Sähkösuunnittelu on tärkeä osa rakennussuunnitelmaa ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin, kun talon muu suunnittelu on pääpiirteittäin valmis. Huolellisesti tehty suunnitelma ennaltaehkäisee jälkikäteen tehtävien muutosten tarvetta ja näin ollen vähentää kustannuksia. Hyvä sähkösuunnittelu myös lisää asumismukavuutta ja käytännöllisyyttä.
Sähkösuunnittelun tavoitteena on kartoittaa kiinteistön käyttäjän toiveet sähköistyksen suhteen. Sähkösuunnitelmassa määritellään, miten sähkö- ja valaistusjärjestelmät toteutetaan. Omakotitalon sähkösuunnittelussa käydään läpi asukkaan kanssa muun muassa pistorasioiden ja valopisteiden lukumäärät sekä niiden sijoittelut. Suunnittelu etukäteen on tärkeää, jotta pistorasioita ja valaistusta on tarpeeksi siellä, missä niitä tarvitaan. Siksi sähkösuunnittelua tehtäessä olisi hyvä olla jo jonkinlainen käsitys esimerkiksi sisustussuunnitelmasta ja tilojen käyttötarkoituksista, jotta esimerkiksi olohuoneesta löytyy tarpeeksi pistokkeita viihdekeskukselle.
Sähkösuunnitelma kannattaa tehdä huolellisesti, sillä se vaikuttaa olennaisesti asumismukavuuteen. Kun sähköpistokkeet ja liitännät isommille sähkölaitteille on sijoitettu oikeisiin paikkoihin, on eläminen ja työskentely huomattavasti helpompaa. Usein törmätään tilanteeseen, jossa pistorasioita ei yksinkertaisesti tunnu olevan riittävästi – tai oikeissa paikoissa. Tällöin joudutaan usein käyttämään kenties jatkojohtoja, joita sitten yritetään piilotella näkyvistä. On siis oleellista miettiä jo rakennusvaiheessa, missä esimerkiksi haluaa ladata puhelintansa tai mille ikkunalle haluaa ripustaa jouluvalot.
Tässä listattuna asioita, joita tulisi ottaa huomioon sähkösuunnittelussa:
Näitä asioita kannattaa käydä ensin itse läpi, jolloin lopullinen suunnittelu sähkösuunnittelijan kanssa on helppoa.
Sähkösuunnitelmaan kuuluu valaistusjärjestelmän toteuttaminen ja yksinkertainen valaistussuunnitelma. Käytännössä tämä tarkoittaa siis yleisvalaistuksen ja tärkeimpien valaisimien suunnittelua. Sähkösuunnitelmassa ei siis perehdytä tarkemmin esimerkiksi valaistuksen erityistarpeisiin, kuten aamiaiskaapin valaistukseen.
Mikäli valaistukseen haluaa kiinnittää enemmän huomiota ja sen suhteen on enemmän toiveita ja tarpeita, kannattaa sähkösuunnitelman rinnalla toteuttaa erillinen valaistussuunnitelma. Valaistussuunnitelmassa määritellään tarkemmin valaisimien sijoittelu ja eri tiloihin tulevat valaisintyypit sekä suunnitellaan pienemmätkin yksityiskohdat valaistuksen tarpeille. Valaistussuunnitelma kannattaa olla tehtynä ennen sähkösuunnitelmaa, jotta sähkösuunnitelmassa voidaan määrittää mihin ja millaisia kytkimiä tulisi asentaa.
Sähkösuunnittelun laatiminen kannattaa jättää ammattilaisen harteille. Tällöin sen toteuttaminen rakennusvaiheessa on helpompaa ja säästytään ylimääräisiltä muutostöiltä sekä asennusvirheiltä. Sähköurakan kilpailuttaminen on myös helpompaa olemassa olevan sähkösuunnitelman avulla. Näin tarjouksista tulee vertailukelpoisempia.
SuperLED haluaa helpottaa rakentajien arkea tekemällä kokonaisvaltaisia sähkösuunnitelmia omakotitaloihin vuosien ammattitaidolla. Sähkösuunnittelussa toteutamme taloosi räätälöidyn johdotuksen ja suunnitelman. Sähkösuunnittelun tavoitteena on luoda kotiin funktionaalinen ja elämää helpottava kokonaisuus.
Sähkösuunnitelma sisältää paljon erilaisia dokumentteja, kuten kaavioita ja piirustuksia. Rakennusvalvonta edellyttää sähkösuunnitelman tekemistä uudisrakennuksiin. Siksi on tärkeää, että kaikki vaadittavat dokumentit löytyvät. SuperLEDin sähkösuunnittelupaketti sisältää:
Omakotitalon sähkösuunnittelun hinta on SuperLEDillä 690 €, kun talon kerrosala on enintään 200 m2. Hinta sisältää yhden talon yhteydessä olevan autotallin tai varaston. Tätä suuremmista taloista veloitamme 200 € lisää.
Tutustu omakotitalon sähkösuunnittelupakettiimme ja nauti valaistuksen tuomasta luksuksesta kotonasi.
Haastava maailmantilanne ja aina vain nousevat hinnat vaikuttavat monen ihmisen elämään. Elämiseen menee yhä enemmän rahaa ja siksi täytyykin pysähtyä miettimään, miten omaan tilanteeseen voi vaikuttaa ja millaisilla toimenpiteillä omia menoja pystyisi karsimaan. Sähkön hinnan ollessa todella korkea, on moni joutunut karsimaan sähköä vieviä asioita. Siksi onkin tärkeää tietää, miten paljon mikäkin elämiseen ja olemiseen tarkoitettu sähkölaite oikeastaan viekään sähköä ja miten sähkönkulutusta voisi hillitä.
Sähköisen talotekniikan alalla tuotteilta löytyy sähkönumero. Tässä blogikirjoituksessa selitämme lyhyesti, mikä on sähkönumero ja mitä hyötyä siitä on.
Kevätaurinko alkaa lämmittää, päivät pitenevät ja valoa alkaa tulvia sisälle. Valo ja lämpö sekä lähestyvä kesä nostavat mielialaa ja lisäävät energisyyttä. Energisyys ja mielialan nousu tuovat mukanaan useimmiten myös uudenlaisen sisustusinnon ja kotia halutaan laittaa uusiksi pimeän talven jäljiltä. Talviset tekstiilit vaihdetaan keväisiin ja ehkä tehdään myös uusia huonekaluhankintoja. Osa seuraa trendejä ja osa sisustaa täysin oman mielensä mukaan.
Valaistuksen uusiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun aletaan suunnittelemaan talon tai yksittäisen huoneen remonttia. Vaikka remontin pääfokuksena olisikin jokin muu asia, kuten pintojen uusiminen, kannattaa valaistus laittaa samalla kertaa kuntoon. Jälkeenpäin valaistuksen uusiminen on paljon hankalampaa. Valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti jo rakennusvaiheessa, mutta varsinkin vanhemmissa taloissa valaistus on toteutettu useimmiten hyvin yksinkertaisesti yhden kattovalon taktiikalla. Remontin yhteydessä valaistus kannattaakin sitten suunnitella kunnolla.
LED-valonauhat ovat todella monipuolisia valaistusratkaisuja tilaan kuin tilaan ja aina teollisuuskäyttöön asti. Niiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. LED-nauha taipuu, sopii profiiliin kiinnitettäväksi ja siitä saa tehtyä juuri itselle sopivan mittaisen, koska LED-nauhaa voi leikata tai halutessaan myös jatkaa.
Peilin edessä vietetään aikaa joka päivä ja sen ääressä tehdään tarkkuutta vaativia puuhia. Jotta itseään olisi helpompi tarkastella peilistä, on valaistuksen oltava hyvä ja tehokas. Millainen sitten on hyvä valaistus peilin edessä puuhasteluun?