Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Valaistussuunnittelu säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Oletko rakentamassa uutta omakotitaloa tai kenties remontoimassa vanhaa? Valaistussuunnittelu on oleellinen osa kodin rakentamista tai remontoimista. Valaistus on hyvä suunnitella etukäteen ja hyvissä ajoin, sillä harvoin kukaan onnistuu luomaan kotiinsa oikeanlaisen valaistuksen vain kävelemällä kauppaan ja ostamalla valaisimet. Huolellinen suunnitelma säästää aikaa, rahaa ja hermoja.

Valaistussuunnitelmassa kartoitetaan henkilökohtaiset valaistustarpeet

Valaistussuunnittelussa lähdetään liikkeelle henkilökohtaisista tarpeista. Jokainen kokee valon eri tavalla. Toiset tarvitsevat valoa enemmän kuin toiset. Muun muassa ikä vaikuttaa valon tarpeeseen ja siihen, miten heijastavaksi valon kokee. Myös valon värin valinta tehdään henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Kodissa on erilaisia huoneita, joissa tehdään erilaisia asioita. On siis selvää, että tarvitaan myös erilaista valaistusta eri huoneisiin. Valaistuksen tehtävä on paitsi valaista koti, myös luoda tunnelmaa sekä mahdollistaa vaivaton ja turvallinen työskentely.

Valaistuksen suunnittelijalle tärkeitä tietoja ovat muun muassa;

  • Onko kyseessä uudiskohde vai remonttikohde? Uudiskohteessa valaistukselle ei ole yhtä paljon rajoitteita kuin remonttikohteessa. Lisäksi remonttikohteessa täytyy miettiä, mitkä valaisimet halutaan pitää ja sovittaa uudet valaisimet vanhojen rinnalle.
  • Miten valaisimia halutaan ohjata? Halutaanko valaisimiin perinteiset katkaisijat vai olisiko tarvetta älykkäälle ohjaukselle?
  • Millainen valonmäärän tarve asukkaalla on?
  • Mikä budjetti valaistukseen on varattu?
  • Minkä tyylistä valaistusta haetaan ja mikä valon väri miellyttää eniten? Esimerkiksi valon värin valinnalla on suuri vaikutus tunnelmaan, joten kannattaa etukäteen miettiä, millaista tunnelmaa halutaan tuoda. Valitsemalla koko talon yleisvalaistukseen sama valon väri, saadaan lopputuloksesta yhtenäisempi.

Valaistussuunnitelma kannattaa tehdä ennen sähkösuunnitelmaa, sillä tällöin sähkösuunnittelijalta säästyy aikaa, koska valaisinpisteitä ei tarvitse suunnitella. Sähkösuunnittelija myös näkee valaistussuunnitelmasta, millaisia johdotuksia tarvitsee tehdä sekä tietää mihin ja millaisia kytkimiä pitää asentaa.

Oikeanlainen valaistussuunnitelma tuo esiin sisustuksen parhaat puolet

Valaistuksella on helppo korostaa sisustusta ja nostaa esiin oikeita asioita. Esimerkiksi LED-kiskovalaisimet ja LED-kohdevalaisimet ovat erinomaisia valintoja, jos halutaan korostaa jotakin tiettyä asiaa kodissa.

Valaistussuunnitelmaa tehdessä olisi hyvä olla käsitys, millaisia värejä kodissa aiotaan käyttää. Erilaiset materiaalit ja värit tarvitsevat erilaista valoa. Lämpimien värisävyjen kanssa parhaiten sopii valon väriksi lämmin valkoinen, kun taas viileiden sävyjen kanssa sopivampi on kirkas valkoinen. Toisaalta kirkas valkoinen myös raikastaa lämpimiä värisävyjä, kuten kellertävää puuta. Valon värin valintaan vaikuttaa myös se, millaista tunnelmaa huoneeseen haetaan. Lämpimämmällä valolla saadaan luotua tunnelmallisempi valaistus ja kirkas valo sopii hyvin esimerkiksi työskentelyyn tai yleisvalaistukseen. Enimmäkseen valon värin valintaan vaikuttaa kuitenkin jokaisen omat mieltymykset, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää vaihtoehtoa. 

Olohuoneen monikäyttöinen valaistus

Eri huoneissa on eri valaistustarpeet

Valaistussuunnittelussa tulee ottaa huomioon eri huoneiden erilaiset käyttötarkoitukset ja niiden tarvitsema valaistus.

