Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Valaistuksen uusiminen edessä? Vinkit, mitä tulee ottaa huomioon valaisimien valinnassa

Valaistuksen uusiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun aletaan suunnittelemaan talon tai yksittäisen huoneen remonttia. Vaikka remontin pääfokuksena olisikin jokin muu asia, kuten pintojen uusiminen, kannattaa valaistus laittaa samalla kertaa kuntoon. Jälkeenpäin valaistuksen uusiminen on paljon hankalampaa. Valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti jo rakennusvaiheessa, mutta varsinkin vanhemmissa taloissa valaistus on toteutettu useimmiten hyvin yksinkertaisesti yhden kattovalon taktiikalla. Remontin yhteydessä valaistus kannattaakin sitten suunnitella kunnolla.

Mitä kaikkea sitten tulee ottaa huomioon, kun valaistusta lähdetään suunnittelemaan ja valaisimia valitsemaan? Kaikki lähtee tietysti asukkaan omista mieltymyksistä ja tarpeista. Tärkeää on miettiä jokaisen tilan käyttötarkoituksia ja sitä kautta tarvittavan valon määrää eri huoneissa. Olemme koonneet muutaman tärkeän pääpointin, joita valaisimien valinnassa tulisi pohtia.

valaisimen valinnassa tulee pohtia useita eri asioita

Valon määrä

Valaisimissa on ilmoitettu lumen-arvo (lm), joka kertoo, paljonko valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi lumen-arvo, sitä kirkkaampi lamppu. Valotehon ja valon määrän tarve riippuu tilasta, jonne valaisin tulee. Esimerkiksi keittiössä ja kodinhoitohuoneessa, jossa tehdään tarkkuutta vaativia askereita, tarvitaan kirkkaampaa valoa kuin olohuoneessa tai makuuhuoneessa, jossa oleskellaan ja halutaan rentoutua.

Valon väri

Valon värilämpötilan valitseminen on todella tärkeää, sillä se vaikuttaa oleellisesti tunnelmaan. LED-valon värilämpötila mitataan kelvineissä. Yksikkö K tarkoittaa valon koettua värisävyä. Yksinkertaisesti ilmaistuna, mitä korkeampi kelvinarvo valossa on, sitä kirkkaampana sekä sinisempänä ihmissilmä sen näkee. Luonnossa sävyjä esiintyy noin 2000-11 000K väliltä. Aikaisen auringonnousun punan värilämpötila on noin 2000K ja keskipäivän sinisen taivaan värisävy noin 10 000 kelviniä.

LED-valaisimissa valon värisävyksi on valittavissa lämmin valkoinen (3000K) tai kirkas valkoinen (4000K). Osassa valaisimista on vaihtoehtona myös 5500K, joka vastaa päivänvaloa. Tutkimusten mukaan sinertävämpää päivänvaloa imitoivat sävyt myös LED-valaisimilla tukevat ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä piristävän vaikutuksensa ansiosta.

Värilämpötilan valinnassa tulee ottaa huomioon huoneen tunnelma ja käyttötarkoitus sekä kodin sisustuksessa käytetyt materiaalit. Lämmin valkoinen 3000K luo pehmeän tunnelman ja se sopiikin hyvin tiloihin, joissa on tarkoitus rentoutua. Se on myös oiva valinta, jos tilassa on paljon luonnollisia materiaaleja, kuten puuta ja kiveä sekä lämpimiä sävyjä. Toisaalta myös kirkas valkoinen 4000K raikastaa lämpimiä värisävyjä. 4000K sopii hyvin työskentelyyn ja yleisvalaistukseksi, sillä se tarjoaa kirkkaan ja puhtaan valkoisen valon. 4000K sävyisiä valaisimia suositellaan, jos pitää voimakkaasta valaistuksesta ja energisestä ilmapiiristä.

Valon värin valinta on kuitenkin ennen kaikkea mielipidekysymys. On täysin sallittua myös yhdistellä näitä värisävyjä. Kodin eri tiloihin voi valita tunnelman tai huoneen käyttötarkoituksen mukaan lämpimimpiä tai kylmempiä sävyjä. Yhtenäisen ilmeen vuoksi suosittellaan kuitenkin samaa värisävyä mielellään koko taloon.

valon värin valintaan vaikuttaa sisustus ja siinä käytetyt värit

Värintoistoindeksi (CRI/Ra)

LED-valaisimissa on maininta CRI- tai Ra-arvosta. Ra-indeksi ja CRI-indeksi ovat melkein sama asia. CRI-indeksi mittaa kaikkien värien toistokyvyn asteikolla nollasta sataan, sadan ollessa täydellinen värientoisto. Ra-indeksi mittaa sinivihreitä värejä jättäen huomiotta punaisen värin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että valaisin siis toistaa värejä sitä paremmin, mitä korkeampi CRI- tai Ra-luku on ilmoitettu.

Valokuvaukseen, maalaukseen sekä äärimmäisen tarkkaan värien toistoon liittyvään työhön on syytä valita valaisimet, joiden CRI-arvo on yli 90. Kotikäyttöön riittää yleisesti 80-85 CRI tehokkaat valaisimet, mutta esimerkiksi WC:ssä tai muissa tiloissa, joissa tarkastellaan kasvoja, kannattaa suosia suurempaa CRI-arvoa, koska korkea CRI-arvo korostaa kasvoja ja ihoa kauniisti. Toimistotiloihin riittää yleisesti yli 80 CRI valaisimet ja teollisuustiloihin kelpaa alhaisemmatkin lukemat.

korkean CRI-arvon valaisimet toistavat värit kirkkaammin

IP-luokitus

IP-luokitus on kansainvälisesti käytetty suojausmerkintä, joka kertoo, miten hyvin valaisin sietää ulkoisia haittoja, kuten pölyä ja vettä. Siksi on tärkeää tarkistaa valaisimen IP-luokitus etenekin silloin, kun etsitään valaisinta kosteisiin tiloihin tai ulos. IP-luokituksen ensimmäinen numero ilmaisee valaisimen suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan. Toinen numero kertoo, miten valaisin on suojattu vedeltä.

Valaistuksen ohjaus

On tärkeää miettiä etukäteen myös miten valaisimia halutaan ohjata. Riittääkö valaisimelle perinteinen on/off-katkaisin vai halutaanko muita ominaisuuksia? Valaistuksen ohjaus on kehittynyt hurjasti ja olemassa on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja.

Valaistusta voidaan ohjata älykkäästi älylaitteilla, jolloin valaistusta voidaan ajastaa ja etäohjata sekä tallentaa erilaisia esiasetuksia. Langattomalla valaistuksen ohjauksella valaistusta voidaan säätää ilman häiritseviä johtoja. Tällöin valaisimia ohjataan pinta-asennettavilla nappihimmentimillä, katkaisijoilla sekä erilaisilla kaukosäätimillä. Langattomalla valaistuksen ohjauksella voidaan muun muassa himmentää valaistusta, muuttaa värilämpötilaa tai jopa valaistuksen värisävyä. Sitten on perinteiset seinään asennettavat kiinteät rulla- ja painonappihimmentimet, joilla voidaan laittaa valot päälle ja pois mutta joista löytyy myös himmennysominaisuus. Yksi kätevä tapa säästää energiaa on asentaa valaisimeen liiketunnistin.

Valaisintyyppi

Kun on mietitty, mihin tarpeeseen valaisin tulee, paljonko valotehoa tarvitaan ja mikä on valonväri, tulee eteen sisustuksellisestikin tärkeä kysymys: minkä näköinen ja mallinen valaisin tilaan halutaan? Valaisimen ulkonäkö on tietysti myös tärkeä osa sisustusta ja tilan dynamiikkaa.

Pinta-asennettavat LED-plafondit ja LED-paneelit ovat loistavia valintoja yleisvalaistuksen luomiseen. Ne ovat litteitä ja huomaamattomia eivätkä siten vie liikaa huomiota muusta sisustuksesta. Plafondien ja paneelien asennus on lisäksi helppoa sillä ne voidaan asentaa esimerkiksi kattorasian paikalle. Pinta-asennettavalle valaisimelle ei siis tarvitse tehdä turhaa reikää kattoon.

Monikäyttöinen LED-nauha sopii tilaan kuin tilaan. Se on kuitenkin erityisen hyvä ratkaisu keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilassa, jossa se valaisee työtason koko matkalta ilman häikäisyä.

LED-kohdevalaisimet tai LED-kiskovalaisimet ovat valintasi silloin, kun haluat kohdistaa valoa johonkin tiettyyn paikkaan korostaen kotisi yksityiskohtia kuten takkaa tai taideteosta.

Viimeisen silauksen sisustukselle saa luotua kauniilla sisustusvalaisimilla, joita löytyy niin seinään kuin kattoonkin asennettavina sekä pöytä- ja lattiavalaisimina.

sisustusvalaisin viimeistelee sisustuksen

Valaisimien valinta on monimutkaista – SuperLED auttaa

Valaisimien valinnassa on siis otettava huomioon monia erilaisia seikkoja, jos halutaan päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Näitä asioita ei kuitenkaan tarvitse miettiä yksin, vaan aina voi turvautua ammattilaisen apuun. SuperLEDin asiantunteva henkilökunta opastaa valaisimen ostossa. Voimme myös suunnitella koko valaistuksen puolestasi, jolloin huoleksi jää vain hyväksyä ja valita valaisimet, joita tarjoamme.

Tutustu valaistussuunnittelupalveluun >

29.5.2024

Kattovalaisimen asennus itse | helppo opas

Kattovalaisimen asentaminen voi tuntua haastavalta, mutta oikeilla ohjeilla se sujuu helposti ja turvallisesti. Tässä oppaassa käymme läpi, miten asennat kattovalaisimen itse muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa. Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin tai päivittämässä vanhaa valaisinta, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Näiden ohjeiden avulla vältät yleiset virheet ja varmistat, että valaisin pysyy turvallisesti paikallaan ja toimii moitteettomasti.

23.5.2024

Valaisin saarekkeen päälle: keittiön sydämen loiste

Valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä missä tahansa keittiössä, mutta erityisesti saarekkeen yläpuolella se nousee päärooliin. Ei ainoastaan siksi, että hyvä valaistus tekee ruoanlaitosta, syömisestä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä nautinnollisempaa, vaan myös koska oikein valittu valaisin voi määritellä koko keittiön ilmeen. Tässä blogissa tutustumme siihen, kuinka valita täydellinen valaisin keittiön saarekkeen päälle, joka ei ainoastaan palvele käytännöllisyyttä, vaan myös kohottaa tilan estetiikkaa ja tuo siihen uudenlaista loistetta.

15.5.2024

Työtasovalaisimen valinta ja asennus – valoa työskentelyyn

Valaistus on keskeinen tekijä työtilojen toimivuudessa ja viihtyisyydessä. Työtasovalaisimilla on tärkeä rooli näissä ympäristöissä, sillä ne tarjoavat kohdennettua valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tässä blogissa käsitellään työtasovalaisimien merkitystä, erilaisia asennusvaihtoehtoja ja tyyppejä, joiden avulla voit valita parhaan valaistusratkaisun omaan tarpeeseesi.

10.5.2024

Keittiön välitilan valaisin – valinta ja asennus

Välitilan valaistus on yksi niistä pienistä yksityiskohdista, joka voi muuttaa koko keittiön ilmeen ja tunnelman. Oikein valittu ja asennettu valaistus ei ainoastaan paranna tilan visuaalista vetovoimaa, vaan tekee myös keittiön käytöstä käytännöllisempää ja turvallisempaa. Valaistuksen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat niin valon laatu kuin asennuksen helppous ja turvallisuus. Tässä blogissa käymme läpi, miten valitset oikeanlaisen valaistuksen juuri sinun keittiösi välitilaan ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

2.5.2024

Spottivalojen suunnittelu ja asennus kattoon

Spottivalot ovat suosittu valinta monenlaisiin tiloihin niiden monipuolisuuden ja tehokkuuden ansiosta. Niiden avulla voidaan luoda sekä yleisvalaistusta että kohdennettuja valotehosteita, jotka parantavat huoneen ilmettä ja tunnelmaa. Tässä blogissa käymme läpi, miten voit suunnitella ja asentaa spottivalot kattoon itse, tuoden esille erilaisia suunnitteluvaihtoehtoja ja tarjoamalla käytännöllisiä ohjeita asennusprosessiin.

24.4.2024

Kuinka valita oikea valaisin ruokapöydän päälle

Valaistus on avainasemassa luotaessa tunnelmaa ja toiminnallisuutta kotiin, ja sen merkitys korostuu erityisesti ruokailutilassa. Ruokapöydän päällä roikkuva valaisin on paljon enemmän kuin vain käytännöllinen tarve – se on keskeinen elementti, joka määrittää koko tilan ilmeen ja vaikuttaa olennaisesti siihen, miten tilaa käytetään.

18.4.2024

Liiketunnistin vs hämäräkytkin: kumpi ulkovalaistukseen?

Nykyajan teknologia tarjoaa monipuolisia ratkaisuja kotien ulkovalaistuksen automatisointiin, jotka lisäävät sekä mukavuutta että turvallisuutta. Kaksi suosittua teknologiaa tässä yhteydessä ovat liiketunnistimet ja hämäräkytkimet. Molemmat teknologiat mahdollistavat valojen hallinnan automaattisesti eri tavoin, mutta kumpi niistä on paras valinta omalle pihallesi?

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä
Jätä viesti