Valaistuksen uusiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun aletaan suunnittelemaan talon tai yksittäisen huoneen remonttia. Vaikka remontin pääfokuksena olisikin jokin muu asia, kuten pintojen uusiminen, kannattaa valaistus laittaa samalla kertaa kuntoon. Jälkeenpäin valaistuksen uusiminen on paljon hankalampaa. Valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti jo rakennusvaiheessa, mutta varsinkin vanhemmissa taloissa valaistus on toteutettu useimmiten hyvin yksinkertaisesti yhden kattovalon taktiikalla. Remontin yhteydessä valaistus kannattaakin sitten suunnitella kunnolla.
Mitä kaikkea sitten tulee ottaa huomioon, kun valaistusta lähdetään suunnittelemaan ja valaisimia valitsemaan? Kaikki lähtee tietysti asukkaan omista mieltymyksistä ja tarpeista. Tärkeää on miettiä jokaisen tilan käyttötarkoituksia ja sitä kautta tarvittavan valon määrää eri huoneissa. Olemme koonneet muutaman tärkeän pääpointin, joita valaisimien valinnassa tulisi pohtia.
Valaisimissa on ilmoitettu lumen-arvo (lm), joka kertoo, paljonko valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi lumen-arvo, sitä kirkkaampi lamppu. Valotehon ja valon määrän tarve riippuu tilasta, jonne valaisin tulee. Esimerkiksi keittiössä ja kodinhoitohuoneessa, jossa tehdään tarkkuutta vaativia askereita, tarvitaan kirkkaampaa valoa kuin olohuoneessa tai makuuhuoneessa, jossa oleskellaan ja halutaan rentoutua.
Valon värilämpötilan valitseminen on todella tärkeää, sillä se vaikuttaa oleellisesti tunnelmaan. LED-valon värilämpötila mitataan kelvineissä. Yksikkö K tarkoittaa valon koettua värisävyä. Yksinkertaisesti ilmaistuna, mitä korkeampi kelvinarvo valossa on, sitä kirkkaampana sekä sinisempänä ihmissilmä sen näkee. Luonnossa sävyjä esiintyy noin 2000-11 000K väliltä. Aikaisen auringonnousun punan värilämpötila on noin 2000K ja keskipäivän sinisen taivaan värisävy noin 10 000 kelviniä.
LED-valaisimissa valon värisävyksi on valittavissa lämmin valkoinen (3000K) tai kirkas valkoinen (4000K). Osassa valaisimista on vaihtoehtona myös 5500K, joka vastaa päivänvaloa. Tutkimusten mukaan sinertävämpää päivänvaloa imitoivat sävyt myös LED-valaisimilla tukevat ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä piristävän vaikutuksensa ansiosta.
Värilämpötilan valinnassa tulee ottaa huomioon huoneen tunnelma ja käyttötarkoitus sekä kodin sisustuksessa käytetyt materiaalit. Lämmin valkoinen 3000K luo pehmeän tunnelman ja se sopiikin hyvin tiloihin, joissa on tarkoitus rentoutua. Se on myös oiva valinta, jos tilassa on paljon luonnollisia materiaaleja, kuten puuta ja kiveä sekä lämpimiä sävyjä. Toisaalta myös kirkas valkoinen 4000K raikastaa lämpimiä värisävyjä. 4000K sopii hyvin työskentelyyn ja yleisvalaistukseksi, sillä se tarjoaa kirkkaan ja puhtaan valkoisen valon. 4000K sävyisiä valaisimia suositellaan, jos pitää voimakkaasta valaistuksesta ja energisestä ilmapiiristä.
Valon värin valinta on kuitenkin ennen kaikkea mielipidekysymys. On täysin sallittua myös yhdistellä näitä värisävyjä. Kodin eri tiloihin voi valita tunnelman tai huoneen käyttötarkoituksen mukaan lämpimimpiä tai kylmempiä sävyjä. Yhtenäisen ilmeen vuoksi suosittellaan kuitenkin samaa värisävyä mielellään koko taloon.
LED-valaisimissa on maininta CRI- tai Ra-arvosta. Ra-indeksi ja CRI-indeksi ovat melkein sama asia. CRI-indeksi mittaa kaikkien värien toistokyvyn asteikolla nollasta sataan, sadan ollessa täydellinen värientoisto. Ra-indeksi mittaa sinivihreitä värejä jättäen huomiotta punaisen värin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että valaisin siis toistaa värejä sitä paremmin, mitä korkeampi CRI- tai Ra-luku on ilmoitettu.
Valokuvaukseen, maalaukseen sekä äärimmäisen tarkkaan värien toistoon liittyvään työhön on syytä valita valaisimet, joiden CRI-arvo on yli 90. Kotikäyttöön riittää yleisesti 80-85 CRI tehokkaat valaisimet, mutta esimerkiksi WC:ssä tai muissa tiloissa, joissa tarkastellaan kasvoja, kannattaa suosia suurempaa CRI-arvoa, koska korkea CRI-arvo korostaa kasvoja ja ihoa kauniisti. Toimistotiloihin riittää yleisesti yli 80 CRI valaisimet ja teollisuustiloihin kelpaa alhaisemmatkin lukemat.
IP-luokitus on kansainvälisesti käytetty suojausmerkintä, joka kertoo, miten hyvin valaisin sietää ulkoisia haittoja, kuten pölyä ja vettä. Siksi on tärkeää tarkistaa valaisimen IP-luokitus etenekin silloin, kun etsitään valaisinta kosteisiin tiloihin tai ulos. IP-luokituksen ensimmäinen numero ilmaisee valaisimen suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan. Toinen numero kertoo, miten valaisin on suojattu vedeltä.
On tärkeää miettiä etukäteen myös miten valaisimia halutaan ohjata. Riittääkö valaisimelle perinteinen on/off-katkaisin vai halutaanko muita ominaisuuksia? Valaistuksen ohjaus on kehittynyt hurjasti ja olemassa on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja.
Valaistusta voidaan ohjata älykkäästi älylaitteilla, jolloin valaistusta voidaan ajastaa ja etäohjata sekä tallentaa erilaisia esiasetuksia. Langattomalla valaistuksen ohjauksella valaistusta voidaan säätää ilman häiritseviä johtoja. Tällöin valaisimia ohjataan pinta-asennettavilla nappihimmentimillä, katkaisijoilla sekä erilaisilla kaukosäätimillä. Langattomalla valaistuksen ohjauksella voidaan muun muassa himmentää valaistusta, muuttaa värilämpötilaa tai jopa valaistuksen värisävyä. Sitten on perinteiset seinään asennettavat kiinteät rulla- ja painonappihimmentimet, joilla voidaan laittaa valot päälle ja pois mutta joista löytyy myös himmennysominaisuus. Yksi kätevä tapa säästää energiaa on asentaa valaisimeen liiketunnistin.
Kun on mietitty, mihin tarpeeseen valaisin tulee, paljonko valotehoa tarvitaan ja mikä on valonväri, tulee eteen sisustuksellisestikin tärkeä kysymys: minkä näköinen ja mallinen valaisin tilaan halutaan? Valaisimen ulkonäkö on tietysti myös tärkeä osa sisustusta ja tilan dynamiikkaa.
Pinta-asennettavat LED-plafondit ja LED-paneelit ovat loistavia valintoja yleisvalaistuksen luomiseen. Ne ovat litteitä ja huomaamattomia eivätkä siten vie liikaa huomiota muusta sisustuksesta. Plafondien ja paneelien asennus on lisäksi helppoa sillä ne voidaan asentaa esimerkiksi kattorasian paikalle. Pinta-asennettavalle valaisimelle ei siis tarvitse tehdä turhaa reikää kattoon.
Monikäyttöinen LED-nauha sopii tilaan kuin tilaan. Se on kuitenkin erityisen hyvä ratkaisu keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilassa, jossa se valaisee työtason koko matkalta ilman häikäisyä.
LED-kohdevalaisimet tai LED-kiskovalaisimet ovat valintasi silloin, kun haluat kohdistaa valoa johonkin tiettyyn paikkaan korostaen kotisi yksityiskohtia kuten takkaa tai taideteosta.
Viimeisen silauksen sisustukselle saa luotua kauniilla sisustusvalaisimilla, joita löytyy niin seinään kuin kattoonkin asennettavina sekä pöytä- ja lattiavalaisimina.
Valaisimien valinnassa on siis otettava huomioon monia erilaisia seikkoja, jos halutaan päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Näitä asioita ei kuitenkaan tarvitse miettiä yksin, vaan aina voi turvautua ammattilaisen apuun. SuperLEDin asiantunteva henkilökunta opastaa valaisimen ostossa. Voimme myös suunnitella koko valaistuksen puolestasi, jolloin huoleksi jää vain hyväksyä ja valita valaisimet, joita tarjoamme.
Terassi on paikka, jossa kesäisin vietetään paljon aikaa. Se on kuin toinen olohuone. Siksi terassin viihtyvyyteen kannattaa myös panostaa, jotta oleskelu on mahdollisimman mukavaa. Viihtyvyyttä saa lisättyä monin eri tavoin, mutta yksi oleellinen seikka on terassin valaistus. Kesällä valaistusta ei juurikaan tarvita, mutta syksyn lähestyessä illat alkavat pimentyä ja valaistuksen merkitys kasvaa. Hyvin rakennetulla valaistuksella terassin käyttöaikaa voidaan pidentää pitkälle syksyyn.
Valaisimia valitessa tai uusiessa tulee miettiä erilaisia kriteerejä valaisintarpeilleen. Yksi näistä ominaisuuksista on asennustapa: halutaanko kattoon upotettava vai pinta-asennettava valaisin? Nämä valaisintyypit eroavat toisistaan eniten juurikin asennustavan mukaan. Toki asennustapa vaikuttaa myös hieman valaisimen ulkonäköön.
Portaita kuljetaan ylös ja alas monesti useitakin kertoja päivän aikana. Niitä kuljetaan sekä päivällä että yöllä – valoisalla ja pimeällä. Silti portaiden valaiseminen useimmiten unohtuu tai jää jostakin syystä tekemättä.
Valaisimien ja valaistuksen yhteydessä käytetään kaikenmaailman erilaisia termejä, kuten luumenit, watit ja CRI-arvo. Termit voivat kuulostaa vierailta ja niiden merkitys epäselvältä. Helposti myös sekoittaa eri termit keskenään. Kaiken lisäksi pitäisi tietää, miten ne vaikuttavat valaisimen tehoon, kirkkauteen tai värintoistoon. Valaisimen valinta ei ole helppoa, eikä nämä erilaiset oudot sanat ainakaan helpota valinnan tekemistä. Tässä blogitekstissä avaamme eri termit ja niiden merkitykset.
Valaistustekniikka on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi ja muun muassa erilaiset valaistuksen ohjauksen keinot ovat lisääntyneet. Nykyaikaiset LED-lamput ovat korvanneet suurimman osan perinteisistä hehku- ja halogeenilampuista. Siihen on monia syitä, miksi LED-teknologia on syrjäyttänyt muut valaistustavat. Tässä blogitekstissä kerromme LED-lamppujen merkittävimmät edut verrattuna hehku- ja halogeenilamppuihin. Mikäli kodista vielä löytyy vanhoja lamppuja, kannattaa tämä teksti lukea ajatuksella ja pohtia, olisiko vihdoin aika vaihtaa LED-valaistukseen.
Valaistuksella on suuri vaikutus ihmisen terveyteen, jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja turvallisuuteen. Se vaikuttaa myös oleellisesti tilan tunnelmaan ja on tärkeä visuaalinen seikka. Jos valaistus ei ole oikeanlainen, on sillä negatiivinen vaikutus näihin kaikkiin.
Valaistusvoimakkuudella on merkitystä siihen, miten hyvin näkee lukea tai tehdä jotakin tarkkuutta vaativaa puuhaa. Eri tiloissa tehdään eri asioita, joten myös valotehon tarve vaihtelee suuresti.