Suomen laajin valikoima
Ennen klo 12 tilatut lähtee samana päivänä
Ilmainen toimitus yli 150€ , muuten 6.90€ - Ilmainen palautus 100pv! - Lue lisää
Asiakkaidemme antama arvosana
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Valaistuksen uusiminen edessä? Vinkit, mitä tulee ottaa huomioon valaisimien valinnassa

Valaistuksen uusiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun aletaan suunnittelemaan talon tai yksittäisen huoneen remonttia. Vaikka remontin pääfokuksena olisikin jokin muu asia, kuten pintojen uusiminen, kannattaa valaistus laittaa samalla kertaa kuntoon. Jälkeenpäin valaistuksen uusiminen on paljon hankalampaa. Valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti jo rakennusvaiheessa, mutta varsinkin vanhemmissa taloissa valaistus on toteutettu useimmiten hyvin yksinkertaisesti yhden kattovalon taktiikalla. Remontin yhteydessä valaistus kannattaakin sitten suunnitella kunnolla.

Mitä kaikkea sitten tulee ottaa huomioon, kun valaistusta lähdetään suunnittelemaan ja valaisimia valitsemaan? Kaikki lähtee tietysti asukkaan omista mieltymyksistä ja tarpeista. Tärkeää on miettiä jokaisen tilan käyttötarkoituksia ja sitä kautta tarvittavan valon määrää eri huoneissa. Olemme koonneet muutaman tärkeän pääpointin, joita valaisimien valinnassa tulisi pohtia.

valaisimen valinnassa tulee pohtia useita eri asioita

Valon määrä

Valaisimissa on ilmoitettu lumen-arvo (lm), joka kertoo, paljonko valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi lumen-arvo, sitä kirkkaampi lamppu. Valotehon ja valon määrän tarve riippuu tilasta, jonne valaisin tulee. Esimerkiksi keittiössä ja kodinhoitohuoneessa, jossa tehdään tarkkuutta vaativia askereita, tarvitaan kirkkaampaa valoa kuin olohuoneessa tai makuuhuoneessa, jossa oleskellaan ja halutaan rentoutua.

Valon väri

Valon värilämpötilan valitseminen on todella tärkeää, sillä se vaikuttaa oleellisesti tunnelmaan. LED-valon värilämpötila mitataan kelvineissä. Yksikkö K tarkoittaa valon koettua värisävyä. Yksinkertaisesti ilmaistuna, mitä korkeampi kelvinarvo valossa on, sitä kirkkaampana sekä sinisempänä ihmissilmä sen näkee. Luonnossa sävyjä esiintyy noin 2000-11 000K väliltä. Aikaisen auringonnousun punan värilämpötila on noin 2000K ja keskipäivän sinisen taivaan värisävy noin 10 000 kelviniä.

LED-valaisimissa valon värisävyksi on valittavissa lämmin valkoinen (3000K) tai kirkas valkoinen (4000K). Osassa valaisimista on vaihtoehtona myös 5500K, joka vastaa päivänvaloa. Tutkimusten mukaan sinertävämpää päivänvaloa imitoivat sävyt myös LED-valaisimilla tukevat ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä piristävän vaikutuksensa ansiosta.

Värilämpötilan valinnassa tulee ottaa huomioon huoneen tunnelma ja käyttötarkoitus sekä kodin sisustuksessa käytetyt materiaalit. Lämmin valkoinen 3000K luo pehmeän tunnelman ja se sopiikin hyvin tiloihin, joissa on tarkoitus rentoutua. Se on myös oiva valinta, jos tilassa on paljon luonnollisia materiaaleja, kuten puuta ja kiveä sekä lämpimiä sävyjä. Toisaalta myös kirkas valkoinen 4000K raikastaa lämpimiä värisävyjä. 4000K sopii hyvin työskentelyyn ja yleisvalaistukseksi, sillä se tarjoaa kirkkaan ja puhtaan valkoisen valon. 4000K sävyisiä valaisimia suositellaan, jos pitää voimakkaasta valaistuksesta ja energisestä ilmapiiristä.

Valon värin valinta on kuitenkin ennen kaikkea mielipidekysymys. On täysin sallittua myös yhdistellä näitä värisävyjä. Kodin eri tiloihin voi valita tunnelman tai huoneen käyttötarkoituksen mukaan lämpimimpiä tai kylmempiä sävyjä. Yhtenäisen ilmeen vuoksi suosittellaan kuitenkin samaa värisävyä mielellään koko taloon.

valon värin valintaan vaikuttaa sisustus ja siinä käytetyt värit

Värintoistoindeksi (CRI/Ra)

LED-valaisimissa on maininta CRI- tai Ra-arvosta. Ra-indeksi ja CRI-indeksi ovat melkein sama asia. CRI-indeksi mittaa kaikkien värien toistokyvyn asteikolla nollasta sataan, sadan ollessa täydellinen värientoisto. Ra-indeksi mittaa sinivihreitä värejä jättäen huomiotta punaisen värin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että valaisin siis toistaa värejä sitä paremmin, mitä korkeampi CRI- tai Ra-luku on ilmoitettu.

Valokuvaukseen, maalaukseen sekä äärimmäisen tarkkaan värien toistoon liittyvään työhön on syytä valita valaisimet, joiden CRI-arvo on yli 90. Kotikäyttöön riittää yleisesti 80-85 CRI tehokkaat valaisimet, mutta esimerkiksi WC:ssä tai muissa tiloissa, joissa tarkastellaan kasvoja, kannattaa suosia suurempaa CRI-arvoa, koska korkea CRI-arvo korostaa kasvoja ja ihoa kauniisti. Toimistotiloihin riittää yleisesti yli 80 CRI valaisimet ja teollisuustiloihin kelpaa alhaisemmatkin lukemat.

korkean CRI-arvon valaisimet toistavat värit kirkkaammin

IP-luokitus

IP-luokitus on kansainvälisesti käytetty suojausmerkintä, joka kertoo, miten hyvin valaisin sietää ulkoisia haittoja, kuten pölyä ja vettä. Siksi on tärkeää tarkistaa valaisimen IP-luokitus etenekin silloin, kun etsitään valaisinta kosteisiin tiloihin tai ulos. IP-luokituksen ensimmäinen numero ilmaisee valaisimen suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan. Toinen numero kertoo, miten valaisin on suojattu vedeltä.

Valaistuksen ohjaus

On tärkeää miettiä etukäteen myös miten valaisimia halutaan ohjata. Riittääkö valaisimelle perinteinen on/off-katkaisin vai halutaanko muita ominaisuuksia? Valaistuksen ohjaus on kehittynyt hurjasti ja olemassa on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja.

Valaistusta voidaan ohjata älykkäästi älylaitteilla, jolloin valaistusta voidaan ajastaa ja etäohjata sekä tallentaa erilaisia esiasetuksia. Langattomalla valaistuksen ohjauksella valaistusta voidaan säätää ilman häiritseviä johtoja. Tällöin valaisimia ohjataan pinta-asennettavilla nappihimmentimillä, katkaisijoilla sekä erilaisilla kaukosäätimillä. Langattomalla valaistuksen ohjauksella voidaan muun muassa himmentää valaistusta, muuttaa värilämpötilaa tai jopa valaistuksen värisävyä. Sitten on perinteiset seinään asennettavat kiinteät rulla- ja painonappihimmentimet, joilla voidaan laittaa valot päälle ja pois mutta joista löytyy myös himmennysominaisuus. Yksi kätevä tapa säästää energiaa on asentaa valaisimeen liiketunnistin.

Valaisintyyppi

Kun on mietitty, mihin tarpeeseen valaisin tulee, paljonko valotehoa tarvitaan ja mikä on valonväri, tulee eteen sisustuksellisestikin tärkeä kysymys: minkä näköinen ja mallinen valaisin tilaan halutaan? Valaisimen ulkonäkö on tietysti myös tärkeä osa sisustusta ja tilan dynamiikkaa.

Pinta-asennettavat LED-plafondit ja LED-paneelit ovat loistavia valintoja yleisvalaistuksen luomiseen. Ne ovat litteitä ja huomaamattomia eivätkä siten vie liikaa huomiota muusta sisustuksesta. Plafondien ja paneelien asennus on lisäksi helppoa sillä ne voidaan asentaa esimerkiksi kattorasian paikalle. Pinta-asennettavalle valaisimelle ei siis tarvitse tehdä turhaa reikää kattoon.

Monikäyttöinen LED-nauha sopii tilaan kuin tilaan. Se on kuitenkin erityisen hyvä ratkaisu keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilassa, jossa se valaisee työtason koko matkalta ilman häikäisyä.

LED-kohdevalaisimet tai LED-kiskovalaisimet ovat valintasi silloin, kun haluat kohdistaa valoa johonkin tiettyyn paikkaan korostaen kotisi yksityiskohtia kuten takkaa tai taideteosta.

Viimeisen silauksen sisustukselle saa luotua kauniilla sisustusvalaisimilla, joita löytyy niin seinään kuin kattoonkin asennettavina sekä pöytä- ja lattiavalaisimina.

sisustusvalaisin viimeistelee sisustuksen

Valaisimien valinta on monimutkaista – SuperLED auttaa

Valaisimien valinnassa on siis otettava huomioon monia erilaisia seikkoja, jos halutaan päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Näitä asioita ei kuitenkaan tarvitse miettiä yksin, vaan aina voi turvautua ammattilaisen apuun. SuperLEDin asiantunteva henkilökunta opastaa valaisimen ostossa. Voimme myös suunnitella koko valaistuksen puolestasi, jolloin huoleksi jää vain hyväksyä ja valita valaisimet, joita tarjoamme.

Tutustu valaistussuunnittelupalveluun >

13.3.2024

Saunavaloilla oikea tunnelma - millaiset valot saunaan?

Sauna ei ole vain paikka puhdistautumiseen ja rentoutumiseen; se on myös tila, jossa mieli ja keho kohtaavat rauhan. Tämän pyhän tilan valaistuksella on merkittävä rooli saunakokemuksen luomisessa. Valaistuksen avulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia, joista jokainen heijastaa omaa ainutlaatuista saunatarinaansa. Saunan valaistus ei ole pelkästään käytännöllinen elementti, joka mahdollistaa turvallisen liikkumisen kuumassa ja kosteassa ympäristössä, vaan se on myös keskeinen tekijä tunnelman luomisessa, mikä vahvistaa saunan parantavaa vaikutusta.

8.3.2024

Alasvalot - näin luot tyylikkään yleisvalaistuksen kotiisi

Valaistus on kodin sydän – sen tehtävä ei ole ainoastaan valaista tilaa, vaan luoda myös tunnelmaa ja vaikuttaa asumismukavuuteen. Yksi modernin valaistuksen kulmakivistä ovat alasvalot. Nämä tyylikkäät ja käytännölliset valaisimet ovat nousseet suosioon niiden monipuolisuuden ja esteettisen ulkonäön ansiosta. Alasvaloissa yhdistyy moderni teknologia ja muotoilu, joka tarjoaa jokaiseen kotiin optimaalisen yleisvalaistuksen ratkaisun.

28.2.2024

Näin valitset täydelliset kattovalaisimet joka huoneeseen

Kun suunnitellaan kattovalaisimia eri tiloihin, kuten olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja eteiseen, on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus, valaistuksen tarve ja sisustustyyli. Kattovalaisimet, erityisesti LED-kattovalaisimet, tarjoavat monipuolisia ratkaisuja valaistukseen, joilla voidaan luoda haluttu tunnelma ja parantaa tilan toimivuutta. Musta kattovalaisin, valkoinen kattovalaisin tai kattovalaisin puusta voi toimia keskeisenä osana tilan visuaalista ilmettä, kun taas kohdevalaisimet ja spottivalot tuovat tarkkaa valoa tarvittaviin kohteisiin.

21.2.2024

Kylpyhuoneen valaisin - Opas kylpyhuoneen valaistukseen

Kylpyhuoneen valaistuksella on merkittävä rooli jokapäiväisessä elämässämme, vaikuttaen paitsi tilan toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen myös viihtyvyyteen ja tunnelmaan. Valon avulla voimme luoda tilasta käytännöllisen ja visuaalisesti kutsuvan. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme kylpyhuoneen valaistuksen maailmaan, tarjoten kattavan oppaan siitä, kuinka valita oikeat valaisimet, lamput ja valopeilit kylpyhuoneeseesi.

14.2.2024

Makuuhuoneen valaisin - Millainen valaistus makuuhuoneeseen?

Makuuhuone on kotimme pyhäkkö, paikka, jossa päivän murheet sulkeutuvat oven ulkopuolelle ja lepo ottaa vallan. Sen tunnelma ja viihtyisyys ovat avainasemassa, kun tavoitteena on rauhoittuminen ja virkistävä uni. Valaistuksen rooli tässä pyrkimyksessä on keskeinen, sillä se ei ainoastaan valaise huonetta, vaan luo myös tunnelmaa, vaikuttaa mielialaan ja jopa parantaa unen laatua. Oikeanlainen valaistus makuuhuoneessa voi siis olla ratkaiseva tekijä hyvän yöunen saavuttamiseksi.

8.2.2024

Mikä on lux? Valon ja tilojen merkitys selitettynä

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikuttaen paitsi tilojen esteettisyyteen myös hyvinvointiimme ja tehokkuuteemme. Valon määrää eri ympäristöissä mitataan usein luxina, mutta mitä tämä mittayksikkö todella tarkoittaa, ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää?

31.1.2024

Mikä on valaisin? Asiantuntijan neuvoja lumeneista luksiin

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, vaikka emme aina pysähdykään miettimään sen merkitystä. Kotimme ja työpaikkamme valaisimet eivät ole pelkästään käytännöllisiä välineitä; ne luovat tunnelmaa, vaikuttavat mielialaamme ja jopa terveyteemme. Oikein suunniteltu valaistus voi muuttaa tilan kokonaan, tehdä siitä kutsuvamman, viihtyisämmän tai toimivamman.

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä