Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Mistä sitten tietää, kannattaako valita upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Tähän ei ole olemassa mitään yksiselitteistä vastausta, mutta oman kokemuksemme perusteella suosittelemme etenkin uudiskohteisiin upotettavia valaisimia viimeistellyn ja huomaamattoman lopputuloksen saavuttamiseksi. Seuraavaksi esittelemme eri asennustapoja ja valaisimia, jotta valinnan tekeminen olisi helpompaa.
Upotettavat valaisimet ovat nimensä mukaan kattoon tai seinään upotettavia, jolloin itse valaisimesta ei jää paljoa näkyviin. Ne ovat siis oikein huomaamattomia ja siroja valaisimia, jotka sulautuvat kauniisti kattoon. Upotettavia valaisimia varten kattoon täytyy tehdä reikä, jonne valaisin upotetaan. Tällöin tulee olla tarkkana, että reikä on oikean kokoinen, jotta valaisin mahtuu sinne ja ettei reikä kuitenkaan jää näkyviin. Valaisimissa on aina ilmoitettu kyseisen valaisimen vaatiman asennusreiän koko. Jos kuitenkin tulee tehtyä vahingossa liian iso reikä, on siihenkin olemassa ratkaisu; sovitinrengas. Sillä saa pienennettyä katon aukkoa valaisimelle sopivaksi.
Lisäksi upotettavissa valaisimissa tulee huomioida asennusvälit, jotka on myöskin ilmoitettu tuotteen tiedoissa. LED-alasvalon ja muuntajan päälle olisi hyvä jättää vähintään 10 mm ilmatilaa. Suurin osa tuotteistamme mahtuu 50 mm välitilaan helposti.
Upotettavat valaisimet ovat loistava valinta juurikin uudiskohteisiin, sillä rakennusvaiheessa valaisimien upottaminen on paljon helpompaa kuin jälkeenpäin asennettuna. Lisäksi upotettavat valaisimet antavat näyttävän ja viimeistellyn lopputuloksen.
Upotettavia valaisimia löytyy monen kokoisena, näköisenä ja värisenä sekä erilaisilla ominaisuuksilla. Nämä valaisimet ovat oikeita monitoimivalaisimia ja sopivat moneen tarkoitukseen. Ennen kaikkea ne ovat loistava valinta yleisvalaistuksen luomiseen.
Tutustu upotettaviin valaisimiin >
Pinta-asennettavien valaisimien asennus on todella helppoa. Asennus voidaan tehdä esimerkiksi kattorasian päälle. Pinta-asennettavan valaisimen takia kattoon ei siis tarvitse tehdä reikää, vaan se vain ruuvataan kattoon kiinni. Nämä valaisimet ovatkin loistavia vaihtoehtoja korvaamaan vanha valaistus. Remontin yhteydessä uusittava valaistus on helppoa toteuttaa pinta-asennettavilla valaisimilla.
Vaikka valaisin jääkin enemmän näkyviin katosta kuin upotettava valaisin, on pinta-asennettavissa valaisimissakin valittavana erittäin litteitä ja huomaamattomia LED-paneeleita ja LED-plafondeja, jotka sulautuvat kauniisti kattoon tai seinään.
Pinta-asennettavien valaisimien valikoima on suurempi ja valinnanvaraa on paljon. Valaisimia löytyy monen kokoisena, näköisenä, värisenä ja erilaisilla ominaisuuksilla. Litteän paneelin sijaan voit valita myös esimerkiksi kohdevalaisimen tai näyttävämmän katosta selkeästi erottuvan valaisimen, jolla saadaan luotua tilaan myös erilaisia ulottuvuuksia. Valaisinta ei ole pakko piilottaa kattoon, vaan se voi toimia myös katseenvangitsijana tai sisustuselementtinä.
Tutustu pinta-asennettaviin valaisimiin >
Olipa valintasi sitten upotettava tai pinta-asennettava valaisin, molemmilla saa luotua upeita valaistuskokonaisuuksia. Molemmista valaisintyypeistä löytyy myös ulos ja kosteisiin tiloihin sopivia valaisimia. Erilaisia ominaisuuksia löytyy paljon ja oikean valaisimen löytää parhaiten pohtimalla omia tarpeitaan. Mikäli asennustavat tai valaisimen valinta tuottaa päänvaivaa, SuperLED auttaa.
Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.
Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.