Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Valon määrä on suoraan yhteydessä ihmisen vireystilaan. Kun valoa on vähän tai ei lainkaan, melatoniinin, eli unihormonin tuotanto kasvaa tehden meistä väsyneempiä. Näin keho valmistautuu lepäämään ja nukkumaan. Kun taas on valoisaa, tehostuu kortisolin tuotanto, mikä vähentää unihormonin tuotantoa tehden meistä virkeämpiä.
Etenkin kesäaikaan, kun aurinko nousee aikaisin aamulla ja päivät ovat valoisia, pysyy ihmisen vuorokausirytmi luonnollisena ja useimmiten kesäaikaan olemmekin virkeämpiä. Aamulla auringon noustessa vireystila alkaa nousta itsestään. Asumme kuitenkin alueella, jossa lähes puolet vuodesta on hämärää tai pimeää, eikä aurinko välttämättä näyttäydy päivittäin. Syksy ja talvi ovat pimeää aikaa, jolloin luonnon tarjoama valo ei riitä täyttämään kortisonivarastojamme ja saatamme tuntea olomme väsyneeksi ja hieman masentuneeksiksikin. Puhutaan kaamosmasennuksesta. Tässä kohtaa keinovalaistuksen merkitys kasvaa suuresti.
Jos luonto ei tarjoa meille tarpeeksi valoa ollaksemme virkeitä, täytyy kiinnittää huomiota valaistuksen suunnitteluun. Hyvin suunniteltu valaistus mukailee luonnon omaa vuorokausirytmiä tukien ihmisen vireystilaa siten, että aamulla heräämme virkeänä ja jaksamme uurastaa päivän, jonka jälkeen illalla pystymme rauhoittumaan ja rentoutumaan yötä kohden.
Muunneltava valaistus tukee parhaiten vuorokausirytmiä. Tällöin valon kirkkautta ja värilämpötilaa voidaan säätää vuorokaudenajan mukaan. Esimerkiksi aamulla kirkkaat ja kylmemmät värisävyt (4500-6000K) auttavat meitä heräämään ja tuntemaan olomme virkeämmäksi. Näin jäljitellään luonnollista päivänvaloa. Kirkkaat ja puhtaat valonsävyt tukevat hyvin virkeänä pysymistä. Illalla kun aurinko laskee, voidaan auringonlaskun sävyjä jäljitellä lämpimämmillä valonväreillä (2700-3000K), jolloin rentoutuminen ja uneen valmistautuminen on helpompaa. Myös valoja himmentämällä saadaan annettua aivoille viesti, että yö lähestyy. CCT-säädettävät valaisimet ovatkin loistava ratkaisu vuorokausirytmin tukemiseen, sillä niissä valon värilämpötilaa voidaan muuttaa tilanteen mukaan. Myös hyvällä valaistuksen ohjauksella saadaan muunneltavuutta valaistukseen.
Kirkkaita ja sinisiä valoja (yli 5000K) tulisi välttää illalla ennen nukkumaanmenoa, sillä se estää melatoniinin tuotantoa, jolloin nukahtaminen on vaikeaa. Unettomuus taas aiheuttaa väsymystä päivällä ja altistaa monille sairauksille. Näin koko vuorokausirytmi voi kääntyä aivan päälaelleen aiheuttaen muitakin ongelmia. Oikeanlainen valaistus oikeaan aikaan on siis todella tärkeää.
Koska valaistuksella on niin suuri merkitys jaksamiseen ja keskittymiskykyyn, kannattaa valaistukseen kiinnittää suurta huomiota myös työpaikoilla ja kouluissa. Huono valaistus työpaikalla aiheuttaa väsymystä, masennusta ja voi aiheuttaa myös vaaratilanteita. Kirkas viileänsävyinen valaistus auttaa työntekijöitä jaksamaan ja näin ollen olemaan myös tehokkaampia. Myös koulussa oppiminen on helpompaa, kun vireystila on oikea.
Tutustu toimisto- ja myymälävalaistukseen >
Kun valaistus jäljittelee mahdollisimman hyvin luonnon omaa valon vaihtelua, päästään parhaaseen lopputulokseen jaksamisen, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Yksin ei valaistusasioiden kanssa kuitenkaan tarvitse painia, vaan me SuperLEDillä autamme mielellämme. Teemme puolestasi valaistussuunnitelman, jossa huomioimme myös vuorokausirytmin toteuttamista tai autamme muuten valaisimien valinnassa ja neuvomme, mikäli jokin askaruttaa. Pysytään yhdessa virkeinä myös talven yli!
Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.
Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.