen asennukseen ja turvallisuuteen. Tässä osassa annamme joitakin käytännön vinkkejä, jotka varmistavat, että valaisin toimii turvallisesti ja tehokkaasti.

 1. Asennuksen suunnittelu: Ennen asennusta on tärkeää varmistaa, että sähköjohdotus on asianmukaisesti suunniteltu ja että katto kestää valaisimen painon. Tarvittaessa kannattaa konsultoida sähköasentajaa varmistaakseen, että kaikki standardit täyttyvät ja asennus on turvallinen.
 2. Valaisimen kiinnitys: Varmista, että valaisin kiinnitetään tukevasti kattoon. Riippuvalaisimien kohdalla on erityisen tärkeää, että kattokoukku on luja ja kestävä, jotta se voi turvallisesti kantaa valaisimen painon. Käytä tarvittaessa lisäkiinnikkeitä tai tukirakenteita.
 3. Sähköturvallisuus: Kaikki sähkötyöt, kuten johdotuksen kytkeminen ja valaisimen liittäminen virtalähteeseen, tulisi suorittaa huolellisesti ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Älä kytke valaisinta sähköverkkoon ennen kuin kaikki osat on asianmukaisesti asennettu ja tarkistettu.
 4. Valaisimen huolto: Huolehdi valaisimen säännöllisestä huollosta, kuten lampun vaihdosta ja puhdistuksesta. Näin varmistat, että valaisin toimii optimaalisesti ja turvallisesti pitkään.

Yhteenveto

Valaisimen valinta ruokapöydän päälle on tärkeä päätös, joka vaikuttaa koko ruokailutilan tunnelmaan ja toiminnallisuuteen. Oikean valaisimen valitseminen edellyttää huolellista harkintaa valaisimen tyypin, koon, muodon, valon laadun ja designin suhteen. On tärkeää valita valaisin, joka ei ainoastaan täytä valaistuksen tarpeita, vaan myös sopii tilan sisustukseen ja heijastaa kodin henkeä.

Olemme käyneet läpi, miten erilaiset valaisimet, kuten riippuvalaisimet, kattokruunut ja monihaaraiset valaisimet, voivat parantaa ruokailutilan ilmettä ja toiminnallisuutta. Oikean valaisimen valinta ja asianmukainen asennus takaavat, että ruokailutila on paitsi kaunis myös käytännöllinen.

Kannustamme sinua tutkimaan eri valaisinvaihtoehtoja ja valitsemaan sellaisen, joka parhaiten vastaa tarpeitasi ja mieltymyksiäsi. Ole rohkea kokeilemaan uusia tyylejä äläkä pelkää ottaa asiantuntijaa mukaan suunnitteluun, jos tunnet olosi epävarmaksi.

Toivottavasti tämä blogi on antanut sinulle hyödyllisiä tietoja ja inspiraatiota ruokapöydän valaisimen valintaan. Lähde rohkeasti kokeilemaan ja löydä täydellinen valaisin, joka tekee ruokapöydästäsi vielä kutsuvamman.

Tutustu katto- ja riippuvalaisimiin >

Hae inspiraatiota keittiön valaistukseen >

18.6.2024

Vaatehuoneen valaistus: Näin valitset parhaan valaisimen

Vaatehuone on tila, jossa oikeanlainen valaistus on erityisen tärkeää. Hyvä vaatehuoneen valaistus helpottaa vaatteiden valintaa, tuo esiin niiden värit ja materiaalit oikealla tavalla sekä luo tilaan miellyttävän ilmapiirin. Tässä blogissa käymme läpi, kuinka valita paras vaatehuoneen valaisin ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa.

10.6.2024

Korkean tilan valaisin | Sopiva valo avoimeen tilaan

Valaisimen valinta korkeaan tilaan voi olla haasteellinen, mutta samalla erittäin palkitseva projekti. Korkean tilan valaisin ei ainoastaan tarjoa tarvittavaa valaistusta, vaan se toimii myös tilan keskipisteenä ja tyylin määrittäjänä. Tässä blogissa käsittelemme, miten valita juuri sopiva valaisin avoimeen tilaan, sekä mitä seikkoja tulee huomioida, kun haetaan näyttävää valaisinta korkeaan tilaan.

4.6.2024

Mikä on himmennettävä valaisin ja miksi valita sellainen?

Himmennettävät valaisimet ovat yleistyneet viime vuosina ja niistä on tullut suosittu valinta monissa kodeissa ja työtiloissa. Mutta mikä himmennettävä valaisin oikein on ja miksi se on niin suosittu? Tässä blogissa käymme läpi, mitä himmennettävät valaisimet ovat, miten ne toimivat ja mitkä ovat niiden hyödyt. Erityisesti keskitymme himmennettäviin LED-valaisimiin, jotka ovat energiatehokkaita ja monipuolisia.

29.5.2024

Kattovalaisimen asennus itse | helppo opas

Kattovalaisimen asentaminen voi tuntua haastavalta, mutta oikeilla ohjeilla se sujuu helposti ja turvallisesti. Tässä oppaassa käymme läpi, miten asennat kattovalaisimen itse muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa. Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin tai päivittämässä vanhaa valaisinta, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Näiden ohjeiden avulla vältät yleiset virheet ja varmistat, että valaisin pysyy turvallisesti paikallaan ja toimii moitteettomasti.

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

10.5.2024

Keittiön välitilan valaisin – valinta ja asennus

Välitilan valaistus on yksi niistä pienistä yksityiskohdista, joka voi muuttaa koko keittiön ilmeen ja tunnelman. Oikein valittu ja asennettu valaistus ei ainoastaan paranna tilan visuaalista vetovoimaa, vaan tekee myös keittiön käytöstä käytännöllisempää ja turvallisempaa. Valaistuksen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat niin valon laatu kuin asennuksen helppous ja turvallisuus. Tässä blogissa käymme läpi, miten valitset oikeanlaisen valaistuksen juuri sinun keittiösi välitilaan ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti