Haastava maailmantilanne ja aina vain nousevat hinnat vaikuttavat monen ihmisen elämään. Elämiseen menee yhä enemmän rahaa ja siksi täytyykin pysähtyä miettimään, miten omaan tilanteeseen voi vaikuttaa ja millaisilla toimenpiteillä omia menoja pystyisi karsimaan. Sähkön hinnan ollessa todella korkea, on moni joutunut karsimaan sähköä vieviä asioita. Siksi onkin tärkeää tietää, miten paljon mikäkin elämiseen ja olemiseen tarkoitettu sähkölaite oikeastaan viekään sähköä ja miten sähkönkulutusta voisi hillitä.
Tässä blogitekstissä keskitymme sähkön säästämiseen valaistuksen avulla. Omakotien sähkönkulutuksesta suurin osa menee talon ja käyttöveden lämmittämiseen, mutta myös valaistukseen sähkönkulutuksesta menee keskimäärin 10-20 %. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää hetki miettimiseen, miten omaa sähkönkulutusta ja sitä kautta rahaa voisi säästää pelkästään valaistuksen avulla.
Tärkein sähkönsäästövinkki on vaihtaa kaikki vanhat halogeeni- ja hehkulamput ensitöikseen LED-lamppuihin. LED-lamppu kuluttaa 10 kertaa vähemmän sähköä kuin halogeeni- ja hehkulamppu ja lisäksi sen käyttöikä on 10 kertaa pidempi, jolloin lamppua ei tarvitse parhaassa tapaassa vaihtaa 20 vuoteen. Perinteinen hehkulamppu muuntaa sähkövirrasta noin 95 % lämmöksi ja vain 5 % valoksi. Tämän vuoksi tehon täytyy olla suuri, jotta saadaan tarpeeksi kirkas valo. LED-lampuissa valaistusteho on merkittävästi parempi, sillä noin 5W LED-polttimolla saadaan aikaan sama valoteho kuin vanhalla 35W hehkulampulla. Näin ollen tarvitaan paljon pienempi sähkömäärä tuottamaan sama valoteho.
Vaikka valaistuksen uusiminen tokikin maksaa, saavutetaan käytetty raha säästettynä sähkönä alle vuodessa takaisin.
Yksinkertainen ja itsestäänselvä säästövinkki on sammuttaa valot, jos niitä ei tarvita. Vaikka tämä on varmastikin täysin itsestäänselvä asia, unohtuu valojen sammuttelu silti usein. Voi myös olla, että on juuri asettautunut mukavasti sohvalle ja huomaakin, että keittiössä palaa turhaan valo, mutta enää ei jaksa nousta sitä sammuttamaan. Tähän erittäin hyvä ratkaisu on oikeanlainen valaistuksenohjaus.
Valaistuksenohjauksella saadaan myös aikaan säästöä. Valaistusta voidaan säätää esimerkiksi kaukosäätimellä, jolloin valon voi sammuttaa tai vaikka himmentää sohvalta käsin. Myös valojen himmentäminen säästää sähköä, kun valoja ei pidetä koko ajan kirkkaalla. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi älylaitteella, jolloin valaistukselle voidaan asettaa tiettyjä asetuksia ja sitä voidaan ohjata mistä tahansa. Näin ollen unohtuneen valon voi sammuttaa vaikka ei olisi kotonakaan. Lisäksi voidaan luoda asetuksia, jolloin vaikkapa ulkovalot syttyvät tai sammuvat tiettyyn aikaan. Näin valot eivät pala turhaan.
Hämärä- ja liiketunnistimiin panostaminen on myös suora säästökohde. Liiketunnistimella syttyvä valaisin palaa ainoastaan silloin, kun se tunnistaa liikettä, eikä pala muulloin turhaan. Valo palaa silloin, kun sen ääressä ollaan. Myös valaisin, joka syttyy hämärän tultua, palaa juuri silloin, kun sen täytyykin palaa, eikä kuluta näin ollen sähköä valoisalla, jolloin sitä ei tarvita. Hämärätunnistimissa voidaan säätää pimeyden määrää, jolloin valo syttyy.
Energiatehokkuuteen vaikuttaa paljon myös valaisimien sijoittelu ja valon määrä huoneessa. Rakentaessa tai remontoidessa taloa kannattaakin turvautua ammattilaisen apuun valaistussuunnittelun teossa. Ammattilainen osaa laskea huoneessa tarvittavan valon määrän ja sijoitella valaisimet niin, että valoteho saadaan maksimoitua mahdollisimman energiatehokkaasti. Valaistussuunnitelman avulla liitännät ovat oikeissa paikoissa ja pistorasioita on tarpeeksi.
Mikäli säästämiseen tai LED-lamppuihin liittyviä kysymyksiä heräsi lisää tai haluat muuten vain tietää enemmän LED-teknologiasta, asiantuntijamme ovat apunasi. Tutustu laajaan valikoimaamme ja tehdään yhdessä kustannussäästö ja tuodaan samalla luxusta kotiisi. Ota yhteyttä, mikäli jokin askarruttaa!
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.
Valaistustekniikka on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi ja muun muassa erilaiset valaistuksen ohjauksen keinot ovat lisääntyneet. Nykyaikaiset LED-lamput ovat korvanneet suurimman osan perinteisistä hehku- ja halogeenilampuista. Siihen on monia syitä, miksi LED-teknologia on syrjäyttänyt muut valaistustavat. Tässä blogitekstissä kerromme LED-lamppujen merkittävimmät edut verrattuna hehku- ja halogeenilamppuihin. Mikäli kodista vielä löytyy vanhoja lamppuja, kannattaa tämä teksti lukea ajatuksella ja pohtia, olisiko vihdoin aika vaihtaa LED-valaistukseen.
Valaistuksella on suuri vaikutus ihmisen terveyteen, jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja turvallisuuteen. Se vaikuttaa myös oleellisesti tilan tunnelmaan ja on tärkeä visuaalinen seikka. Jos valaistus ei ole oikeanlainen, on sillä negatiivinen vaikutus näihin kaikkiin.
Valaistusvoimakkuudella on merkitystä siihen, miten hyvin näkee lukea tai tehdä jotakin tarkkuutta vaativaa puuhaa. Eri tiloissa tehdään eri asioita, joten myös valotehon tarve vaihtelee suuresti.
Valaistuksella voidaan vaikuttaa ihmisen vireystilaan, viihtyvyyteen, hyvinvointiin sekä tehokkuuteen. Hyvä valaistus tukee luontaista vuorokausirytmiä ja auttaa jaksamaan silloin, kun täytyy olla tehokas. Vaikutukset ovat myös toiseen suuntaan, jos valaistus on pielessä. Siksi valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.
Ulkovalaistuksen suunnittelu huolellisesti on tärkeää, jotta ulkona liikkuminen on miellyttävää pimeälläkin. Se on myös visuaalinen seikka, joka vaikuttaa paljon siihen, miltä piha näyttää pimeän tultua. Valaisinvaihtoehtoja ulos on paljon, joten jokaiseen pihaan löytyy varmasti sopivat ratkaisut.