Valaistuksella voidaan vaikuttaa ihmisen vireystilaan, viihtyvyyteen, hyvinvointiin sekä tehokkuuteen. Hyvä valaistus tukee luontaista vuorokausirytmiä ja auttaa jaksamaan silloin, kun täytyy olla tehokas. Vaikutukset ovat myös toiseen suuntaan, jos valaistus on pielessä. Siksi valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.
Mistä sitten tietää, että valaistus on hyvä? Miten hyvä valaistus luodaan? Tässä blogitekstissä kerromme, mistä hyvä valaistus koostuu ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon hyvää valaistusta suunniteltaessa.
Valaistusvoimakkuuden yksikkö on luksi (lx) ja se kuvaa lampun tuottaman valon voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Luumen (lm) taas kuvaa lampun tuottaman valon määrää. 1 luksi = 1 luumen / m2. Eri tiloissa valon tarve vaihtelee. SFS-EN 12464-1 standardissa on määritelty tehotarpeita yleisimmissä kohteissa. Esimerkiksi eteisessä valotehon tarve on 100 luksia kun taas liiketilojen kassa-alueilla tarve on 500 luksia. Tiloissa, joissa tehdään tarkkuutta vaativia töitä tarvitaan siis luonnollisesti enemmän valoa. Kun valoa on riittävästi, työskentely on mukavempaa sekä turvallisempaa ja näin ollen hyvinvointia parantavaa.
Valaisimia hankkiessa tulisi siis kiinnittää huomiota niissä ilmoitettuun luumenien määrään. Mitä enemmän luumeneita, sitä enemmän valoa. Lisäksi vaikuttaa huoneen koko sekä sen käyttötarkoitus. Nämä kun muistaa pitää mielessä, on helpompaa valita oikean tehoinen valaisin oikeaan tilaan.
Luonnossa valon värilämpötila vaihtelee päivän mittaan paljon ja ihminen on tottunut tällaiseen luonnolliseen värilämpötilan vaihteluun vuorokausirytmissään. Hyvässä valaistuksessa on huomioitu ihmisen luontainen rytmi ja erilaisilla värilämpötiloilla vuorokausirytmiä voidaan tukea. Myötäilemällä luonnon omaa vaihtelua myös sisätiloissa, pysyy ihminen virkeimmillään silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Myös rauhoittuminen on helpompaa, kun valaistus on oikeanlainen.
Lue lisää valon värin valitsemisesta
Hyvässä valaistuksessa on huomioitu myös valaisimen värintoistoindeksi eli CRI/Ra –arvo. Ra-indeksi ja CRI-indeksi tarkoittavat lähes samaa asiaa. CRI-indeksi mittaa kaikkien värien toistokyvyn asteikolla nollasta sataan sadan ollessa täydellinen värientoisto. Ra-indeksi mittaa sinivihreitä värejä jättäen huomiotta punaisen värin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että valaisin toistaa värejä sitä paremmin, mitä korkeampi CRI- tai Ra-luku on ilmoitettu.
Kotikäytössä riittää yleisesti CRI-arvoltaan 80-85 olevat valaisimet. Kun halutaan, että valaisimet toistavat esimerkiksi huonekalujen tai taideteosten värit mahdollisimman luonnollisina, kannattaa valita korkeamman CRI-arvon omaavat valaisimet. Myös tarkkuutta vaativiin askareisiin työhuoneessa, keittiössä tai kodinhoitohuoneessa voisi olla hyvä valita laadukkaat korkean värintoistokyvyn LED-valaisimet. Meikkausvalona korkean CRI-arvon valaisin toimii loistavasti, koska tällöin kasvot valaistuvat luonnollisessa sävyssä helpottaen meikkaamista. CRI-arvon ollessa yli 90, voidaan jo puhua todella tehokkaasta värientoistosta.
Hyvä valaistus on ennen kaikkea häikäisemätön. On todella epämukavaa, jos valo häikäisee silmiä. Se hankaloittaa askareiden tekemistä ja on epämiellyttävää. Suurimmassa osassa SuperLEDin valaisimista on häikäisynesto tai valaisin on rakennettu niin, ettei häikäisyä synny. LED-nauhojen kanssa suosittelemme käyttämään alumiiniprofiilia, joka viimeistelee nauhan, jakaa valon tasaisesti ja estää häikäisyn.
Epäsuoralla valaistuksella saadaan luotua helposti tunnelmavalaistusta ilman häikäisyä, sillä valo tulee epäsuorasti. Esimerkiksi erilaiset LED-seinävalaisimet tai LED-nauhat ovat loistavia valonlähteitä, joilla saadaan luotua mukava tunnelma ja kevyt valaistus ilman silmien häikäisyä.
Rakentamalla valaistuksen LED-lampuilla ja LED-valaisimilla, saadaan erittäin energiatehokas valaistus. LED-lamput ovat todella pitkäikäisiä ja ne kuluttavat vain vähän sähköä, jolloin säästö näkyy myös lompakossa, jos verrataan vanhoihin halogeeni- tai hehkulamppuihin.
Järkevällä valaistuksen ohjauksella valaistukseen saadaan lisää ulottuvuuksia ja parhaassa tapauksessa se helpottaa arkea. Valaistuksen ohjaukseen on useita erilaisia tapoja aina perinteisistä valokatkaisijoista älykkääseen ohjaukseen. Oikein sijoitellut valokatkaisijat helpottavat valojen säätelyä ja auttavat myös muistamaan valojen sammuttamisen, kun huoneessa ei olla.
Langattomalla ohjauksella valoja voidaan ohjata esimerkiksi kaukosäätimellä ilman, että nousee edes sohvalta. Valoja voidaan esimerkiksi himmentää tai valon väriä muuttaa tilanteeseen sopivaksi. Leffailta on valmis alkamaan, ilman että tarvitsi kävellä valokatkaisijalle!
Älykkäällä valaistuksen ohjauksella valaistus saadaan aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun valojen ohjaus tapahtuu älylaitteella ja valoille voi asettaa erilaisia asetuksia, jolloin valot esimerkiksi syttyvät tai sammuvat tiettyyn kellonaikaan. Valaistuksesta saadaan aina tilanteeseen sopiva ja lisäksi saadaan kustannussäästöä, kun valot eivät pala turhaan.
Kun valaistus on helposti muunneltavissa eri tilanteisiin sopivaksi, saadaan ilmapiiristä aina täydellinen. Muunneltavuutta saadaan lisäämällä valaistukseen himmennysmahdollisuus tai valitsemalla CCT-säädettävät valaisimet, joissa valon väriä voidaan vaihtaa milloin vain. Myös erilaiset suunnattavat valaisimet tuovat vaihtelevuutta valaistukseen, sillä valon suuntaa voidaan muuttaa helposti. Valitsemalla LED-kiskovalaisimet, saadaan koko valaisinta siirrettyä haluttuun paikkaan.
Hyvä valaistus on aina tilanteeseen sopiva. Siinä on huomioitu tilan koko ja tarpeet, käyttäjän mieltymykset ja järkevä ohjattavuus. Näillä vinkeillä saa luotua jokaiselle toimivan valaistuksen, joka tukee luontaista vuorokausirytmiä ja edistää hyvinvointia.
Jos kuitenkin kaipaat apua valaistuksen suunnitteluun tai valaisimien valintaan, SuperLEDin asiantuntijat ovat apunasi. Tutustu valaistussuunnittelupalveluumme.
Liiketunnistimet ovat tulleet jäädäkseen osaksi nykyaikaisia koteja ja pihoja. Niiden avulla valaistus syttyy automaattisesti, kun liike havaitaan – olipa kyseessä pimeä portaikko, autotalli tai kotiin johtava polku. Näin ne tuovat sekä turvallisuutta että helppoutta päivittäisiin tilanteisiin.
Olohuone on kodin sydän – paikka, jossa rentoudutaan, viihdytään perheen ja ystävien kanssa sekä katsotaan televisiota tai luetaan kirjaa. Koska tilalla on monia käyttötarkoituksia, myös valaistussuunnittelu vaatii hieman enemmän huomiota kuin pelkän kattovalaisimen valinnan.
Vuonna 2025 valaistus on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi kodin sisustusta ja tunnelman rakentamista. Enää valaisinta ei valita vain sen valotehon mukaan, vaan se nähdään tilan ilmeen viimeistelijänä – jopa sisustuselementtinä. Trendaavat valaisimet yhdistävät nyt käytännöllisyyden, energiatehokkuuden ja esteettisyyden.
Tässä blogissa esittelemme loput Asuntomessukohteet, joiden matkassa olemme saaneet olla valaistuksen asiantuntijoina. Esittelemme valaistussuunnitelmia sekä kerromme, miksi huolellisesti asiantuntijalla teetetty suunnitelma kannattaa. Pääset myös kurkistamaan valaisinvalintoihin, miten niihin päädyttiin ja millaista tunnelmaa valaistuksella haetaan.
Valaistus ei ole enää vain valoa – se on tunnelman luoja ja tilan sielu Kun ajatellaan kodin valaistusta, monelle tulee ensimmäisenä mieleen sähkövedot, kattoon kiinnitettävät valaisimet ja valokatkaisijat. Mutta mitä jos valaistusta tarkasteltaisiinkin toisesta näkökulmasta – osana sisustusta, estetiikkaa ja jopa tunnetilojen luomista?
Tässä blogissa esittelemme Asuntomessukohteita, joiden matkassa olemme saaneet olla valaistuksen asiantuntijoina. Esittelemme valaistussuunnitelmia sekä kerromme, miksi huolellisesti asiantuntijalla teetetty suunnitelma kannattaa. Pääset myös kurkistamaan valaisinvalintoihin, miten niihin päädyttiin ja millaista tunnelmaa valaistuksella haetaan.
Asuntomessut ovat vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään asumisen uusimpia innovaatioita, arkkitehtuuria ja sisustusratkaisuja. Valaistus on viime vuosina noussut yhdeksi messujen keskeisimmistä teemoista, sillä se vaikuttaa merkittävästi niin kodin tunnelmaan, käytännöllisyyteen kuin energiatehokkuuteenkin.