Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Hyvä valaistus – mistä se koostuu?

Valaistuksella voidaan vaikuttaa ihmisen vireystilaan, viihtyvyyteen, hyvinvointiin sekä tehokkuuteen. Hyvä valaistus tukee luontaista vuorokausirytmiä ja auttaa jaksamaan silloin, kun täytyy olla tehokas. Vaikutukset ovat myös toiseen suuntaan, jos valaistus on pielessä. Siksi valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.

Mistä sitten tietää, että valaistus on hyvä? Miten hyvä valaistus luodaan? Tässä blogitekstissä kerromme, mistä hyvä valaistus koostuu ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon hyvää valaistusta suunniteltaessa.

hyvä valaistus tukee ihmisen vuorokausirytmiä

Valotehon (lx) tarve eri tiloissa

Valaistusvoimakkuuden yksikkö on luksi (lx) ja se kuvaa lampun tuottaman valon voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Luumen (lm) taas kuvaa lampun tuottaman valon määrää. 1 luksi = 1 luumen / m2. Eri tiloissa valon tarve vaihtelee. SFS-EN 12464-1 standardissa on määritelty tehotarpeita yleisimmissä kohteissa. Esimerkiksi eteisessä valotehon tarve on 100 luksia kun taas liiketilojen kassa-alueilla tarve on 500 luksia. Tiloissa, joissa tehdään tarkkuutta vaativia töitä tarvitaan siis luonnollisesti enemmän valoa. Kun valoa on riittävästi, työskentely on mukavempaa sekä turvallisempaa ja näin ollen hyvinvointia parantavaa.

Valaisimia hankkiessa tulisi siis kiinnittää huomiota niissä ilmoitettuun luumenien määrään. Mitä enemmän luumeneita, sitä enemmän valoa. Lisäksi vaikuttaa huoneen koko sekä sen käyttötarkoitus. Nämä kun muistaa pitää mielessä, on helpompaa valita oikean tehoinen valaisin oikeaan tilaan.

Valon värilämpötila

Luonnossa valon värilämpötila vaihtelee päivän mittaan paljon ja ihminen on tottunut tällaiseen luonnolliseen värilämpötilan vaihteluun vuorokausirytmissään. Hyvässä valaistuksessa on huomioitu ihmisen luontainen rytmi ja erilaisilla värilämpötiloilla vuorokausirytmiä voidaan tukea. Myötäilemällä luonnon omaa vaihtelua myös sisätiloissa, pysyy ihminen virkeimmillään silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Myös rauhoittuminen on helpompaa, kun valaistus on oikeanlainen.

Lue lisää valon värin valitsemisesta

Värintoistoindeksi

Hyvässä valaistuksessa on huomioitu myös valaisimen värintoistoindeksi eli CRI/Ra –arvo. Ra-indeksi ja CRI-indeksi tarkoittavat lähes samaa asiaa. CRI-indeksi mittaa kaikkien värien toistokyvyn asteikolla nollasta sataan sadan ollessa täydellinen värientoisto. Ra-indeksi mittaa sinivihreitä värejä jättäen huomiotta punaisen värin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että valaisin toistaa värejä sitä paremmin, mitä korkeampi CRI- tai Ra-luku on ilmoitettu.

Kotikäytössä riittää yleisesti CRI-arvoltaan 80-85 olevat valaisimet. Kun halutaan, että valaisimet toistavat esimerkiksi huonekalujen tai taideteosten värit mahdollisimman luonnollisina, kannattaa valita korkeamman CRI-arvon omaavat valaisimet. Myös tarkkuutta vaativiin askareisiin työhuoneessa, keittiössä tai kodinhoitohuoneessa voisi olla hyvä valita laadukkaat korkean värintoistokyvyn LED-valaisimet. Meikkausvalona korkean CRI-arvon valaisin toimii loistavasti, koska tällöin kasvot valaistuvat luonnollisessa sävyssä helpottaen meikkaamista. CRI-arvon ollessa yli 90, voidaan jo puhua todella tehokkaasta värientoistosta.

Lue lisää CRI-arvosta

Korkea CRI-arvo toistaa värit luonnollisina

Häikäisemättömyys

Hyvä valaistus on ennen kaikkea häikäisemätön. On todella epämukavaa, jos valo häikäisee silmiä. Se hankaloittaa askareiden tekemistä ja on epämiellyttävää. Suurimmassa osassa SuperLEDin valaisimista on häikäisynesto tai valaisin on rakennettu niin, ettei häikäisyä synny. LED-nauhojen kanssa suosittelemme käyttämään alumiiniprofiilia, joka viimeistelee nauhan, jakaa valon tasaisesti ja estää häikäisyn.

Epäsuoralla valaistuksella saadaan luotua helposti tunnelmavalaistusta ilman häikäisyä, sillä valo tulee epäsuorasti. Esimerkiksi erilaiset LED-seinävalaisimet tai LED-nauhat ovat loistavia valonlähteitä, joilla saadaan luotua mukava tunnelma ja kevyt valaistus ilman silmien häikäisyä.

Energiatehokkuus

Rakentamalla valaistuksen LED-lampuilla ja LED-valaisimilla, saadaan erittäin energiatehokas valaistus. LED-lamput ovat todella pitkäikäisiä ja ne kuluttavat vain vähän sähköä, jolloin säästö näkyy myös lompakossa, jos verrataan vanhoihin halogeeni- tai hehkulamppuihin.

Ohjattavuus

Järkevällä valaistuksen ohjauksella valaistukseen saadaan lisää ulottuvuuksia ja parhaassa tapauksessa se helpottaa arkea. Valaistuksen ohjaukseen on useita erilaisia tapoja aina perinteisistä valokatkaisijoista älykkääseen ohjaukseen. Oikein sijoitellut valokatkaisijat helpottavat valojen säätelyä ja auttavat myös muistamaan valojen sammuttamisen, kun huoneessa ei olla.

Langattomalla ohjauksella valoja voidaan ohjata esimerkiksi kaukosäätimellä ilman, että nousee edes sohvalta. Valoja voidaan esimerkiksi himmentää tai valon väriä muuttaa tilanteeseen sopivaksi. Leffailta on valmis alkamaan, ilman että tarvitsi kävellä valokatkaisijalle!

Älykkäällä valaistuksen ohjauksella valaistus saadaan aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun valojen ohjaus tapahtuu älylaitteella ja valoille voi asettaa erilaisia asetuksia, jolloin valot esimerkiksi syttyvät tai sammuvat tiettyyn kellonaikaan. Valaistuksesta saadaan aina tilanteeseen sopiva ja lisäksi saadaan kustannussäästöä, kun valot eivät pala turhaan.

LED-kiskovalaisimilla saadaan muunneltavuutta tilaan

Muunneltavuus

Kun valaistus on helposti muunneltavissa eri tilanteisiin sopivaksi, saadaan ilmapiiristä aina täydellinen. Muunneltavuutta saadaan lisäämällä valaistukseen himmennysmahdollisuus tai valitsemalla CCT-säädettävät valaisimet, joissa valon väriä voidaan vaihtaa milloin vain. Myös erilaiset suunnattavat valaisimet tuovat vaihtelevuutta valaistukseen, sillä valon suuntaa voidaan muuttaa helposti. Valitsemalla LED-kiskovalaisimet, saadaan koko valaisinta siirrettyä haluttuun paikkaan.

Hyvä valaistus on kaiken a ja ö

Hyvä valaistus on aina tilanteeseen sopiva. Siinä on huomioitu tilan koko ja tarpeet, käyttäjän mieltymykset ja järkevä ohjattavuus. Näillä vinkeillä saa luotua jokaiselle toimivan valaistuksen, joka tukee luontaista vuorokausirytmiä ja edistää hyvinvointia.

Jos kuitenkin kaipaat apua valaistuksen suunnitteluun tai valaisimien valintaan, SuperLEDin asiantuntijat ovat apunasi. Tutustu valaistussuunnittelupalveluumme.

26.6.2024

Eteisen valaistus: Näin valitset oikean valaisimen eteiseen

Eteinen on kodin käyntikortti ja sen valaistus vaikuttaa merkittävästi ensivaikutelmaan. Hyvin suunniteltu eteisen valaistus lisää kodikkuutta, turvallisuutta ja käytännöllisyyttä. Eteinen on usein ensimmäinen tila, jonka vieraat näkevät astuessaan kotiisi, joten sen tulisi olla kutsuva ja toimiva. Oikeanlainen valaistus voi tehdä ihmeitä jopa pienelle ja kapealle eteiselle, tuoden tilan parhaat puolet esille ja tehden siitä viihtyisän.

18.6.2024

Vaatehuoneen valaistus: Näin valitset parhaan valaisimen

Vaatehuone on tila, jossa oikeanlainen valaistus on erityisen tärkeää. Hyvä vaatehuoneen valaistus helpottaa vaatteiden valintaa, tuo esiin niiden värit ja materiaalit oikealla tavalla sekä luo tilaan miellyttävän ilmapiirin. Tässä blogissa käymme läpi, kuinka valita paras vaatehuoneen valaisin ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa.

10.6.2024

Korkean tilan valaisin | Sopiva valo avoimeen tilaan

Valaisimen valinta korkeaan tilaan voi olla haasteellinen, mutta samalla erittäin palkitseva projekti. Korkean tilan valaisin ei ainoastaan tarjoa tarvittavaa valaistusta, vaan se toimii myös tilan keskipisteenä ja tyylin määrittäjänä. Tässä blogissa käsittelemme, miten valita juuri sopiva valaisin avoimeen tilaan, sekä mitä seikkoja tulee huomioida, kun haetaan näyttävää valaisinta korkeaan tilaan.

4.6.2024

Mikä on himmennettävä valaisin ja miksi valita sellainen?

Himmennettävät valaisimet ovat yleistyneet viime vuosina ja niistä on tullut suosittu valinta monissa kodeissa ja työtiloissa. Mutta mikä himmennettävä valaisin oikein on ja miksi se on niin suosittu? Tässä blogissa käymme läpi, mitä himmennettävät valaisimet ovat, miten ne toimivat ja mitkä ovat niiden hyödyt. Erityisesti keskitymme himmennettäviin LED-valaisimiin, jotka ovat energiatehokkaita ja monipuolisia.

29.5.2024

Kattovalaisimen asennus itse | helppo opas

Kattovalaisimen asentaminen voi tuntua haastavalta, mutta oikeilla ohjeilla se sujuu helposti ja turvallisesti. Tässä oppaassa käymme läpi, miten asennat kattovalaisimen itse muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa. Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin tai päivittämässä vanhaa valaisinta, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Näiden ohjeiden avulla vältät yleiset virheet ja varmistat, että valaisin pysyy turvallisesti paikallaan ja toimii moitteettomasti.

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti