Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 5.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Olohuoneen valaistus – näin onnistut

Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.

Yhden kattovalaisimen aikakausi on ohi – valaistukselta vaaditaan paljon enemmän. Yksi kattovalaisin keskellä huonetta ei riitä valaisemaan joka nurkkaa eikä varsinkaan vastaa kaikkiin olohuoneen tarpeisiin. Olohuoneessa tarvitaan yhtä paljon valaistusratkaisuja kuin siellä tehdään erilaisia askareitakin.

Olohuoneen käyttötarkoitus vaikuttaa valaistuksen tarpeeseen

Olohuoneen valaistuksessa tulee siis ennen kaikkea huomioida tilan monikäyttöisyys. Valaistusta suunniteltaessa pitäisi miettiä, mihin kaikkeen omaa olohuonetta käytetään. Onko se lasten leikkipaikka tai ehkä läksyjen teko paikka? Halutaanko olohuoneessa lukea? Onko olohuoneessa ehkä jotain hienoja koriste-esineitä tai sisustuselementtejä, joita halutaan korostaa?

Myös valon värilämpötila kannattaa miettiä tarkoin. Valon värilämpötilan valintaan vaikuttavat ennen kaikkea omat mieltymykset, mutta siinä olisi hyvä ottaa huomioon myös tilassa käytetyt värit ja materiaalit, koska erilaiset pinnat toistavat väriä eri tavalla. Usein keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa tai ainakin yhdistyvät toisiinsa. Siksi kannattaa huomioida, että valaisimet ja värisävyt sopivat yhteen myös keittiön kanssa.

olohuoneen yleisvalaistus

Kaikki lähtee yleisvalaistuksesta

Kaikki suunnittelu lähtee kuitenkin hyvästä yleisvalaistuksesta. Hyvä yleisvalaistus tuo tilaan sen vaatiman valaistustarpeen ja helpottaa esimerkiksi siivousta. Yleisvalaistuksen luomiseen hyviä vaihtoehtoja ovat kattoon upotettavat LED-alasvalot tai pinta-asennettavat LED-paneelit. Ne sulautuvat kauniisti kattoon ja ovat huomaamattomia.

LED-alasvalo OODI
LED-alasvalo SUNNY
LED-alasvalo FIINI

Katso kaikki LED-alasvalot >>

Kohdevalaisimet ja kiskovalaisimet olohuoneessa – valoa siellä missä sitä tarvitaan

Suunnattavat valaisimet sopivat myös täydellisesti olohuoneeseen. Olohuoneessa valoa ei yleensä tarvita koko tilassa, joten on kätevää, jos valaistusta voidaan suunnata haluttuun suuntaan. Erilaiset kohdevalaisimet, suunnattavat alasvalot sekä kiskovalaisimet toimivat loistavasti olohuoneessa. Niiden avulla valaistusta saadaan huoneen siihen osaan, missä sitä tarvitaan. Valaistusta on myös helppo muunnella milloin tahansa kääntämällä valoja eri suuntiin. Kohdevalaisimilla voidaan myös korostaa huoneen yksityiskohtia, kuten kauniita koriste-esineitä, tauluja tai muita sisustuskohteita.

LED-kiskovalot olohuoneessa

LED-kiskovalaisimilla olohuoneeseen voidaan luoda näyttäviä valaistuskokonaisuuksia ja ne toimivat yksistään jo hyvin myös yleisvalaisimina. LED-kiskovalaisimien etu on niiden monipuolisuus. Valaisimia voidaan siirrellä kiskossa haluttuun kohtaan ja lisäksi kääntää valokeila tiettyyn suuntaan. Toinen merkittävä etu on erilaisten valaisinryhmien luominen. 3-vaihekiskossa valaisimia voi olla kolme ohjattavaa ryhmää eli vaihetta. Vaihe valitaan valaisimien kannasta. Tällöin jokaista valaisinryhmää voidaan käyttää erikseen ja jokaiselle vaiheelle on oma katkaisijansa, mikä lisää valaistuksen ulottuvuutta entisestään. Voit suunnata jokaisen kiskovalaisimen eri suuntaan ja määritellä niille omat käyttötarkoituksensa. 

LED-kiskovalaisin BEST 12W
LED-kiskovalaisin BEST 25W

Katso kaikki LED-kiskovalaisimet >> 

Katso kaikki suunnattavat LED-valaisimet >> 

Tunnelmavalaistus olohuoneessa

Älä unohda tunnelmavalaistusta

Olohuoneessa yksi tärkeimmistä valaistukisista on tunnelmavalaistus. Olohuoneessa useimmiten rentoudutaan ja vietetään iltaa eikä silloin kaivata kirkasta valaistusta. Tunnelmallisen valaistuksen saa helposti epäsuoralla valaistuksella. Epäsuora valaistus antaa kaunista valon hehkua eikä häikäise silmiä. Helppo tapa tuoda tilaan epäsuoraa valaistusta ovat erilaiset LED-nauhat alumiiniprofiiliin asennettuna. LED-nauhan voi asentaa vaikkapa katon rajaan tuomaan kaunista hehkua.

Myös erilaisilla LED-seinävaloilla saadaan aikaan epäsuoraa valaistusta. Kauniisti muotoillut seinävalaisimet ovat myös ilo silmälle ja tuovat sisustukseen lisää ilmettä. 

PRO TUNNELMA LED-nauha
LED-seinävalaisin MODIFI

Katso kaikki LED-nauhat >> 

Katso kaikki LED-seinävalaisimet >> 

Valoa lukunurkkaukseen

Mikäli olohuoneessa luetaan, tulisi sekin ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa. Yleisvalaistus on useimmiten lukemiseen liian kirkas eikä valo tule oikeasta suunnasta. Tunnelmavalaistus taas on liian hämärä. Kohdennettava lattiavalaisin tai seinään kiinnitettävä valaisin sopivat hyvin lukuvaloiksi. Lisäksi lattiavalaisin tuo tilaan ulottuvuutta, kun valaistustasoja on useampia.

Sessak Yukon seinävalaisin
KARE lattiavalaisin
Sessak Cleo lattiavalaisin

Sessak Cleo lattiavalaisin, antiikkimessinki

Katso kaikki lattiavalaisimet >> 

Kiinnitä huomiota valaisinten sijoitteluun

Sijoittelemalla valaisimet selkeisiin ryhmiin saadaan olohuoneeseen tyylikkyyttä ja muunneltavuutta. Kun valaisimia sijoitellaan seinän lähelle, saadaan aikaan varjoja ja sitä kautta rytmiä tilaan. Valaistu seinä saa tilan tuntumaan myös suuremmalta. Kun valaisimet on sijoiteltu järkevästi ryhmitellen, saadaan huoneeseen todella paljon muunneltavuutta, kun pystytään valitsemaan, mitkä valaisimet palavat missäkin tilanteessa.

Olohuoneessa tarvitaan erilaisia valaistusratkaisuja

Valaistuksen ohjauksella lisää toiminnallisuutta

Valaistuksen ohjaus on osa valaistusta ja sen avulla saadaan lisää käytännöllisyyttä sekä toiminnallisuutta. Kun valaistusta voidaan himmentää tai valon väriä vaihdettua, saadaan tunnelmasta aina tilanteeseen sopiva. Esimerkiksi aamulla valot voidaan säätää kirkkaan valkoisiksi, jolloin herääminen on helpompaa ja olo tuntuu virkeämmältä. Illalla kun käperrytään sohvan nurkkaan, valaistus voidaan himmentää ja muuttaa lämpimän valkoiseksi, jolloin rentoutuminen on helpompaa.

Valaistuksen ohjaukseen on myös paljon vaihtoehtoja. Halutaanko perinteiset seinäkatkaisimet mahdollisella himmennystoiminnolla vai olisiko älykäs valaistuksen ohjaus esimerkiksi älypuhelimella itselle toimivampi ratkaisu?

SuperLED auttaa olohuoneen valaistustarpeissa

Koska olohuone on monikäyttöinen tila, täytyy valaistuksen pystyä muuntautumaan eri toimintoihin. Yhdistelemällä eri valaistusmuotoja ja tuomalla valaistukseen useita tasoja, saadaan luotua muuntautumiskykyinen valaistus olohuoneen moniin tarpeisiin. Ideaalitilanteessa valaistusta on aina siellä, missä sitä tarvitaan, mutta yksikään valo ei pala myöskään turhaa.

Valaistusratkaisuja ja valaisinvaihtoehtoja on todella paljon – siksi me olemme täällä apunasi, jotta sinun ei tarvitse kamppailla valintojen kanssa yksin. SuperLEDin ammattitaitoiset asiakaspalvelijat auttavat jokaisessa tarpeessa.

14.11.2023

Valaisimet ovat osa sisustusta - jokaiseen sisustustyyliin sopivat valaisimet SuperLEDiltä

Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.

18.10.2023

Olohuoneen valaistus – näin onnistut

Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.

11.10.2023

Valaistuksen vaikutus ihmisen vireystilaan

Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.

3.10.2023

Terassivalaistus kuntoon terassivalosarjalla

Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.

27.9.2023

Upotettava vai pinta-asennettava valaisin?

Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.

20.9.2023

Portaiden valaiseminen

Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.

13.9.2023

Lumen, Kelvin, CRI… – valaistustermit tutuiksi

Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti