Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Olohuoneen valaistus – näin onnistut

Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.

Yhden kattovalaisimen aikakausi on ohi – valaistukselta vaaditaan paljon enemmän. Yksi kattovalaisin keskellä huonetta ei riitä valaisemaan joka nurkkaa eikä varsinkaan vastaa kaikkiin olohuoneen tarpeisiin. Olohuoneessa tarvitaan yhtä paljon valaistusratkaisuja kuin siellä tehdään erilaisia askareitakin.

Olohuoneen käyttötarkoitus vaikuttaa valaistuksen tarpeeseen

Olohuoneen valaistuksessa tulee siis ennen kaikkea huomioida tilan monikäyttöisyys. Valaistusta suunniteltaessa pitäisi miettiä, mihin kaikkeen omaa olohuonetta käytetään. Onko se lasten leikkipaikka tai ehkä läksyjen teko paikka? Halutaanko olohuoneessa lukea? Onko olohuoneessa ehkä jotain hienoja koriste-esineitä tai sisustuselementtejä, joita halutaan korostaa?

Myös valon värilämpötila kannattaa miettiä tarkoin. Valon värilämpötilan valintaan vaikuttavat ennen kaikkea omat mieltymykset, mutta siinä olisi hyvä ottaa huomioon myös tilassa käytetyt värit ja materiaalit, koska erilaiset pinnat toistavat väriä eri tavalla. Usein keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa tai ainakin yhdistyvät toisiinsa. Siksi kannattaa huomioida, että valaisimet ja värisävyt sopivat yhteen myös keittiön kanssa.

olohuoneen yleisvalaistus

Kaikki lähtee yleisvalaistuksesta

Kaikki suunnittelu lähtee kuitenkin hyvästä yleisvalaistuksesta. Hyvä yleisvalaistus tuo tilaan sen vaatiman valaistustarpeen ja helpottaa esimerkiksi siivousta. Yleisvalaistuksen luomiseen hyviä vaihtoehtoja ovat kattoon upotettavat LED-alasvalot tai pinta-asennettavat LED-paneelit. Ne sulautuvat kauniisti kattoon ja ovat huomaamattomia.

LED-alasvalo OODI
LED-alasvalo SUNNY
LED-alasvalo FIINI

Katso kaikki LED-alasvalot >>

Kohdevalaisimet ja kiskovalaisimet olohuoneessa – valoa siellä missä sitä tarvitaan

Suunnattavat valaisimet sopivat myös täydellisesti olohuoneeseen. Olohuoneessa valoa ei yleensä tarvita koko tilassa, joten on kätevää, jos valaistusta voidaan suunnata haluttuun suuntaan. Erilaiset kohdevalaisimet, suunnattavat alasvalot sekä kiskovalaisimet toimivat loistavasti olohuoneessa. Niiden avulla valaistusta saadaan huoneen siihen osaan, missä sitä tarvitaan. Valaistusta on myös helppo muunnella milloin tahansa kääntämällä valoja eri suuntiin. Kohdevalaisimilla voidaan myös korostaa huoneen yksityiskohtia, kuten kauniita koriste-esineitä, tauluja tai muita sisustuskohteita.

LED-kiskovalot olohuoneessa

LED-kiskovalaisimilla olohuoneeseen voidaan luoda näyttäviä valaistuskokonaisuuksia ja ne toimivat yksistään jo hyvin myös yleisvalaisimina. LED-kiskovalaisimien etu on niiden monipuolisuus. Valaisimia voidaan siirrellä kiskossa haluttuun kohtaan ja lisäksi kääntää valokeila tiettyyn suuntaan. Toinen merkittävä etu on erilaisten valaisinryhmien luominen. 3-vaihekiskossa valaisimia voi olla kolme ohjattavaa ryhmää eli vaihetta. Vaihe valitaan valaisimien kannasta. Tällöin jokaista valaisinryhmää voidaan käyttää erikseen ja jokaiselle vaiheelle on oma katkaisijansa, mikä lisää valaistuksen ulottuvuutta entisestään. Voit suunnata jokaisen kiskovalaisimen eri suuntaan ja määritellä niille omat käyttötarkoituksensa. 

LED-kiskovalaisin BEST 12W
LED-kiskovalaisin BEST 25W

Katso kaikki LED-kiskovalaisimet >> 

Katso kaikki suunnattavat LED-valaisimet >> 

Tunnelmavalaistus olohuoneessa

Älä unohda tunnelmavalaistusta

Olohuoneessa yksi tärkeimmistä valaistukisista on tunnelmavalaistus. Olohuoneessa useimmiten rentoudutaan ja vietetään iltaa eikä silloin kaivata kirkasta valaistusta. Tunnelmallisen valaistuksen saa helposti epäsuoralla valaistuksella. Epäsuora valaistus antaa kaunista valon hehkua eikä häikäise silmiä. Helppo tapa tuoda tilaan epäsuoraa valaistusta ovat erilaiset LED-nauhat alumiiniprofiiliin asennettuna. LED-nauhan voi asentaa vaikkapa katon rajaan tuomaan kaunista hehkua.

Myös erilaisilla LED-seinävaloilla saadaan aikaan epäsuoraa valaistusta. Kauniisti muotoillut seinävalaisimet ovat myös ilo silmälle ja tuovat sisustukseen lisää ilmettä. 

PRO TUNNELMA LED-nauha
LED-seinävalaisin MODIFI

Katso kaikki LED-nauhat >> 

Katso kaikki LED-seinävalaisimet >> 

Valoa lukunurkkaukseen

Mikäli olohuoneessa luetaan, tulisi sekin ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa. Yleisvalaistus on useimmiten lukemiseen liian kirkas eikä valo tule oikeasta suunnasta. Tunnelmavalaistus taas on liian hämärä. Kohdennettava lattiavalaisin tai seinään kiinnitettävä valaisin sopivat hyvin lukuvaloiksi. Lisäksi lattiavalaisin tuo tilaan ulottuvuutta, kun valaistustasoja on useampia.

Sessak Yukon seinävalaisin
KARE lattiavalaisin
Sessak Cleo lattiavalaisin

Sessak Cleo lattiavalaisin, antiikkimessinki

Katso kaikki lattiavalaisimet >> 

Kiinnitä huomiota valaisinten sijoitteluun

Sijoittelemalla valaisimet selkeisiin ryhmiin saadaan olohuoneeseen tyylikkyyttä ja muunneltavuutta. Kun valaisimia sijoitellaan seinän lähelle, saadaan aikaan varjoja ja sitä kautta rytmiä tilaan. Valaistu seinä saa tilan tuntumaan myös suuremmalta. Kun valaisimet on sijoiteltu järkevästi ryhmitellen, saadaan huoneeseen todella paljon muunneltavuutta, kun pystytään valitsemaan, mitkä valaisimet palavat missäkin tilanteessa.

Olohuoneessa tarvitaan erilaisia valaistusratkaisuja

Valaistuksen ohjauksella lisää toiminnallisuutta

Valaistuksen ohjaus on osa valaistusta ja sen avulla saadaan lisää käytännöllisyyttä sekä toiminnallisuutta. Kun valaistusta voidaan himmentää tai valon väriä vaihdettua, saadaan tunnelmasta aina tilanteeseen sopiva. Esimerkiksi aamulla valot voidaan säätää kirkkaan valkoisiksi, jolloin herääminen on helpompaa ja olo tuntuu virkeämmältä. Illalla kun käperrytään sohvan nurkkaan, valaistus voidaan himmentää ja muuttaa lämpimän valkoiseksi, jolloin rentoutuminen on helpompaa.

Valaistuksen ohjaukseen on myös paljon vaihtoehtoja. Halutaanko perinteiset seinäkatkaisimet mahdollisella himmennystoiminnolla vai olisiko älykäs valaistuksen ohjaus esimerkiksi älypuhelimella itselle toimivampi ratkaisu?

SuperLED auttaa olohuoneen valaistustarpeissa

Koska olohuone on monikäyttöinen tila, täytyy valaistuksen pystyä muuntautumaan eri toimintoihin. Yhdistelemällä eri valaistusmuotoja ja tuomalla valaistukseen useita tasoja, saadaan luotua muuntautumiskykyinen valaistus olohuoneen moniin tarpeisiin. Ideaalitilanteessa valaistusta on aina siellä, missä sitä tarvitaan, mutta yksikään valo ei pala myöskään turhaa.

Valaistusratkaisuja ja valaisinvaihtoehtoja on todella paljon – siksi me olemme täällä apunasi, jotta sinun ei tarvitse kamppailla valintojen kanssa yksin. SuperLEDin ammattitaitoiset asiakaspalvelijat auttavat jokaisessa tarpeessa.

18.6.2024

Vaatehuoneen valaistus: Näin valitset parhaan valaisimen

Vaatehuone on tila, jossa oikeanlainen valaistus on erityisen tärkeää. Hyvä vaatehuoneen valaistus helpottaa vaatteiden valintaa, tuo esiin niiden värit ja materiaalit oikealla tavalla sekä luo tilaan miellyttävän ilmapiirin. Tässä blogissa käymme läpi, kuinka valita paras vaatehuoneen valaisin ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa.

10.6.2024

Korkean tilan valaisin | Sopiva valo avoimeen tilaan

Valaisimen valinta korkeaan tilaan voi olla haasteellinen, mutta samalla erittäin palkitseva projekti. Korkean tilan valaisin ei ainoastaan tarjoa tarvittavaa valaistusta, vaan se toimii myös tilan keskipisteenä ja tyylin määrittäjänä. Tässä blogissa käsittelemme, miten valita juuri sopiva valaisin avoimeen tilaan, sekä mitä seikkoja tulee huomioida, kun haetaan näyttävää valaisinta korkeaan tilaan.

4.6.2024

Mikä on himmennettävä valaisin ja miksi valita sellainen?

Himmennettävät valaisimet ovat yleistyneet viime vuosina ja niistä on tullut suosittu valinta monissa kodeissa ja työtiloissa. Mutta mikä himmennettävä valaisin oikein on ja miksi se on niin suosittu? Tässä blogissa käymme läpi, mitä himmennettävät valaisimet ovat, miten ne toimivat ja mitkä ovat niiden hyödyt. Erityisesti keskitymme himmennettäviin LED-valaisimiin, jotka ovat energiatehokkaita ja monipuolisia.

29.5.2024

Kattovalaisimen asennus itse | helppo opas

Kattovalaisimen asentaminen voi tuntua haastavalta, mutta oikeilla ohjeilla se sujuu helposti ja turvallisesti. Tässä oppaassa käymme läpi, miten asennat kattovalaisimen itse muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa. Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin tai päivittämässä vanhaa valaisinta, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Näiden ohjeiden avulla vältät yleiset virheet ja varmistat, että valaisin pysyy turvallisesti paikallaan ja toimii moitteettomasti.

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

10.5.2024

Keittiön välitilan valaisin – valinta ja asennus

Välitilan valaistus on yksi niistä pienistä yksityiskohdista, joka voi muuttaa koko keittiön ilmeen ja tunnelman. Oikein valittu ja asennettu valaistus ei ainoastaan paranna tilan visuaalista vetovoimaa, vaan tekee myös keittiön käytöstä käytännöllisempää ja turvallisempaa. Valaistuksen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat niin valon laatu kuin asennuksen helppous ja turvallisuus. Tässä blogissa käymme läpi, miten valitset oikeanlaisen valaistuksen juuri sinun keittiösi välitilaan ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti