Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Valaistussuunnittelu säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Oletko rakentamassa uutta omakotitaloa tai kenties remontoimassa vanhaa? Valaistussuunnittelu on oleellinen osa kodin rakentamista tai remontoimista. Valaistus on hyvä suunnitella etukäteen ja hyvissä ajoin, sillä harvoin kukaan onnistuu luomaan kotiinsa oikeanlaisen valaistuksen vain kävelemällä kauppaan ja ostamalla valaisimet. Huolellinen suunnitelma säästää aikaa, rahaa ja hermoja.

Valaistussuunnitelmassa kartoitetaan henkilökohtaiset valaistustarpeet

Valaistussuunnittelussa lähdetään liikkeelle henkilökohtaisista tarpeista. Jokainen kokee valon eri tavalla. Toiset tarvitsevat valoa enemmän kuin toiset. Muun muassa ikä vaikuttaa valon tarpeeseen ja siihen, miten heijastavaksi valon kokee. Myös valon värin valinta tehdään henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Kodissa on erilaisia huoneita, joissa tehdään erilaisia asioita. On siis selvää, että tarvitaan myös erilaista valaistusta eri huoneisiin. Valaistuksen tehtävä on paitsi valaista koti, myös luoda tunnelmaa sekä mahdollistaa vaivaton ja turvallinen työskentely.

Valaistuksen suunnittelijalle tärkeitä tietoja ovat muun muassa;

  • Onko kyseessä uudiskohde vai remonttikohde? Uudiskohteessa valaistukselle ei ole yhtä paljon rajoitteita kuin remonttikohteessa. Lisäksi remonttikohteessa täytyy miettiä, mitkä valaisimet halutaan pitää ja sovittaa uudet valaisimet vanhojen rinnalle.
  • Miten valaisimia halutaan ohjata? Halutaanko valaisimiin perinteiset katkaisijat vai olisiko tarvetta älykkäälle ohjaukselle?
  • Millainen valonmäärän tarve asukkaalla on?
  • Mikä budjetti valaistukseen on varattu?
  • Minkä tyylistä valaistusta haetaan ja mikä valon väri miellyttää eniten? Esimerkiksi valon värin valinnalla on suuri vaikutus tunnelmaan, joten kannattaa etukäteen miettiä, millaista tunnelmaa halutaan tuoda. Valitsemalla koko talon yleisvalaistukseen sama valon väri, saadaan lopputuloksesta yhtenäisempi.

Valaistussuunnitelma kannattaa tehdä ennen sähkösuunnitelmaa, sillä tällöin sähkösuunnittelijalta säästyy aikaa, koska valaisinpisteitä ei tarvitse suunnitella. Sähkösuunnittelija myös näkee valaistussuunnitelmasta, millaisia johdotuksia tarvitsee tehdä sekä tietää mihin ja millaisia kytkimiä pitää asentaa.

Oikeanlainen valaistussuunnitelma tuo esiin sisustuksen parhaat puolet

Valaistuksella on helppo korostaa sisustusta ja nostaa esiin oikeita asioita. Esimerkiksi LED-kiskovalaisimet ja LED-kohdevalaisimet ovat erinomaisia valintoja, jos halutaan korostaa jotakin tiettyä asiaa kodissa.

Valaistussuunnitelmaa tehdessä olisi hyvä olla käsitys, millaisia värejä kodissa aiotaan käyttää. Erilaiset materiaalit ja värit tarvitsevat erilaista valoa. Lämpimien värisävyjen kanssa parhaiten sopii valon väriksi lämmin valkoinen, kun taas viileiden sävyjen kanssa sopivampi on kirkas valkoinen. Toisaalta kirkas valkoinen myös raikastaa lämpimiä värisävyjä, kuten kellertävää puuta. Valon värin valintaan vaikuttaa myös se, millaista tunnelmaa huoneeseen haetaan. Lämpimämmällä valolla saadaan luotua tunnelmallisempi valaistus ja kirkas valo sopii hyvin esimerkiksi työskentelyyn tai yleisvalaistukseen. Enimmäkseen valon värin valintaan vaikuttaa kuitenkin jokaisen omat mieltymykset, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää vaihtoehtoa. 

Olohuoneen monikäyttöinen valaistus

Eri huoneissa on eri valaistustarpeet

Valaistussuunnittelussa tulee ottaa huomioon eri huoneiden erilaiset käyttötarkoitukset ja niiden tarvitsema valaistus.

Keittiön valaistuksessa tärkeää on huomioida, että työtilassa valaistus on riittävä. Keittiön välitilassa käsitellään teräviä veitsiä, joten valon täytyy olla tehokas, jotta työskentely on turvallista. Keittiön välitilan valaisemiseen oiva vaihtoehto on LED-valonauha, joka luo tasaisen ja tehokkaan valaistuksen koko matkalle. Työvalon lisäksi keittiöön tarvitaan yleisvalaistusta. Ja koska keittiössä istutaan usein iltaa tai halutaan nauttia tunnelmallisesta illallisesta, olisi varmasti mukavaa, jos valaistusta voisi myös himmentää tunnelmaan sopivaksi.

Makuuhuoneen valaistusta miettiessä yksi tärkeä seikka on esimerkiksi se, onko makuuhuone tarkoitettu pelkästään nukkumiseen vai löytyykö sieltä kenties myös työpöytä. Valaistuksen tarve on täysin erilainen, jos makuuhuoneessa halutaan tehdä myös töitä. Tällöin tarvitaan pehmeän tunnelmavalaistuksen lisäksi myös tehokasta työskentelyvaloa. Makuuhuoneeseen kannattaa suunnitella myös lukuvalot, jotka saa helposti sammutettua nousematta sängystä. Lasten makuuhuoneissa valaistustarpeet ovat taas hyvinkin erilaiset kuin aikuisten, sillä lapset tarvitsevat hyvää valaistusta myös leikeissä, rakentalussa ja askartelussa.

Olohuone on usein hyvin monikäyttöinen huone. Siellä oleskellaan, luetaan, katsotaan televisiota ja leikitään lasten kanssa. On siis selvää, että myös valaistusta tarvitaan eri tarpeisiin. Olohuone on usein myös melko suuri tila, joten valaistussuunnitelmassa on tärkeää ottaa huomioon, että koko huone tulee valaistuksi. Kodikkuutta olohuoneeseen saadaan epätasaisella valaistuksella, eli korostamalla tiettyjä paikkoja ja luomalla myös varjoja.

Älä unohda ulkovalaistusta

Ulkotilojen valaistus on myös tärkeä osa valaistussuunnitelmaa. Ulkovalaistuksella on samat kriteerit kuin sisävalaistuksellakin; valoa pitää olla riittävästi, jotta pihalla on turvallista kulkea ja työskentely myös ulkona onnistuu. Myös ulkona voidaan luoda tunnelmaa valaistuksen avulla ja kohdistaa valaistusta oikeisiin paikkoihin. Suurien ikkunoiden valtakaudella ulkovalaistus on myös osa sisävalaistusta ja vaikuttaa suuresti pimeän ajan näkymään.

Ulkovalaistus on osa valaistussuunnitelmaa

Jätä valaistussuunnittelu ammattilaisen huoleksi ja nauti luksusvalaistuksesta

Rakentamiseen ja remontointiin liittyy monia eri osa-alueita ja huomioitavia asioita. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse. Valaistus on yksi osa-alueista, joka kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. SuperLEDin asiantuntijat tekevät valaistussuunnittelun puolestasi ja sinä saat vain nauttia valmiista luksusvalaistuksestasi, joka on luotu juuri sinun tarpeidesi mukaan.

SuperLED on tehnyt satoja valaistussuunnitelmia ympäri Suomen. Valmis valaistussuunnitelma helpottaa rakentajan arkea ja poistaa yhden tehtävän to do -listalta. Teetämme mittatilaustyönä valaistuspaketit sekä yksilölliset valaistussuunnittelut.

Valaistussuunnittelussa otamme huomioon kodin sisustuksen sekä kodin arkkitehtuuriset piirteet pohjakuvien avulla. Suunnitelmassa valitsemme sopivimmat valaisintyypit, laskemme tiloihin tarvittavan valon määrän ja etsimme parhaat paikat valaisimille. Etsimme myös sopivat valaisimet satojen LED-valojen valikoimastamme.

Lue lisää valaistussuunnittelupalvelustamme ja tilaa valaistussuunnitelma > 

26.6.2024

Eteisen valaistus: Näin valitset oikean valaisimen eteiseen

Eteinen on kodin käyntikortti ja sen valaistus vaikuttaa merkittävästi ensivaikutelmaan. Hyvin suunniteltu eteisen valaistus lisää kodikkuutta, turvallisuutta ja käytännöllisyyttä. Eteinen on usein ensimmäinen tila, jonka vieraat näkevät astuessaan kotiisi, joten sen tulisi olla kutsuva ja toimiva. Oikeanlainen valaistus voi tehdä ihmeitä jopa pienelle ja kapealle eteiselle, tuoden tilan parhaat puolet esille ja tehden siitä viihtyisän.

18.6.2024

Vaatehuoneen valaistus: Näin valitset parhaan valaisimen

Vaatehuone on tila, jossa oikeanlainen valaistus on erityisen tärkeää. Hyvä vaatehuoneen valaistus helpottaa vaatteiden valintaa, tuo esiin niiden värit ja materiaalit oikealla tavalla sekä luo tilaan miellyttävän ilmapiirin. Tässä blogissa käymme läpi, kuinka valita paras vaatehuoneen valaisin ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa.

10.6.2024

Korkean tilan valaisin | Sopiva valo avoimeen tilaan

Valaisimen valinta korkeaan tilaan voi olla haasteellinen, mutta samalla erittäin palkitseva projekti. Korkean tilan valaisin ei ainoastaan tarjoa tarvittavaa valaistusta, vaan se toimii myös tilan keskipisteenä ja tyylin määrittäjänä. Tässä blogissa käsittelemme, miten valita juuri sopiva valaisin avoimeen tilaan, sekä mitä seikkoja tulee huomioida, kun haetaan näyttävää valaisinta korkeaan tilaan.

4.6.2024

Mikä on himmennettävä valaisin ja miksi valita sellainen?

Himmennettävät valaisimet ovat yleistyneet viime vuosina ja niistä on tullut suosittu valinta monissa kodeissa ja työtiloissa. Mutta mikä himmennettävä valaisin oikein on ja miksi se on niin suosittu? Tässä blogissa käymme läpi, mitä himmennettävät valaisimet ovat, miten ne toimivat ja mitkä ovat niiden hyödyt. Erityisesti keskitymme himmennettäviin LED-valaisimiin, jotka ovat energiatehokkaita ja monipuolisia.

29.5.2024

Kattovalaisimen asennus itse | helppo opas

Kattovalaisimen asentaminen voi tuntua haastavalta, mutta oikeilla ohjeilla se sujuu helposti ja turvallisesti. Tässä oppaassa käymme läpi, miten asennat kattovalaisimen itse muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa. Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin tai päivittämässä vanhaa valaisinta, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Näiden ohjeiden avulla vältät yleiset virheet ja varmistat, että valaisin pysyy turvallisesti paikallaan ja toimii moitteettomasti.

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti