Valaistustekniikka on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi ja muun muassa erilaiset valaistuksen ohjauksen keinot ovat lisääntyneet. Nykyaikaiset LED-lamput ovat korvanneet suurimman osan perinteisistä hehku- ja halogeenilampuista. Siihen on monia syitä, miksi LED-teknologia on syrjäyttänyt muut valaistustavat. Tässä blogitekstissä kerromme LED-lamppujen merkittävimmät edut verrattuna hehku- ja halogeenilamppuihin. Mikäli kodista vielä löytyy vanhoja lamppuja, kannattaa tämä teksti lukea ajatuksella ja pohtia, olisiko vihdoin aika vaihtaa LED-valaistukseen.
LED-lampun käyttöikä on 10 kertaa pidempi kuin halogeeni- tai hehkulampun. Hehkulampun käyttöikä on noin 1000 tuntia, kun taas LED-lamput voivat parhaassa tapauksessa kestää yli 50 000 tuntia. LED-lamppujen vaihtoväli on siis todella pitkä, eikä lamppua tarvitse välttämättä vaihtaa ollenkaan 20 vuoteen.
LED-lamppu kuluttaa sähköä 10 kertaa vähemmän kuin hehku- ja halogeenilamput. Perinteinen hehkulamppu muuntaa sähkövirrasta noin 95 % lämmöksi ja vain 5 % valoksi. Siksi tehon täytyy olla suuri, jotta valosta saadaan tarpeeksi kirkas. LED-lampuissa valaistusteho on huomattavasti parempi, sillä noin 5W LED-polttimolla saadaan aikaan sama valoteho kuin vanhalla 35W hehkulampulla. Tarvitaan siis paljon pienempi sähkömäärä tuottamaan sama valoteho. Koska sähköä kuluu vähemmän, on se suoraa säästöä sähkölaskusta.
On totta, että LED-lamppujen hankintahinta on kalliimpi, mutta ottaen huomioon ledien käyttöiän ja pienemmän sähkönkulutuksen, saavutetaan huomattavaa säästöä pidemmällä aikavälillä. LED-lamppuun käytetty raha saavutetaan helposti säästettynä sähkönä jo alle vuodessa.
Hehkulamput tuottavat useimmiten samanväristä valoa: lämmintä valkoista. LED-lampuissa taas on valittavissa erilaisia valonvärejä aina lämpimästä valkoisesta 2500K päivänvaloon 5700K saakka. Tämä lisää valaistuksen suunnittelun mahdollisuuksia, kun eri tiloihin voidaan valita tunnelman mukainen valaistus. Monista LED-valaisimista löytyykin kaikki valonvärit, jolloin valon värin voi valita valaisimesta tai säätää kaukosäätimellä. Myös värintoisto on LED-lampuissa parempi, jolloin valo toistaa värit luonnollisempina.
Oletko ollut tilanteessa, jossa sytytät hehkulampun talvella, mutta joudut odottelemaan, että valo syttyy ja kirkastuu? LED-lampuissa ei ole tätä ongelmaa, sillä ne syttyvät pakkasellakin heti, eivätkä välky. Ledit kestävätkin hyvin pakkasta ja monet LED-valaisimet sopivat hyvin myös ulkokäyttöön, kunhan IP-luokitus on riittävä.
LED-lamput eivät sisällä mitään myrkyllisiä tai vaarallisia aineita kuten elohopeaa, toisin kuin perinteiset loistelamput. Ne eivät myöskään kuumene juurikaan käytössä, kuten halogeeni- ja hehkulamput tekevät. Näin ollen ne ovat myös paloturvallisempia.
Ledit mahdollistavat monipuolisen valaistuksen suunnittelun, sillä LED-lamput voidaan suunnitella erilaisiin muotoihin, kirkkausasteisiin ja värilämpötiloihin. Myös valaistuksen ohjaus on monipuolisempaa. Valaistusta voidaan ohjata perinteisistä katkaisimista aina älykkääseen ohjaukseen asti. Ledeille voidaan asettaa erilaisia asetuksia ja säätöjä, joilla tunnelmaa saadaan muutettua helposti. LED-valaistusta voidaan himmentää ja värilämpötilaa tai jopa valon väriä voidaan säätää. Mahdollisuuksia on todella paljon.
SuperLED on 100 % kotimainen perheyritys, joka haluaa olla paras kumppani LED-valaistuksen tarpeissa. Oma varasto Suomessa takaa nopeat toimitukset kaikkialle Suomessa. SuperLEDiltä löytyy valtava valikoima LED-valaisimia, LED-lamppuja ja tarvikkeita. Tuotteilla on aina täysi tyytyväisyystakuu – voit avata paketin ja kokeilla valoa.
Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.
Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.