Keittiön valaistuksessa tärkeää on huomioida, että työtilassa valaistus on riittävä. Keittiön välitilassa käsitellään teräviä veitsiä, joten valon täytyy olla tehokas, jotta työskentely on turvallista. Keittiön välitilan valaisemiseen oiva vaihtoehto on LED-valonauha, joka luo tasaisen ja tehokkaan valaistuksen koko matkalle. Työvalon lisäksi keittiöön tarvitaan yleisvalaistusta. Ja koska keittiössä istutaan usein iltaa tai halutaan nauttia tunnelmallisesta illallisesta, olisi varmasti mukavaa, jos valaistusta voisi myös himmentää tunnelmaan sopivaksi.

Makuuhuoneen valaistusta miettiessä yksi tärkeä seikka on esimerkiksi se, onko makuuhuone tarkoitettu pelkästään nukkumiseen vai löytyykö sieltä kenties myös työpöytä. Valaistuksen tarve on täysin erilainen, jos makuuhuoneessa halutaan tehdä myös töitä. Tällöin tarvitaan pehmeän tunnelmavalaistuksen lisäksi myös tehokasta työskentelyvaloa. Makuuhuoneeseen kannattaa suunnitella myös lukuvalot, jotka saa helposti sammutettua nousematta sängystä. Lasten makuuhuoneissa valaistustarpeet ovat taas hyvinkin erilaiset kuin aikuisten, sillä lapset tarvitsevat hyvää valaistusta myös leikeissä, rakentalussa ja askartelussa.

Olohuone on usein hyvin monikäyttöinen huone. Siellä oleskellaan, luetaan, katsotaan televisiota ja leikitään lasten kanssa. On siis selvää, että myös valaistusta tarvitaan eri tarpeisiin. Olohuone on usein myös melko suuri tila, joten valaistussuunnitelmassa on tärkeää ottaa huomioon, että koko huone tulee valaistuksi. Kodikkuutta olohuoneeseen saadaan epätasaisella valaistuksella, eli korostamalla tiettyjä paikkoja ja luomalla myös varjoja.

Älä unohda ulkovalaistusta

Ulkotilojen valaistus on myös tärkeä osa valaistussuunnitelmaa. Ulkovalaistuksella on samat kriteerit kuin sisävalaistuksellakin; valoa pitää olla riittävästi, jotta pihalla on turvallista kulkea ja työskentely myös ulkona onnistuu. Myös ulkona voidaan luoda tunnelmaa valaistuksen avulla ja kohdistaa valaistusta oikeisiin paikkoihin. Suurien ikkunoiden valtakaudella ulkovalaistus on myös osa sisävalaistusta ja vaikuttaa suuresti pimeän ajan näkymään.

Ulkovalaistus on osa valaistussuunnitelmaa

Jätä valaistussuunnittelu ammattilaisen huoleksi ja nauti luksusvalaistuksesta

Rakentamiseen ja remontointiin liittyy monia eri osa-alueita ja huomioitavia asioita. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse. Valaistus on yksi osa-alueista, joka kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. SuperLEDin asiantuntijat tekevät valaistussuunnittelun puolestasi ja sinä saat vain nauttia valmiista luksusvalaistuksestasi, joka on luotu juuri sinun tarpeidesi mukaan.

SuperLED on tehnyt satoja valaistussuunnitelmia ympäri Suomen. Valmis valaistussuunnitelma helpottaa rakentajan arkea ja poistaa yhden tehtävän to do -listalta. Teetämme mittatilaustyönä valaistuspaketit sekä yksilölliset valaistussuunnittelut.

Valaistussuunnittelussa otamme huomioon kodin sisustuksen sekä kodin arkkitehtuuriset piirteet pohjakuvien avulla. Suunnitelmassa valitsemme sopivimmat valaisintyypit, laskemme tiloihin tarvittavan valon määrän ja etsimme parhaat paikat valaisimille. Etsimme myös sopivat valaisimet satojen LED-valojen valikoimastamme.

Lue lisää valaistussuunnittelupalvelustamme ja tilaa valaistussuunnitelma > 

28.2.2024

Näin valitset täydelliset kattovalaisimet joka huoneeseen

Kun suunnitellaan kattovalaisimia eri tiloihin, kuten olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja eteiseen, on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus, valaistuksen tarve ja sisustustyyli. Kattovalaisimet, erityisesti LED-kattovalaisimet, tarjoavat monipuolisia ratkaisuja valaistukseen, joilla voidaan luoda haluttu tunnelma ja parantaa tilan toimivuutta. Musta kattovalaisin, valkoinen kattovalaisin tai kattovalaisin puusta voi toimia keskeisenä osana tilan visuaalista ilmettä, kun taas kohdevalaisimet ja spottivalot tuovat tarkkaa valoa tarvittaviin kohteisiin.

21.2.2024

Kylpyhuoneen valaisin - Opas kylpyhuoneen valaistukseen

Kylpyhuoneen valaistuksella on merkittävä rooli jokapäiväisessä elämässämme, vaikuttaen paitsi tilan toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen myös viihtyvyyteen ja tunnelmaan. Valon avulla voimme luoda tilasta käytännöllisen ja visuaalisesti kutsuvan. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme kylpyhuoneen valaistuksen maailmaan, tarjoten kattavan oppaan siitä, kuinka valita oikeat valaisimet, lamput ja valopeilit kylpyhuoneeseesi.

14.2.2024

Makuuhuoneen valaisin - Millainen valaistus makuuhuoneeseen?

Makuuhuone on kotimme pyhäkkö, paikka, jossa päivän murheet sulkeutuvat oven ulkopuolelle ja lepo ottaa vallan. Sen tunnelma ja viihtyisyys ovat avainasemassa, kun tavoitteena on rauhoittuminen ja virkistävä uni. Valaistuksen rooli tässä pyrkimyksessä on keskeinen, sillä se ei ainoastaan valaise huonetta, vaan luo myös tunnelmaa, vaikuttaa mielialaan ja jopa parantaa unen laatua. Oikeanlainen valaistus makuuhuoneessa voi siis olla ratkaiseva tekijä hyvän yöunen saavuttamiseksi.

8.2.2024

Mikä on lux? Valon ja tilojen merkitys selitettynä

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikuttaen paitsi tilojen esteettisyyteen myös hyvinvointiimme ja tehokkuuteemme. Valon määrää eri ympäristöissä mitataan usein luxina, mutta mitä tämä mittayksikkö todella tarkoittaa, ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää?

31.1.2024

Mikä on valaisin? Asiantuntijan neuvoja lumeneista luksiin

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikka emme aina pysähdykään miettimään sen merkitystä. Kotimme ja työpaikkamme valaisimet eivät ole pelkästään käytännöllisiä välineitä; ne luovat tunnelmaa, vaikuttavat mielialaamme ja jopa terveyteemme. Oikein suunniteltu valaistus voi muuttaa tilan kokonaan, tehdä siitä kutsuvamman, viihtyisämmän tai toimivamman.

23.1.2024

Sisustusvinkkejä valaistukseen: Seinävalaisin sisätiloihin

Valaistus on keskeinen elementti jokaisessa sisätilassa, olipa kyseessä sitten koti, toimisto tai muu julkinen tila. Sen merkitys ulottuu käytännöllisyyttä pidemmälle, sillä se vaikuttaa suuresti myös tilan tunnelmaan ja esteettisyyteen. Valaistus voi muuttaa huoneen ilmeen täysin, auttaa korostamaan sisustuksen tärkeitä elementtejä ja luo haluttua tunnelmaa.

17.1.2024

Tehosta kotisi ilmettä ulkoseinävalaisimilla – Asiantuntijan vinkit valintaan ja asennukseen

Kun suunnittelet kodin ulkoalueiden ilmettä, yksi merkittävimmistä elementeistä on valaistus. Etenkin ulkoseinävalaisin ei ole vain käytännöllinen valonlähde; se on myös tärkeä osa kotisi julkisivun estetiikkaa. Seinävalaisimet eivät ainoastaan tuo turvallisuutta pimeän tullen, vaan ne myös korostavat rakennuksen arkkitehtuurisia yksityiskohtia ja luovat kutsuvan tunnelman pihan ja puutarhan alueille. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin siihen, miksi seinävalaisin on olennainen osa ulkoalueiden suunnittelua ja kuinka se voi muuttaa niin rakennuksen ulkonäköä kuin ulkoalueiden käyttökokemustakin.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä