Oletko rakentamassa uutta omakotitaloa tai kenties remontoimassa vanhaa? Valaistussuunnittelu on oleellinen osa kodin rakentamista tai remontoimista. Valaistus on hyvä suunnitella etukäteen ja hyvissä ajoin, sillä harvoin kukaan onnistuu luomaan kotiinsa oikeanlaisen valaistuksen vain kävelemällä kauppaan ja ostamalla valaisimet. Huolellinen suunnitelma säästää aikaa, rahaa ja hermoja.
Valaistussuunnittelussa lähdetään liikkeelle henkilökohtaisista tarpeista. Jokainen kokee valon eri tavalla. Toiset tarvitsevat valoa enemmän kuin toiset. Muun muassa ikä vaikuttaa valon tarpeeseen ja siihen, miten heijastavaksi valon kokee. Myös valon värin valinta tehdään henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.
Kodissa on erilaisia huoneita, joissa tehdään erilaisia asioita. On siis selvää, että tarvitaan myös erilaista valaistusta eri huoneisiin. Valaistuksen tehtävä on paitsi valaista koti, myös luoda tunnelmaa sekä mahdollistaa vaivaton ja turvallinen työskentely.
Valaistuksen suunnittelijalle tärkeitä tietoja ovat muun muassa;
Valaistussuunnitelma kannattaa tehdä ennen sähkösuunnitelmaa, sillä tällöin sähkösuunnittelijalta säästyy aikaa, koska valaisinpisteitä ei tarvitse suunnitella. Sähkösuunnittelija myös näkee valaistussuunnitelmasta, millaisia johdotuksia tarvitsee tehdä sekä tietää mihin ja millaisia kytkimiä pitää asentaa.
Valaistuksella on helppo korostaa sisustusta ja nostaa esiin oikeita asioita. Esimerkiksi LED-kiskovalaisimet ja LED-kohdevalaisimet ovat erinomaisia valintoja, jos halutaan korostaa jotakin tiettyä asiaa kodissa.
Valaistussuunnitelmaa tehdessä olisi hyvä olla käsitys, millaisia värejä kodissa aiotaan käyttää. Erilaiset materiaalit ja värit tarvitsevat erilaista valoa. Lämpimien värisävyjen kanssa parhaiten sopii valon väriksi lämmin valkoinen, kun taas viileiden sävyjen kanssa sopivampi on kirkas valkoinen. Toisaalta kirkas valkoinen myös raikastaa lämpimiä värisävyjä, kuten kellertävää puuta. Valon värin valintaan vaikuttaa myös se, millaista tunnelmaa huoneeseen haetaan. Lämpimämmällä valolla saadaan luotua tunnelmallisempi valaistus ja kirkas valo sopii hyvin esimerkiksi työskentelyyn tai yleisvalaistukseen. Enimmäkseen valon värin valintaan vaikuttaa kuitenkin jokaisen omat mieltymykset, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää vaihtoehtoa.
Valaistussuunnittelussa tulee ottaa huomioon eri huoneiden erilaiset käyttötarkoitukset ja niiden tarvitsema valaistus.
Keittiön valaistuksessa tärkeää on huomioida, että työtilassa valaistus on riittävä. Keittiön välitilassa käsitellään teräviä veitsiä, joten valon täytyy olla tehokas, jotta työskentely on turvallista. Keittiön välitilan valaisemiseen oiva vaihtoehto on LED-valonauha, joka luo tasaisen ja tehokkaan valaistuksen koko matkalle. Työvalon lisäksi keittiöön tarvitaan yleisvalaistusta. Ja koska keittiössä istutaan usein iltaa tai halutaan nauttia tunnelmallisesta illallisesta, olisi varmasti mukavaa, jos valaistusta voisi myös himmentää tunnelmaan sopivaksi.
Makuuhuoneen valaistusta miettiessä yksi tärkeä seikka on esimerkiksi se, onko makuuhuone tarkoitettu pelkästään nukkumiseen vai löytyykö sieltä kenties myös työpöytä. Valaistuksen tarve on täysin erilainen, jos makuuhuoneessa halutaan tehdä myös töitä. Tällöin tarvitaan pehmeän tunnelmavalaistuksen lisäksi myös tehokasta työskentelyvaloa. Makuuhuoneeseen kannattaa suunnitella myös lukuvalot, jotka saa helposti sammutettua nousematta sängystä. Lasten makuuhuoneissa valaistustarpeet ovat taas hyvinkin erilaiset kuin aikuisten, sillä lapset tarvitsevat hyvää valaistusta myös leikeissä, rakentalussa ja askartelussa.
Olohuone on usein hyvin monikäyttöinen huone. Siellä oleskellaan, luetaan, katsotaan televisiota ja leikitään lasten kanssa. On siis selvää, että myös valaistusta tarvitaan eri tarpeisiin. Olohuone on usein myös melko suuri tila, joten valaistussuunnitelmassa on tärkeää ottaa huomioon, että koko huone tulee valaistuksi. Kodikkuutta olohuoneeseen saadaan epätasaisella valaistuksella, eli korostamalla tiettyjä paikkoja ja luomalla myös varjoja.
Ulkotilojen valaistus on myös tärkeä osa valaistussuunnitelmaa. Ulkovalaistuksella on samat kriteerit kuin sisävalaistuksellakin; valoa pitää olla riittävästi, jotta pihalla on turvallista kulkea ja työskentely myös ulkona onnistuu. Myös ulkona voidaan luoda tunnelmaa valaistuksen avulla ja kohdistaa valaistusta oikeisiin paikkoihin. Suurien ikkunoiden valtakaudella ulkovalaistus on myös osa sisävalaistusta ja vaikuttaa suuresti pimeän ajan näkymään.
Rakentamiseen ja remontointiin liittyy monia eri osa-alueita ja huomioitavia asioita. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse. Valaistus on yksi osa-alueista, joka kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. SuperLEDin asiantuntijat tekevät valaistussuunnittelun puolestasi ja sinä saat vain nauttia valmiista luksusvalaistuksestasi, joka on luotu juuri sinun tarpeidesi mukaan.
SuperLED on tehnyt satoja valaistussuunnitelmia ympäri Suomen. Valmis valaistussuunnitelma helpottaa rakentajan arkea ja poistaa yhden tehtävän to do -listalta. Teetämme mittatilaustyönä valaistuspaketit sekä yksilölliset valaistussuunnittelut.
Valaistussuunnittelussa otamme huomioon kodin sisustuksen sekä kodin arkkitehtuuriset piirteet pohjakuvien avulla. Suunnitelmassa valitsemme sopivimmat valaisintyypit, laskemme tiloihin tarvittavan valon määrän ja etsimme parhaat paikat valaisimille. Etsimme myös sopivat valaisimet satojen LED-valojen valikoimastamme.
Lue lisää valaistussuunnittelupalvelustamme ja tilaa valaistussuunnitelma >
Liiketunnistimet ovat tulleet jäädäkseen osaksi nykyaikaisia koteja ja pihoja. Niiden avulla valaistus syttyy automaattisesti, kun liike havaitaan – olipa kyseessä pimeä portaikko, autotalli tai kotiin johtava polku. Näin ne tuovat sekä turvallisuutta että helppoutta päivittäisiin tilanteisiin.
Olohuone on kodin sydän – paikka, jossa rentoudutaan, viihdytään perheen ja ystävien kanssa sekä katsotaan televisiota tai luetaan kirjaa. Koska tilalla on monia käyttötarkoituksia, myös valaistussuunnittelu vaatii hieman enemmän huomiota kuin pelkän kattovalaisimen valinnan.
Vuonna 2025 valaistus on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi kodin sisustusta ja tunnelman rakentamista. Enää valaisinta ei valita vain sen valotehon mukaan, vaan se nähdään tilan ilmeen viimeistelijänä – jopa sisustuselementtinä. Trendaavat valaisimet yhdistävät nyt käytännöllisyyden, energiatehokkuuden ja esteettisyyden.
Tässä blogissa esittelemme loput Asuntomessukohteet, joiden matkassa olemme saaneet olla valaistuksen asiantuntijoina. Esittelemme valaistussuunnitelmia sekä kerromme, miksi huolellisesti asiantuntijalla teetetty suunnitelma kannattaa. Pääset myös kurkistamaan valaisinvalintoihin, miten niihin päädyttiin ja millaista tunnelmaa valaistuksella haetaan.
Valaistus ei ole enää vain valoa – se on tunnelman luoja ja tilan sielu Kun ajatellaan kodin valaistusta, monelle tulee ensimmäisenä mieleen sähkövedot, kattoon kiinnitettävät valaisimet ja valokatkaisijat. Mutta mitä jos valaistusta tarkasteltaisiinkin toisesta näkökulmasta – osana sisustusta, estetiikkaa ja jopa tunnetilojen luomista?
Tässä blogissa esittelemme Asuntomessukohteita, joiden matkassa olemme saaneet olla valaistuksen asiantuntijoina. Esittelemme valaistussuunnitelmia sekä kerromme, miksi huolellisesti asiantuntijalla teetetty suunnitelma kannattaa. Pääset myös kurkistamaan valaisinvalintoihin, miten niihin päädyttiin ja millaista tunnelmaa valaistuksella haetaan.
Asuntomessut ovat vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään asumisen uusimpia innovaatioita, arkkitehtuuria ja sisustusratkaisuja. Valaistus on viime vuosina noussut yhdeksi messujen keskeisimmistä teemoista, sillä se vaikuttaa merkittävästi niin kodin tunnelmaan, käytännöllisyyteen kuin energiatehokkuuteenkin.