Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Mikä on valaisin? Asiantuntijan neuvoja lumeneista luksiin

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikka emme aina pysähdykään miettimään sen merkitystä. Kotimme ja työpaikkamme valaisimet eivät ole pelkästään käytännöllisiä välineitä; ne luovat tunnelmaa, vaikuttavat mielialaamme ja jopa terveyteemme. Oikein suunniteltu valaistus voi muuttaa tilan kokonaan, tehdä siitä kutsuvamman, viihtyisämmän tai toimivamman.

Tässä blogikirjoituksessa sukellamme valaistuksen maailmaan ja tarkastelemme, mitä peruskäsitteet kuten 'lux' ja 'lumen' todella tarkoittavat. Lisäksi käymme läpi, miten valaisimia valitaan eri tiloihin ja mitä pitää huomioida, kun harkitaan valaisimen vaihtamista itse. Tavoitteemme on antaa sinulle perustiedot valaistuksesta, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä, olipa kyseessä sitten uuden valaisimen hankinta tai nykyisen valaistusjärjestelmäsi päivitys.

Valaistuksen suunnittelussa ei ole kyse vain siitä, että huoneessa on tarpeeksi valoa. Sen sijaan on kyse oikeanlaisten valaistusolosuhteiden luomisesta, jotka tukevat tilan käyttötarkoitusta ja asukkaiden hyvinvointia. Valaistuksen voimakkuus, laatu ja väri vaikuttavat suoraan siihen, kuinka hyvin tilassa voidaan suorittaa erilaisia tehtäviä, rentoutua tai vaikkapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Hyvin suunniteltu valaistus ei ainoastaan paranna tilan esteettisyyttä, vaan se myös edistää terveellisempää ja energisempää elämäntapaa, auttaen meitä seuraamaan luonnollista vuorokausirytmiämme.

Tässä artikkelissa avaamme näitä teemoja yksityiskohtaisemmin, tarjoten samalla käytännöllisiä vinkkejä ja neuvoja valaistuksen valintaan ja käyttöön. Olitpa sitten suunnittelemassa kodin valaistusta alusta asti, päivittämässä vanhaa valaistusta tai vain utelias oppimaan lisää valaistuksen perusteista, tämä kirjoitus on sinulle. Joten, annetaan valon loistaa ja opitaan yhdessä, miten se voi parantaa ja muokata arkeamme!

Mikä on valaisin?

Mikä on valaisin?

Valaisin on paljon enemmän kuin vain väline valon tuottamiseen. Se on keskeinen osa kodin, toimiston tai minkä tahansa tilan sisustusta ja toiminnallisuutta. Valaisimet eivät ainoastaan valaise pimeitä tiloja vaan myös luovat tunnelmaa, korostavat tilan arkkitehtuuria ja sisustuselementtejä sekä parantavat asumismukavuutta ja työtehokkuutta. Ne voivat olla yksinkertaisia ja huomaamattomia tai näyttäviä ja tyylikkäitä, riippuen niiden suunnittelusta ja käyttötarkoituksesta.

Valaisimet jakautuvat useisiin eri tyyppeihin, joista jokaisella on oma erityinen käyttötarkoituksensa:

1. Upotettavat alasvalot: Nämä valaisimet asennetaan kattoon tai seinään upotettuna, jolloin ne muodostavat tasaisen pinnan. Tyylikkäät ja hienovaraiset upotettavat alasvalot sopivat erityisen hyvin moderniin ja minimalistiseen sisustukseen.

2. Pinta-asennettavat valaisimet: Helppo asentaa ja sopii erinomaisesti vanhan valaistuksen päivittämiseen tai tiloihin, jossa ei haluta tai voida tehdä upotuksia.

3. Ulko- ja pihavalaisimet: Nämä valaisimet on suunniteltu ulkokäyttöön ja ne ovat ihanteellisia puutarhoissa, terasseilla ja muilla ulkoalueilla. Ne parantavat sekä turvallisuutta että viihtyisyyttä.

4. Kiskovalaisimet ja kiskot: Tarjoavat joustavuutta ja monipuolisuutta valaistuksessa. Kiskovalaisimia voidaan käyttää kohdistamaan valoa tiettyihin kohtiin ja ne ovat erinomainen valinta gallerioihin, liiketiloihin ja moderneihin koteihin.

5. Sisustusvalaisimet: Nämä valaisimet eivät ole vain valonlähteitä, vaan ne toimivat myös sisustuselementteinä. Ne lisäävät huoneeseen tyyliä ja tunnelmaa.

6. Kalustevalaisimet: Valaistusta pimeimpiinkin nurkkiin. Näillä valaisee kaikki tilat keittiön kattilakaapeista WC:n laatikoihin ja aina vaatehuoneisiin asti.

7. Valopeilit ja peilivalaisimet: Yhdistävät peilin ja valaisimen toiminnot, ja ne ovat ihanteellisia kylpyhuoneissa ja pukeutumistiloissa.

8. Saunavalaisimet: Erityisesti saunan olosuhteisiin suunnitellut valaisimet, jotka kestävät korkeita lämpötiloja ja kosteutta.

9. Teollisuus- ja hallivalaistus: Suuremman mittakaavan valaistusratkaisut, jotka on suunniteltu teollisuustiloihin ja varastoihin. Ne tarjoavat tehokkaan ja kestävän valaistuksen suurille alueille.

erilaiset valaisintyypit

Valaisimen valinnassa tärkeää on huomioida tilan käyttötarkoitus, sisustustyyli ja henkilökohtaiset mieltymykset. Jokainen valaisin vaikuttaa tilaan omalla tavallaan, ja sen valinta voi muuttaa huoneen ilmeen ja tunnelman kokonaan. Olipa kyseessä sitten funktionaalinen työtila, kodikas olohuone tai tyylikäs ravintola, oikeanlaisen valaisimen valinta on avainasemassa toivotun ilmapiirin luomisessa.

Valaisimen tekniset ominaisuudet, kuten valon värintoistoindeksi (CRI), värilämpötila (Kelvin-arvo) ja valoteho (lumenit), ovat myös tärkeitä valintaan vaikuttavia tekijöitä. Nämä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka luonnollisena ja miellyttävänä valo koetaan ja kuinka hyvin se toimii tietyn tilan tarpeisiin. Esimerkiksi työtiloissa suositaan usein kirkkaampaa ja kylmemmän sävyistä valoa, joka edistää keskittymistä ja vireystilaa, kun taas kotona suositaan usein lämpimämpiä sävyjä, jotka luovat rauhoittavaa ja rentouttavaa tunnelmaa.

Seuraavaksi syvennymme valon mittayksikköihin, kuten luxiin ja lumeneihin, ja selvitämme, kuinka ne vaikuttavat valaistuksen valintaan ja käyttöön eri tilanteissa. Tämä tieto auttaa sinua ymmärtämään paremmin, mitä etsiä valaisimelta, ja kuinka se voi parhaiten täyttää tilasi valaistustarpeet.

Mitä on Lux?

Kun puhutaan valaistuksesta, termi 'lux' nousee usein esiin. Mutta mitä lux todella tarkoittaa ja miksi se on tärkeä mittari valaistuksessa? Tässä osiossa pureudumme luxin käsitteeseen, sen merkitykseen valaistussuunnittelussa ja kuinka se vaikuttaa eri tilojen valaistukseen.

Luxin perusteet

 • Luxin määritelmä: Lux (lx) on valon voimakkuuden mittayksikkö. Se mittaa valon määrää, joka osuu tietylle pinnalle. Toisin sanoen, yksi lux tarkoittaa yhden lumenin jakautumista yhden neliömetrin alueelle. Tämä mittayksikkö auttaa määrittelemään, kuinka paljon valoa tarvitaan tilan asianmukaiseen valaisemiseen.

Yhden luxin voimakkuus voidaan havainnollistaa esimerkiksi kynttilän valolla. Kun kynttilä sijoitetaan noin metrin päähän pinnasta, se tuottaa suunnilleen yhden luxin valon voimakkuuden kyseiselle pinnalle. Tämä antaa meille käsityksen siitä, kuinka paljon valoa yksi lux tuottaa.

 • Luxin merkitys tilasuunnittelussa: Valaistuksen suunnittelussa on tärkeää tietää, kuinka monta luxia tarvitaan eri toimintoihin. Esimerkiksi toimistotilassa saatetaan tarvita enemmän valoa (noin 500 lux) tarkan työskentelyn ja lukemisen helpottamiseksi, kun taas olohuoneessa riittää usein vähemmän valoa (noin 150 lux), mikä luo rentouttavamman ympäristön.
 • Luxin vaikutus ihmisen hyvinvointiin: Valon määrällä on suora vaikutus ihmisen mielialaan ja vireystilaan. Liian vähäinen valaistus voi johtaa silmien rasitukseen ja väsymyksen tunteeseen, kun taas riittävä valaistus parantaa keskittymiskykyä ja yleistä hyvinvointia.

Luxin käyttökohteet ja mittaus

 • Luxin mittaus: Valaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään lux-mittareita valon voimakkuuden määrittämiseen. Tämä auttaa varmistamaan, että jokainen tila saa tarpeidensa mukaisen valaistuksen.

Ymmärtämällä, mitä lux tarkoittaa ja kuinka se vaikuttaa valaistukseen, voit tehdä tietoisempia päätöksiä valaisimien valinnassa ja luoda toimivan sekä viihtyisän ympäristön kotiisi tai työpaikallesi.

Valaistuksen suunnittelussa on tärkeää tietää, kuinka monta luxia tarvitaan eri toimintoihin.

Montako lumenia per neliömetri?

Valaistuksen suunnittelussa yksi keskeisistä kysymyksistä on, kuinka monta lumenia tarvitaan neliömetriä kohden eri tiloissa. Tässä osiossa käsittelemme, miten lumen-määrät määritetään ja mitä ne tarkoittavat käytännössä erilaisille tiloille. Lumenit, jotka kertovat valon määrän, ovat avainasemassa, kun suunnitellaan tehokasta ja mukavaa valaistusta.

Lumenien määrittely per neliömetri

 • Lumenin määritelmä: Lumen (lm) on valon määrän mittayksikkö. Se kuvaa, kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa. Kun tämä valon määrä jaetaan pinta-alalla, saadaan lumenit neliömetriä kohden, joka on keskeinen mittari valaistuksen suunnittelussa.
 • Lumenien laskentakaava: Yleinen kaava lumenien laskemiseksi per neliömetri on valaisimen lumen-arvo jaettuna tilan pinta-alalla (neliömetreissä). Esimerkiksi, jos valaisin tuottaa 1000 lumenia ja se asennetaan 10 neliömetrin tilaan, valaistusvoimakkuus on 100 lumenia per neliömetri.

Lumenien käyttö eri tiloissa

 • Yleiset suositukset: Valaistuksen suositeltavat lumen-arvot vaihtelevat tilan käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi:
  • Toimistot ja työtilat: 300-500 lm/m².
  • Asuintilat kuten olohuoneet: 150-300 lm/m².
  • Tehokasta valaistusta vaativat tilat kuten keittiöt ja työpajat: 500-800 lm/m².
 • Tilan koko ja valaistustarve: Tilojen koko ja korkeus vaikuttavat siihen, kuinka monta lumenia tarvitaan neliömetriä kohden. Korkeammissa tiloissa tarvitaan enemmän lumenia, jotta saavutetaan haluttu valaistustaso.

Valaisimen lumen-arvo yksinään ei kerro koko totuutta valaistuksen laadusta. On tärkeää huomioida myös valon jakaantuminen ja suuntaus, jotta saavutetaan tasainen ja miellyttävä valaistus.

