Valaistuksella on suuri vaikutus ihmisen terveyteen, jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja turvallisuuteen. Se vaikuttaa myös oleellisesti tilan tunnelmaan ja on tärkeä visuaalinen seikka. Jos valaistus ei ole oikeanlainen, on sillä negatiivinen vaikutus näihin kaikkiin.
Ihmisellä on niin sanottu sisäinen kello, joka säätelee luontaista vuorokausirytmiä. Oikeanlainen vireystila ja jaksaminen ovat yhteydessä vuorokausirytmiin. Vuorokausirytmiin oleellinen vaikuttava tekijä on valaistus. Luonnossa valon määrä vaihtelee päivän mittaan, kun aurinko nousee aamulla päivän ollessa valoisinta aikaa ja laskee illalla, jolloin hämärä saapuu. Kun tätä luonnon omaa rytmiä tuetaan myös oikeanlaisella valaistuksella, mieli ja keho pysyy virkeänä. Aamulla valoa tarvitaan enemmän ja iltaa kohden valaistus hämärtyy kohti yötä, jolloin on täysin pimeää. Jos valaistus on huono eikä tue tätä luonnollista vuorokausirytmiä, tulee sisäisen kellon toimintaan häiriöitä, mikä aiheuttaa väsymystä, univaikeuksia ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Pitkässä juoksussa huonosta valaistuksesta voi olla haittaa jopa terveydelle. Etenkin talvella, jolloin päivänvalo on vähissä, on valaistuksella suuri merkitys vuorokausirytmin ylläpitämiseen. Talvella puhutaan usein kaamosmasennuksesta, jonka pimeys ja synkkyys aiheuttaa. Mikäli valaistus sisätiloissakin on pielessä, vaikuttaa se entisestään mieleen negatiivisesti.
Hyvässä valaistuksessa on helpompi keskittyä esimerkiksi työntekoon, kun taas valaistuksen ollessa huono voi energiatasot tippua alas. Valon värisävyllä on myös merkitystä. Kirkas valkoinen valo lisää energisyyttä ja näin ollen auttaa keskittymään. Lämmin valkoinen ennemminkin rauhoittaa ja rentouttaa eikä näin ollen toimi yhtä hyvin työskentelyvalona.
Huono valaistus on ennen kaikkea turvallisuusriski. Jos valaistus ei ole riittävä, altistaa se työtapaturmille ja voi aiheuttaa vaaratilanteita niin kotona kuin työpaikoillakin. Etenkin tarkkuutta vaativissa puuhissa kuten keittiöaskareissa huono valo voi olla vaarallinen, sillä keittiössä käsitellään teräviä veitsiä. Huono valo myös aiheuttaa siristelyä, mikä voi aiheuttaa näköön heikentävästi ja lisätä päänsärkyä.
Valaisimien sijoittelu on myös tärkeää miettiä huolellisesti. Valaisimet tulisi sijoittaa niin, että valoa on siellä missä pitääkin, eikä turhia varjopaikkoja synny. Väärin sijoitellut valaisimet voivat aiheuttaa häikäisyä ja synnyttää varjoja vääriin paikkoihin hankaloittaen esimerkiksi työskentelyä.
Valaistus on myös osa sisustusta ja parhaassa tapauksessa sillä saadaan luotua upeita tunnelmia ja korostettua hienoja yksityiskohtia. Huonossa valaistuksessa värit toistuvat väärin ja sisustus näyttää epäedulliselta. Huono valaistus vaikuttaa myös oleellisesti viihtyvyyteen. Kukapa viihtyisi kotona, jos sen sisustus ja ulkonäkö ei miellytä tai tunnelma on vääränlainen?
Huono valaistus voi siis aiheuttaa terveyshaittoja, väsymystä ja vaikuttaa keskittymiskykyyn. Se on turvallisuusriski ja vaikuttaa viihtyvyyteen. Valaistuksen suunnittelu on siis tärkeää ihan jo terveydellisistäkin syistä. Sisätiloissa vietetään paljon aikaa, joten viihtyisä ympäristö on todella tärkeä. Valaistusta ei tarvitse kuitenkaan suunnitella ja ihmetellä yksin, vaan sitä varten on ammattilaisia, jotka tekevät sen puolestasi. Me SuperLEDillä olemme toteuttaneet satoja valaistussuunnitelmia ympäri Suomea ja osaamme auttaa muissakin valaistukseen liittyvissä kysymyksissä.
Sisustustyylejä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Yksi suosii mahdollisimman minimalistista kun taas toinen tykkää kerätä paljon erilaisia tavaroita ja esineitä kotiinsa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sisustaa, vaan jokainen sisustaa oman makunsa mukaan. Joku seuraa mielellään sisustustrendejä ja haluaa pysyä aallon harjalla, kun taas toinen tekee valintoja oman mielensä mukaan tietämättä, mikä on tällä hetkellä muodissa. Ja kaikki nämä tyylit ovat juuri oikeita. Kodin pitää näyttää omalta ja siellä täytyy viihtyä.
Olohuone on luultavasti keittiön ohella yksi käytetyimmistä huoneista kotona. Se on paikka, jossa oleskellaan, rentoudutaan, leikitään, luetaan ja jonne vieraat ohjataan. Se on siis todella monikäyttöinen tila, jossa vietetään paljon aikaa. Eikö olisikin todella tärkeää, että siellä siis myös viihdytään? Yksi oleellinen viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on valaistus.
Valo on kautta aikain säädellyt ihmisen vuorokausirytmiä. Ennen keinovalojen keksimistä ihminen on elänyt luonnon tarjoaman päivänvalon rytmissä. Auringon noustessa ja uuden päivän koittaessa ihminen on aktivoitunut päivän askareisiin ja illalla hämärän hiipiessä on alettu rauhoittumaan kohti unta. Luonnossa esiintyvä valon vaihtelu on luonut perustan nykyihmisenkin luonnolliselle vuorokausirytmille.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.