Valaistuksella on suuri vaikutus ihmisen terveyteen, jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja turvallisuuteen. Se vaikuttaa myös oleellisesti tilan tunnelmaan ja on tärkeä visuaalinen seikka. Jos valaistus ei ole oikeanlainen, on sillä negatiivinen vaikutus näihin kaikkiin.
Ihmisellä on niin sanottu sisäinen kello, joka säätelee luontaista vuorokausirytmiä. Oikeanlainen vireystila ja jaksaminen ovat yhteydessä vuorokausirytmiin. Vuorokausirytmiin oleellinen vaikuttava tekijä on valaistus. Luonnossa valon määrä vaihtelee päivän mittaan, kun aurinko nousee aamulla päivän ollessa valoisinta aikaa ja laskee illalla, jolloin hämärä saapuu. Kun tätä luonnon omaa rytmiä tuetaan myös oikeanlaisella valaistuksella, mieli ja keho pysyy virkeänä. Aamulla valoa tarvitaan enemmän ja iltaa kohden valaistus hämärtyy kohti yötä, jolloin on täysin pimeää. Jos valaistus on huono eikä tue tätä luonnollista vuorokausirytmiä, tulee sisäisen kellon toimintaan häiriöitä, mikä aiheuttaa väsymystä, univaikeuksia ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Pitkässä juoksussa huonosta valaistuksesta voi olla haittaa jopa terveydelle. Etenkin talvella, jolloin päivänvalo on vähissä, on valaistuksella suuri merkitys vuorokausirytmin ylläpitämiseen. Talvella puhutaan usein kaamosmasennuksesta, jonka pimeys ja synkkyys aiheuttaa. Mikäli valaistus sisätiloissakin on pielessä, vaikuttaa se entisestään mieleen negatiivisesti.
Hyvässä valaistuksessa on helpompi keskittyä esimerkiksi työntekoon, kun taas valaistuksen ollessa huono voi energiatasot tippua alas. Valon värisävyllä on myös merkitystä. Kirkas valkoinen valo lisää energisyyttä ja näin ollen auttaa keskittymään. Lämmin valkoinen ennemminkin rauhoittaa ja rentouttaa eikä näin ollen toimi yhtä hyvin työskentelyvalona.
Huono valaistus on ennen kaikkea turvallisuusriski. Jos valaistus ei ole riittävä, altistaa se työtapaturmille ja voi aiheuttaa vaaratilanteita niin kotona kuin työpaikoillakin. Etenkin tarkkuutta vaativissa puuhissa kuten keittiöaskareissa huono valo voi olla vaarallinen, sillä keittiössä käsitellään teräviä veitsiä. Huono valo myös aiheuttaa siristelyä, mikä voi aiheuttaa näköön heikentävästi ja lisätä päänsärkyä.
Valaisimien sijoittelu on myös tärkeää miettiä huolellisesti. Valaisimet tulisi sijoittaa niin, että valoa on siellä missä pitääkin, eikä turhia varjopaikkoja synny. Väärin sijoitellut valaisimet voivat aiheuttaa häikäisyä ja synnyttää varjoja vääriin paikkoihin hankaloittaen esimerkiksi työskentelyä.
Valaistus on myös osa sisustusta ja parhaassa tapauksessa sillä saadaan luotua upeita tunnelmia ja korostettua hienoja yksityiskohtia. Huonossa valaistuksessa värit toistuvat väärin ja sisustus näyttää epäedulliselta. Huono valaistus vaikuttaa myös oleellisesti viihtyvyyteen. Kukapa viihtyisi kotona, jos sen sisustus ja ulkonäkö ei miellytä tai tunnelma on vääränlainen?
Huono valaistus voi siis aiheuttaa terveyshaittoja, väsymystä ja vaikuttaa keskittymiskykyyn. Se on turvallisuusriski ja vaikuttaa viihtyvyyteen. Valaistuksen suunnittelu on siis tärkeää ihan jo terveydellisistäkin syistä. Sisätiloissa vietetään paljon aikaa, joten viihtyisä ympäristö on todella tärkeä. Valaistusta ei tarvitse kuitenkaan suunnitella ja ihmetellä yksin, vaan sitä varten on ammattilaisia, jotka tekevät sen puolestasi. Me SuperLEDillä olemme toteuttaneet satoja valaistussuunnitelmia ympäri Suomea ja osaamme auttaa muissakin valaistukseen liittyvissä kysymyksissä.
Kotona tehtävät sähköt liittyvät usein arkisiin tilanteisiin: halutaan vaihtaa kattovalaisin, korjata rikkoutunut jatkojohto tai asentaa uusi himmennin. Mutta missä kulkee raja sen välillä, mitä saa tehdä itse ja mikä on jätettävä sähköalan ammattilaiselle?
Liiketunnistinvalaisimet ovat yhä suositumpi ratkaisu niin kotiin, pihaan kuin työympäristöihin. Ne yhdistävät valaisimen ja liiketunnistimen yhdeksi käytännölliseksi kokonaisuudeksi – ilman erillisiä johdotuksia tai ohjaimia. Tunnistin reagoi liikkeeseen, ja valo syttyy automaattisesti juuri oikeaan aikaan. Tämä tuo arkeen mukavuutta, säästää energiaa ja parantaa turvallisuutta.
Liiketunnistimet ovat tulleet jäädäkseen osaksi nykyaikaisia koteja ja pihoja. Niiden avulla valaistus syttyy automaattisesti, kun liike havaitaan – olipa kyseessä pimeä portaikko, autotalli tai kotiin johtava polku. Näin ne tuovat sekä turvallisuutta että helppoutta päivittäisiin tilanteisiin.
Olohuone on kodin sydän – paikka, jossa rentoudutaan, viihdytään perheen ja ystävien kanssa sekä katsotaan televisiota tai luetaan kirjaa. Koska tilalla on monia käyttötarkoituksia, myös valaistussuunnittelu vaatii hieman enemmän huomiota kuin pelkän kattovalaisimen valinnan.
Vuonna 2025 valaistus on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi kodin sisustusta ja tunnelman rakentamista. Enää valaisinta ei valita vain sen valotehon mukaan, vaan se nähdään tilan ilmeen viimeistelijänä – jopa sisustuselementtinä. Trendaavat valaisimet yhdistävät nyt käytännöllisyyden, energiatehokkuuden ja esteettisyyden.
Tässä blogissa esittelemme loput Asuntomessukohteet, joiden matkassa olemme saaneet olla valaistuksen asiantuntijoina. Esittelemme valaistussuunnitelmia sekä kerromme, miksi huolellisesti asiantuntijalla teetetty suunnitelma kannattaa. Pääset myös kurkistamaan valaisinvalintoihin, miten niihin päädyttiin ja millaista tunnelmaa valaistuksella haetaan.
Valaistus ei ole enää vain valoa – se on tunnelman luoja ja tilan sielu Kun ajatellaan kodin valaistusta, monelle tulee ensimmäisenä mieleen sähkövedot, kattoon kiinnitettävät valaisimet ja valokatkaisijat. Mutta mitä jos valaistusta tarkasteltaisiinkin toisesta näkökulmasta – osana sisustusta, estetiikkaa ja jopa tunnetilojen luomista?