Lumenia per neliömetri käytetään valaistuksen suunnittelun ohjenuorana varmistamaan, että jokainen tila saa tarvitsemansa valon määrän. Tämä ei ainoastaan paranna tilan toimivuutta, vaan myös lisää viihtyvyyttä ja estää silmien rasittumista.

montako lumenia eri tiloihin?

Montako lumenia eri tiloihin?

Lumen-määrien suositukset ovat ohjeellisia. Jokaisen tilan valaistustarpeet voivat vaihdella käyttäjien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Olemme kuitenkin listanneet alle yleisimpiä suosituksia eri tiloihin.

Lumenien soveltaminen eri tiloihin

 • Asuintilat
  • Olohuoneet: Olohuoneen valaistuksessa yhdistyvät sekä tunnelman luonti että toiminnallisuus. Tässä tilassa suositellaan noin 200-300 lumenia neliömetriä kohden. Esimerkiksi 20 neliömetrin olohuoneeseen tarvittaisiin yhteensä noin 4000-6000 lumenia.
  • Keittiöt: Keittiössä tarvitaan kirkkaampaa valoa ruoanlaittoon ja muihin toimintoihin. Suositus on noin 300-400 lumenia neliömetriä kohden. 10 neliömetrin keittiö vaatisi siis 3000-4000 lumenia.
 • Työ- ja toimistotilat
  • Yleinen suositus toimistoympäristössä on noin 400-500 lumenia neliömetriä kohden. Tämä auttaa luomaan kirkkaan ympäristön, joka edistää keskittymistä ja tuottavuutta.
 • Koulut ja oppimisympäristöt
  • Koululuokissa ja muissa oppimisympäristöissä suositellaan noin 300-500 lumenia neliömetriä kohden, mikä auttaa oppilaita keskittymään ja oppimaan tehokkaammin.
 • Kylpyhuoneet ja WC-tilat
  • Noin 300-400 lumenia neliömetriä kohden on yleinen suositus, joka varmistaa riittävän valaistuksen näissä usein pienemmissä tiloissa.
 • Erikoistilat, kuten taidegalleriat ja näyttelytilat
  • Näissä tiloissa valaistuksen tarve voi vaihdella suuresti riippuen esillä olevista kohteista. Kohdevalaistus ja tarkasti suunnatut valaisimet ovat avainasemassa ja lumen-määrät voivat vaihdella suuresti.
toimistotiloissa tarvitaan enemmän valoa

Saako valaisimen vaihtaa itse?

Valaisimen vaihtaminen voi vaikuttaa yksinkertaiselta tehtävältä, mutta siinä on tärkeää huomioida turvallisuusnäkökohdat ja oman osaamisen rajat. Tässä osiossa käymme läpi, milloin valaisimen voi vaihtaa itse ja milloin on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

DIY - Valaisimen vaihtaminen

 • Turvallisuus ennen kaikkea: Ennen kuin aloitat valaisimen vaihdon, varmista, että sähkö on katkaistu kyseiseltä alueelta. Tämä tarkoittaa päävirtakatkaisijan sammuttamista, ei vain valokytkimen kääntämistä pois päältä.
 • Perustaidot ja työkalut: Valaisimen vaihto vaatii perustason sähkötöiden osaamista ja oikeat työkalut. Jos et ole varma taidoistasi, on turvallisempaa kutsua ammattilainen.
 • Valaisimen tyypin huomioiminen: Eri tyyppiset valaisimet vaativat erilaisia asennustapoja. Esimerkiksi upotettavien valaisimien ja riippuvalaisimien asennus voi olla monimutkaisempaa kuin pinta-asennettavien valaisimien.

Milloin kutsua ammattilainen?

 • Monimutkaiset asennukset: Jos asennettava valaisin vaatii uusia sähköliitäntöjä tai kytkentöjä, on turvallisempaa ja lainmukaisempaa kutsua sähköasentaja. Erityisesti jos kyseessä on vanhempi sähköjärjestelmä, ammattilaisen apu on suositeltavaa.
 • Suuret valaistusprojektit: Kokonaisten valaistusjärjestelmien uusiminen tai monimutkaiset valaistusratkaisut, kuten älyvalaistus tai kiskovalaisimien asennukset, vaativat usein ammattilaisen osaamista.
 • Turvallisuusmääräykset ja vakuutuskysymykset: Joissakin tapauksissa omatekoinen sähkötyö voi vaikuttaa kotivakuutuksen voimassaoloon tai rikkoa paikallisia turvallisuusmääräyksiä.

Yhteenveto

Voit vaihtaa valaisimen itse, jos sinulla on tarvittavat perustaidot ja työkalut, ja jos työ on yksinkertaista, kuten valaisimen korvaaminen samantyyppisellä. Monimutkaisemmissa asennuksissa tai epävarmuuden vallitessa, on turvallisempaa ja järkevämpää kääntyä sähköasentajan puoleen. SuperLEDin asiantuntijat antavat neuvoja ja suosituksia valaistusratkaisuista, joiden asennus vaatii ammattilaista.

Valaistuksen suunnittelu on tärkeää

Yhteenveto ja vinkkejä valaistuksen suunnitteluun

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet valaistuksen perusasioita, mukaan lukien valaisinten tyypit, luxin ja lumenien merkityksen, sekä valaisimen vaihtamisen. Nyt on aika koota yhteen keskeiset opit ja tarjota vinkkejä valaistuksen suunnitteluun, jotta voit luoda sekä toimivan että viihtyisän ympäristön kotiisi tai työpaikallesi.

Keskeiset opetukset

 • Valaisimen valinta: Oikean valaisimen valinta riippuu tilan käyttötarkoituksesta, koosta ja halutusta tunnelmasta. On tärkeää valita valaisin, joka täyttää sekä esteettiset että toiminnalliset tarpeet.
 • Lux ja lumen: Valaistuksen suunnittelussa lux (valaistusvoimakkuus) ja lumen (valon määrä) ovat avainmittareita. Ne auttavat määrittelemään, kuinka paljon valoa tarvitaan eri tiloissa.
 • DIY tai Ammattilainen: Valaisimen vaihtamisen voi usein tehdä itse, mutta monimutkaisemmissa asennuksissa tai epävarmuuden vallitessa on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Vinkkejä valaistuksen suunnitteluun

 • Tilan analysointi: Aloita valaistuksen suunnittelu analysoimalla tilan käyttötarkoitus, koko ja luonnollisen valon määrä. Mieti, millaista tunnelmaa haluat luoda ja mitkä ovat tilan keskeiset toiminnot.
 • Monipuolinen valaistus: Hyödynnä erityyppisiä valaisimia luodaksesi kerroksellista valaistusta. Esimerkiksi yhdistele yleisvalaistusta, kohdevalaisimia ja tunnelmavalaistusta.
 • Värilämpötilan huomioiminen: Valitse värilämpötila tilan käyttötarkoituksen mukaan. Lämpimämmät sävyt (2700-3000K) luovat rentouttavan ympäristön, kun taas kylmemmät sävyt (4000-5000K) edistävät keskittymistä ja aktiivisuutta.
 • Energiatehokkuus: Valitse energiatehokkaita valaisimia, kuten LED-valaisimia, jotka tarjoavat pitkän käyttöiän ja alhaiset käyttökustannukset.
 • Ammattilaisen apu: Älä epäröi kääntyä valaistussuunnittelijan puoleen, erityisesti suuremmissa projekteissa. Ammattilainen voi auttaa luomaan toimivan ja esteettisesti miellyttävän valaistusratkaisun.

Valaistus on tärkeä elementti jokaisessa tilassa ja sen suunnittelussa kannattaa olla huolellinen. Käyttämällä hyväksi näitä vinkkejä ja perustietoja, voit luoda tilan, joka ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuu hyvältä ja toimii tehokkaasti. Muista, että valaistus on investointi viihtyvyyteen ja toimivuuteen.

Tutustu SuperLEDin valikoimaan >

Tarvitsen asiantuntija-apua valaistuksen suunnitteluun!

Yleisimmät kysymykset valaistuksesta – ja vastaukset niihin

Loppuun vielä yleisimmin kysyttyjä kysymyksia ja vastauksia aiheeseen liittyen! Toivottavasti nämä vastaukset auttavat sinua valaistuksen suunnittelussa ja valinnassa.

1. Mikä on LED-valaisin ja miksi se on suosittu valinta?

  • LED-valaisin käyttää valonlähteenään LED-teknologiaa, joka on energiatehokas ja pitkäikäinen. LED-valaisimet kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin perinteiset hehkulamput, mikä tekee niistä sekä ympäristöystävällisen että taloudellisen valinnan.

  2. Miten valitsen oikean valaisimen kotiini?

  • Valitse valaisin ottaen huomioon tilan koko, sisustustyyli ja valaistuksen tarve. Mieti, haluatko yleisvalaistusta, kohdevalaistusta vai tunnelmavalaistusta. Huomioi myös valaisimen värilämpötila ja valonvoimakkuus.

  3. Voiko valaistusta käyttää sisustuselementtinä?

  • Kyllä, valaistus on tärkeä osa sisustusta. Se voi korostaa tilan ominaisuuksia, luoda tunnelmaa ja toimia katseenvangitsijana. Esimerkiksi riippuvalaisimet ja sisustusvalaisimet voivat olla sekä käytännöllisiä että esteettisiä elementtejä.

  4. Mikä on värilämpötila ja miten se vaikuttaa tilaan?

   • Värilämpötila kuvaa valon värisävyä ja lämpimyyttä ja se ilmoitetaan kelvineinä (K). Lämpimät valot (2700-3000K) luovat kotoisan ja rentouttavan tunnelman, kun taas kylmät valot (4000-5000K) lisäävät energisyyttä ja ovat hyviä työ- ja toimistotiloissa.

   5. Kuinka monta lumenia tarvitsen huoneeseeni?

    • Lumen-määrä riippuu huoneen koosta ja käyttötarkoituksesta. Olohuoneessa suositellaan noin 150-300 lumenia neliömetriä kohden, kun taas keittiössä ja työtiloissa tarvitaan enemmän, noin 300-800 lumenia neliömetriä kohden.

    6. Onko valaistuksen asentaminen itse turvallista?

     • Yksinkertaiset valaisimen vaihdot, kuten lampun tai kattoplafondin asennus, ovat yleensä turvallisia tehdä itse, kunhan sähköturvallisuutta noudatetaan. Monimutkaisemmissa asennuksissa, kuten upotettavien valaisimien tai älyvalaistuksen asennuksessa, suositellaan ammattilaisen palkkaamista.

     7. Miten valitsen valaisimen ulkotiloihin?

      • Ulkovalaisimien valinnassa on tärkeää ottaa huomioon säänkestävyys ja IP-luokitus. Valitse valaisin, joka sopii ulkotilan tyyliin ja tarpeisiin, kuten polkujen valaisuun, koristevalaistukseen tai turvallisuuden parantamiseen.
      28.2.2024

      Näin valitset täydelliset kattovalaisimet joka huoneeseen

      Kun suunnitellaan kattovalaisimia eri tiloihin, kuten olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja eteiseen, on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus, valaistuksen tarve ja sisustustyyli. Kattovalaisimet, erityisesti LED-kattovalaisimet, tarjoavat monipuolisia ratkaisuja valaistukseen, joilla voidaan luoda haluttu tunnelma ja parantaa tilan toimivuutta. Musta kattovalaisin, valkoinen kattovalaisin tai kattovalaisin puusta voi toimia keskeisenä osana tilan visuaalista ilmettä, kun taas kohdevalaisimet ja spottivalot tuovat tarkkaa valoa tarvittaviin kohteisiin.

      21.2.2024

      Kylpyhuoneen valaisin - Opas kylpyhuoneen valaistukseen

      Kylpyhuoneen valaistuksella on merkittävä rooli jokapäiväisessä elämässämme, vaikuttaen paitsi tilan toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen myös viihtyvyyteen ja tunnelmaan. Valon avulla voimme luoda tilasta käytännöllisen ja visuaalisesti kutsuvan. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme kylpyhuoneen valaistuksen maailmaan, tarjoten kattavan oppaan siitä, kuinka valita oikeat valaisimet, lamput ja valopeilit kylpyhuoneeseesi.

      14.2.2024

      Makuuhuoneen valaisin - Millainen valaistus makuuhuoneeseen?

      Makuuhuone on kotimme pyhäkkö, paikka, jossa päivän murheet sulkeutuvat oven ulkopuolelle ja lepo ottaa vallan. Sen tunnelma ja viihtyisyys ovat avainasemassa, kun tavoitteena on rauhoittuminen ja virkistävä uni. Valaistuksen rooli tässä pyrkimyksessä on keskeinen, sillä se ei ainoastaan valaise huonetta, vaan luo myös tunnelmaa, vaikuttaa mielialaan ja jopa parantaa unen laatua. Oikeanlainen valaistus makuuhuoneessa voi siis olla ratkaiseva tekijä hyvän yöunen saavuttamiseksi.

      8.2.2024

      Mikä on lux? Valon ja tilojen merkitys selitettynä

      Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikuttaen paitsi tilojen esteettisyyteen myös hyvinvointiimme ja tehokkuuteemme. Valon määrää eri ympäristöissä mitataan usein luxina, mutta mitä tämä mittayksikkö todella tarkoittaa, ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää?

      31.1.2024

      Mikä on valaisin? Asiantuntijan neuvoja lumeneista luksiin

      Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikka emme aina pysähdykään miettimään sen merkitystä. Kotimme ja työpaikkamme valaisimet eivät ole pelkästään käytännöllisiä välineitä; ne luovat tunnelmaa, vaikuttavat mielialaamme ja jopa terveyteemme. Oikein suunniteltu valaistus voi muuttaa tilan kokonaan, tehdä siitä kutsuvamman, viihtyisämmän tai toimivamman.

      23.1.2024

      Sisustusvinkkejä valaistukseen: Seinävalaisin sisätiloihin

      Valaistus on keskeinen elementti jokaisessa sisätilassa, olipa kyseessä sitten koti, toimisto tai muu julkinen tila. Sen merkitys ulottuu käytännöllisyyttä pidemmälle, sillä se vaikuttaa suuresti myös tilan tunnelmaan ja esteettisyyteen. Valaistus voi muuttaa huoneen ilmeen täysin, auttaa korostamaan sisustuksen tärkeitä elementtejä ja luo haluttua tunnelmaa.

      17.1.2024

      Tehosta kotisi ilmettä ulkoseinävalaisimilla – Asiantuntijan vinkit valintaan ja asennukseen

      Kun suunnittelet kodin ulkoalueiden ilmettä, yksi merkittävimmistä elementeistä on valaistus. Etenkin ulkoseinävalaisin ei ole vain käytännöllinen valonlähde; se on myös tärkeä osa kotisi julkisivun estetiikkaa. Seinävalaisimet eivät ainoastaan tuo turvallisuutta pimeän tullen, vaan ne myös korostavat rakennuksen arkkitehtuurisia yksityiskohtia ja luovat kutsuvan tunnelman pihan ja puutarhan alueille. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin siihen, miksi seinävalaisin on olennainen osa ulkoalueiden suunnittelua ja kuinka se voi muuttaa niin rakennuksen ulkonäköä kuin ulkoalueiden käyttökokemustakin.

      Ostoskori

      Ostoskorisi on tyhjä